Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект лекцій з Країнознавства.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
670.72 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КРАЇНОЗНАВСТВО

Опорний конспект лекцій

Одеса ОДЕУ 2007

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КРАЇНОЗНАВСТВО

Опорний конспект лекцій

Затверджено на засіданні

кафедри екології, розміщення

продуктивних сил і технології

Протокол № ­­__

від „­__”_________ 2007 р.

Усі цитати, цифровий, фактичний

матеріал, бібліографічні відомості

перевірені, написання сторінок

відповідає стандартам.

Зауваження рецензентів враховані.

______________________________

(підписи укладачів)

Одеса одеу 2007

Країнознавство. Опорний конспект лекцій. /Укл. В. Ф. Семенов, М. Д. Балджи, С. В. Стеценко. – Одеса: ОДЕУ, ротапринт, 2007. – 110 с.

Укладачі: В. Ф. Семенов, д-р екон. наук, професор

М. Д. Балджи, канд. географ. наук, доцент

С. В. Стеценко, ст. викладач

Рецензенти: В. В. Ковалевський, канд. екон. наук, доцент

(зовнішній рецензент)

О. П. Єгоров, канд. екон. наук, доцент

Коректор: А. О. Ковальова

ВСТУП

Курс „Країнознавство” є складовою циклу економічних дисциплін. Важливість та доцільність введення цього курсу пояснюється збільшуючим значенням комплексу знань про країни, з якими Україна має культурні, політичні та економічні зв’язки. Після отримання незалежності наша держава намагається активно інтегруватися до світового економічного співтовариства, утворює сприятливі умови для розвитку зовнішньої торгівлі і залучення іноземних інвестицій.

З метою запобігання негативних наслідків в міжнародному бізнесі та здатності максимально використовувати можливості співробітництва з іноземними партнерами, фахівці в галузі економіки повинні бути добре ознайомлені з економікою зарубіжних країн, а саме: з економічним потенціалом країн, галузевою структурою економіки, факторами її розвитку, економічній політиці уряду, особливостями зовнішньоекономічної діяльності, ступені участі країн у міжнародному поділі праці, національних особливостях ведення ділових переговорів та ін.

В наш час в світі нараховується близько 200 країн. Почти з половиною з них Україна підтримує безпосередні економічні відносини, с іншими – опосередковані, тобто шляхом сумісної участі в глобальному економічному процесі та в роботі міжнародних організацій (ООН, Світовий Банк реконструкції і розвитку, МВФ та ін.). Для успішності зовнішньоекономічної діяльності необхідно доцільне вивчення специфіки і ємності ринку конкретної країни, природно-ресурсний та виробничий потенціал. На це і спрямована наука „Країнознавство”.

Курс “Країнознавство” передбачає вивчення основних закономірностей і проблем територіальної організації господарства як об'єктивної умови і чинника інтенсифікації економічного і соціального розвитку країн. “Країнознавство” включає вивчення: загального економіко-територіального огляду світу (де розглядаються сучасна політична ситуація в світі, світові природні ресурси і світове господарство); безпосередньо країнознавчі теми з ознайомлення з особливостями соціально-економічного розвитку країн і регіонів світу та заключну тему, яка присвячена зовнішнім відносинам України з країнами світу.

Предметом даної науки є соціально-економічний комплекс країни, який включає в себе визначення її економічного потенціалу, оцінку ресурсних можливостей, ємність внутрішнього ринку, соціально-економічну структуру, економічну політику уряду, культурні та національні традиції.

Перед курсом поставлена навчальна мета – формування у студентів навичок аналізу і наукового обґрунтування організації господарства в залежності від трудових та природних ресурсів і науково-технічного потенціалу різних країн.

Знання умов і особливостей економічного розвитку в різних країнах, у тому числі, знання джерел формування товарних ресурсів, торгівельного потенціалу країни, розміщення виробництва товарів широкого вжитку, міжрайонних зв'язків та їхньої ролі в забезпеченні товарними ресурсами країни – усе це необхідно кожному висококваліфікованому фахівцю в сфері економіки. У процесі занять студенти повинні навчитись користуватися різними статистичними довідниками, матеріалами поточної періодичної преси, засобів масової інформації. 3 цієї причини більшість завдань передбачає використанні фундаментальних економічних робіт з окремих країн і регіонів, статистичних довідників і навчальних посібників з міжнародної економіки. Це прилучає студентів до широкого кола літературних, статистичних і картографічних джерел, формує в них навички знаходити необхідний матеріал для відповідного економічного аналізу. З метою посилення теоретичної спрямованості курсу „Країнознавство” і відображення проведених у країнах ринкових реформ, студентам необхідно використовувати в процесі самостійної роботи матеріали державних документів. Крім цього, необхідно досліджуваний матеріал пов'язувати з конкретними питаннями розглянутих проблем. Тому важливим джерелом знань у курсі „Країнознавство” є статистичний матеріал, що публікується в періодичній пресі, Держкомстатом тощо.

Метою вивчення дисципліни “Країнознавство” є ознайомлення з глобальною трансформацією усіх країн світу до нового якісного стану, нового типу цивілізації третього тисячоліття в умовах посилення взаємозалежності національних економік, світових інтеграційних процесів, що складаються у світовій економічній системі, з метою адаптації економіки України до системи міжнародного поділу праці.

Завданнями, що мають бути вирішені в процесі викладання дисциплін, є:

  • вивчення основних параметрів країн світу, як об‘єктів соціально-економічного простору;

  • вміння аналізувати соціально-економічну типологію країн;

  • засвоєння основних тенденцій економічного розвитку країн в процесі

  • глобалізації (економічна та політична інтеграція );

  • виявлення тенденцій та перспективи зовнішніх відносин України з країнами світу (економічні, політичні, культурні );

  • вміння характеризувати країни світу у межах соціально-політичних регіонів

Отже, в наш час поняття „країнознавство” розуміється як сучасна самостійна наука, яка має свій предмет, мету і завдання.

Країнознавство - це наука, яка займається комплексним вивченням країн або їх регіонів, з метою виявлення та систематизації на конкретних територіях загальних закономірностей їх розвитку.

В програмі курсу “Країнознавство” більша частина розділів має цілеспрямований характер з вивчення і аналізу економіки різних країн світу. Останній розділ містить матеріал з економічних та економіко-територіальних знань України, де простежуються міжнародні економічні зв’язки на всіх рівнях господарювання.