Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
464574456456464.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
403.97 Кб
Скачать

17. Державотворча діяльність б. Хмельницького.

Очолив Національно-визвольну війну українського народу гетьман Бог­дан (Зиновій) Хмельницький (1595—1657 pp.). -

У перших же битвах з поляками виявився талант полководця Б. Хмельницького. Були здобуті перемоги в битвах під Жовтими Водами. Корсунем, Пилявцями, що мали величезне значення для розгортання Виз­вольної війни. Український народ збирався під знамена Б. Хмельницького.

Уже влітку 1648 р. велика територія України була звільнена від поля­ків (Київське, Чернігівське, Брацлавське воєводства).

У грудні 1648 р. Хмельницький приїздить з військом до Києва, де його зустрічають як національного героя. Саме в Києві відбувається зміна по­глядів Б. Хмельницького на кінцеву мету війни; Спочатку він намагався шляхом повстання примусити Річ Посполиту на поступки, надати права та привілеї козацькій старшині, Тепер гетьман вирішує звільнити Украї­ну від «ляхів» та створити Українську державу.

Б. Хмельницький був видатним дипломатом та політиком. Він зумів* згладити соціальні протиріччя між реєстровими та нереєстровими козака­ми, запорожцями, селянами та об'єднати їх у боротьбі за спільну справу — звільнення У країни f Й д, панування Речі Посполитої. Б. Хмельницький ро­зумів, що в боротьбі з Польщеїо потрібні союзники. Він мав активні дип­ломатичні відносини з Туреччиною, Кримом, Молдавією, вів переговори з правителями дунайських держав, підтримував дипломатичні зв'язки зі Швецією, прагнучи, щоб вона почала війну проти Польщі.

Великі надії В. Хмельницький покладав на союз з Московською держа­вою як союзником через єдину віру, схожі культури, традиції. Між Моск­вою та Б. Хмельницьким починається обмін посольствами, що продовжу­валося аж до 1654 р.

"У січні—'березні 1654 p. 6yj|o юридичне оформлено договір про умови прийняття України «під високу царську руку». Результатом тривалих пе­реговорів стали «Березневі статті», або «Статті Богдана Хмельниць­кого». Історики неоднозначне оцінюють такий крок Б. Хмельницького. Однак зрозуміло одне — гетьман не збирався поступатися незалежністю держави, творцем^ якої він був.

Отже, у результаті Визвольної війни виникла Українська козацька дер­жава. Гетьман провадив активну державну діяльність: зміцнює козацьку адміністрацію, здійснює адміністративно-територіальний розподіл підвлад-

вої території на полки, сотні; запроваджує контроль за фінансаь*і№,Ш<?дат-ками; охороняє торгівлю та розвиток ремесла; надає пільги на церковно-монастирського господарства. Хмельницький створює апарат управління, спираючись на допомогу козацької старшини наближених, добре освічених людей; Івана та Данили Виговських, П. Тетерю, С. Зарудного, М. Крису та4р.

Європейські держави визнавали суверенітет України, направляючи сво­їх посланців, для укладення з нею угод.

18. Переяславська рада та її вплив на подальший соц.-економічний та політичний розвиток України.

1 жовтня 1653р. на Земському соборі в Москві було вирішено прийняти Україну до складу Росії. Юридично договір був оформлений під час рос.-укр. переговорів у січні-березені 1654р. у Переславі. 8 січня 1654р. на Раді козацьких старшин були узгоджені принципові положення майбутньої угоди.

Підписання українсько-російського договору мало велике значення: від­булося юридичне оформлення відділення Української козацької держави від Речі Посполитої; у- Б. Хмельницького з'явилася можливість у союзі з Москвою перемогти Польщу і завершити об'єднання українських земель.

За умовами договору Україні заборонялися самостійні відносини з Ту* реччиною і Польщею, були запроваджені податки до- царської скарбниці. Україна одержала державність; почався розвиток культури. Таким чином, спочатку склалися сприятливі умови для рЬзвитку країни.

Однак це тривало недовго, поступово Росія стала відходити від раніше прийнятих зобов'язань. Був порушений договір про допомогу Україні в боротьбі з Польщею; без участі української сторони Росія уклала з Річчю Посполитою спочатку Андрусівське перемир'я, а потіія Вічний мир* Пра­вобережна Україна, за винятком Києва і його околиць, перейшла до Поль­щі. Централізовану царську Росію не влаштовувало незалежне державне утворення, до того ж республіканського типу, яким була Україна. Згодом Україна стала однією з провінцій Російської імперії.

Українсько-російський договір 1654 р. неоднозначне оцінюється істори­ками і політиками, однак безсумнівно те, що він уплинув на подальшу історію і долю України і Росії.

У січні 2004 р. в Україні на підставі У_каа(у Президента урочисто відана* чалося 350-річчя Переяславської ради.