Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект лекцій з Країнознавства.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
670.72 Кб
Скачать

Тема 4. Зовнішньоекономічні відносини України з країнами світу

План:

4.1. Структура зовнішніх зв‘язків.

4.2. Форми зовнішньоекономічної діяльності.

4.3. Політико-економічні зв‘язки.

4.4. Культурні зв‘язки України з країнами світу.

4.1. Структура зовнішніх зв’язків

Україна має широкі зовнішньоекономічні зв’язки, що активізувалися з переходом країни до ринку. Їх формують зовнішня торгівля товарами, послугами, інвестиції, зв’язки, пов’язані з робочою силою та ін.

Міжнародні економічні зв’язки охоплюються діяльність, пов’язану з реалізацією товарів і сировини, послуг, руху міжнародних інвестицій, обігу грошей, міграції трудових ресурсів.

Структура зовнішні зв’язків поділяється за:

  • змістом;

  • часом;

  • рівнем економічного розвитку;

  • регіонами світу.

4.2. Форми зовнішньоекономічної діяльності

До форм зовнішньоекономічної діяльності належать:

• міжнародна торгівля,

• експорт та імпорт послуг, туризм.

• кредитування та інвестування,

• науково-технічна співпраця,

• спільне підприємництво.

Міжнародна торгівля. Загальний обсяг обороту зовнішньої торгівлі товарами визначається сумою експорту (вивезення за кордон) та імпорту (ввезення з-за кордону) товарів.

Найбільше товарів експортується до Росії (на суму 3,7 млрд. дол.), Китаю (1,1 млрд.), Білорусі (0,8 млрд.), Німеччини, США, Польщі. Так, до Німеччини експортується одяг, текстильні вироби, мідь та чорні метали й вироби з них.

Основний імпорт товарів також припадає на Росію і становить майже 50% вартості всіх товарів, що надходять в Україну.

Імпорт товарів у Україну надходить з країн колишнього СРСР, Європи, Азії, Америки, Африки, Австралії та Океанії. Імпортні поставки з Німеччини, Італії електричних та механічних машин і устаткування складають понад третину загального обсягу імпорту з цих країн.

Міжнародна торгівля послугами в Україні є значно меншою, ніж товарами. Сальдо зовнішньої торгівлі послугами є активним: експорт набагато перевищує імпорт. Не використовуються великі можливості надання санаторно-курортних і туристичних послу іноземним громадянам.

В Україні, завдяки її вигідного географічного і геополітичного положення досить добре розвинуті транспортні послуги.

Останнім часом посилилися зв’язки України, пов’язані з переміщенням робочої сили. Значно зріс виїзд з країни робітників і спеціалістів на тимчасове проживання за кордон: на нафто- і газо промисли до Росії, на будівництво до Польщі, Чехії та Угорщини, на допомогу у веденні домашнього господарства в Італію, Грецію та інші країни.

Виїжджають з України і висококваліфіковані спеціалісти, зокрема науковці (до Росії, США, Ізраїлю, Німеччини). В свою чергу до нас приїжджають на роботу науковці, бізнесмени, громадські діячі. Значна кількість українських учених зайнята за кордоном тимчасово (переважно фізико-математичних, технічних, біологічних, хімічних, геологічних і медичних спеціальностей).

Іноземні інвестиції. Одним з важливих показників, що характеризують рух капіталів в економіці країни, є обсяг прямих іноземних інвестицій, вкладених у неї, та обсяг інвестицій, вкладених Україною в економіки інших держав.

Прямі інвестиції в Україну надходять з США, Нідерландів, Німеччини. Щодо інвестицій, які надає Україна іншим державам (Росії, Швейцарії, Грузії), то вони ще дуже незначні.

Туризм. На межі ХХ – ХХІ ст. туризм став одним з найпотужніших секторів економіки, який об’єднує види людської діяльності, спрямовані на обслуговування як міжнародного туризму (в’їздний і виїзний), так і подорожей у межах країни проживання (внутрішній).за обсягами експортних операцій туризм спів мірний з обсягами торгівлі автомобілями і нафтою. Туризм – це джерело валютних надходжень, відродження і збереження традицій, фольклору, народних промислів та зайнятості населення країн.