Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
464574456456464.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
403.97 Кб
Скачать

19. Політичне і соц.-економічне становище України в добу Руїни.

Новий гетьман Юрій Хмельницький під тиском царських воєвод підписав 27 жовтня 1659 м, під Переяславом украй невигідний для України Переяславский договір. За цим договором обмежувалися права гетьмана, Основна ідея права відносин, з якою-небудь державою, приймати послів, вступати у війну без царського указу. Збільшувалася кількість царських військ, крім Києва, ще в п'ятьох містах України й т.д. Але після розгрому, російсько-українських військ Польщею ситуація знову змінилася. В 1660 р. Ю. Хмельницьким був підписаний з поляками Слободянщенський трактат, що підтвердив відрив України від Росії й відновлення панування шляхетської Польщі на українських землях. Польщі вдалося захопити Правобережну Україну (без Києва). Козацька Україна, що розриває на шматки Росією й Польщею, соціальними конфліктами й сварками між політичними фракціями, розділилася на дві окремі частини на чолі зі своїми гетьманами на Правобережжя: Ю. Хмельницький (1659-1663 р.), Павло Тетеря (1663-1665 ф), Петро Дорошенко (1665-1676 р.) і знову Юрій Хмельницький (1667-1681 р.). На Лівобережжя: Іван Брюховецький (1663-1668 р.), Дем'ян Багатогрішний (1668-1672 р.), Іван Самойлович (1672-1687 р.), Іван Мазепа (1б87-1708 р.).

30 січня в селі Андрусово під Смоленськом Польща й Московська держава підписали угоду, по якому Правобережжя, у тім числі на 2 роки - Київ, залишалося за Польщею, а Лівобережжя відходило до царя. Після того чергового порушення Переяславских домовленостей козацька рада під Корсунем в 1669 р. схвалила рішення гетьмана П. Дорошенко про перехід України під протекцію Туреччини. За допомогою турецькою армій він розгромив поляків, верб 1672 р. у м. Бугач Польща відреклася від Поповни й інших регіонів Правобережжя. Однак ні одна зі сторін не збиралася відмовлятися від контролю над українським землями. Росія направила на Правобережжя війська гетьмана Лівобережжя І. Самойловича, щоб змусити П. Дорошенко відректися від булави. Воєнні дії, у які втяглися польські й турецькі війська, спопеляли Україну - почався період її історії, названий «Руїною». На початку 1676 р. П. Дорошенко здався під Чигирином армії, що складалася з військ Москви й лівобережних полків і відрікся гетьманської булави на користь І. Самойловича.

20. Гетьманування Мазепи. Конституція п.Орлика

Гетьман І. Мазепа вирішив скористатися слушним моментом і звільни­ти Гетьманщину з-під влади Москви. Він розпочав таємні переговори a Польщею та Швецією. Шведський король Карл XII пообіцяв-1. Мазепі допомогти позбутися влади Московського царя. У свою чергу гетьман зобо­в'язався перейти на бік Швеції в Північній війні. Шани Мазепи не здійс­нилися. Війська Карла XII були розгромлені 27 червня 1709 р. руським царем Петром І в Полтавській битві.

Поразка Швеції стала особистою трагедією І. Мазепи, крахом його пла­нів щодо досягнення незалежності української держави. Козацтво та біль­шість козацької старшини не піл/гримали гетьмана.

І. Мазепа вимушений був відступити з військом Карла XII до Бендер, де

незабаром помер.

І. Мазепа — видатний культурно-просвітницький діяч України. За часів його гетьманства Київ набув нового архітектурного вигляду. У1690—1693 pp. було збудовано Богоявленську церкву Братського монастиря Києво-Могилянського колегіуму, офіційним опікуном якого був гетьман. У 1701 р. колегіум здобув статус академії. За кошт І. Мазепи перебудовано й відрес-тавровано основний навчальний корпус академії — «Мазелин корпус».

Пилип Орлик 1710-1742рр. –гетьманував. І тільки до 1716р. його влада розповсюджувалась на пд. Правоб. Укр. Був підпорядкований Карлу ХІІ.

Конституція- травнь 1710р. Одна з перших в Європі конституцій. Говорила, що Україна історично пов’язана дружніми стосунками з двома народами- скандинавами і турками. В кінці Конституції Орлик присягав на вірність Карла ХІІ. Визначала роль церкви у житті сус-ва. Всі християни поважають Україною, незалежно від конфесій. Не визнавалася лише іудейська релігія. Визначалися кордони України. Мова йшла про Запорізьку Січ- невід’ємнтй атрибут укр. державності.

Ця Конституція- намагання Орлика перевисти Україну в правову народну дуржаву. Важливо, що зверталася увага на народ.