Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект лекцій з Країнознавства.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
670.72 Кб
Скачать

Тема 11. Особливості розвитку країн Північної Америки

План:

11.1. Сучасний стан і загальна економічна характеристика

11.2. Фактори економічного розвитку та економіка країн Північної Америки

11.3. Значення МВФ у розвитку міжнародної економіки

11.1. Сучасний стан і загальна економічна характеристика

До найважливіших подій, що прискорили економічний розвиток країн Північної Америки належить промисловий переворот. НТР надала нового імпульсу для економічного розвитку цих країн, особливо США.

До країн Північної Америки належать США і Канада. Мексику часто відносять до регіону “Латинська Америка”, з яким вона тісніше зв’язана за мовно-культурними і історичними країнами. У Північній Америці збереглися володіння США, Великобританії, Франції, Данії.

За індексом розвитку людини США і Канаду відносять до лідируючих країн. При чому Канада має вищій показник – 0,960, США – 0,943. ВВП США складає 9963 млн. дол, Канади – 775 млн. дол., Мексики – 915 млн. дол.

США – найрозвинутіша країна світу. Канада і Мексика – індустріально-аграрні країни.

США і Канаді притаманна ліберальна модель розвитку.

США — країна, що виникла на Атлантичному узбережжі з переселенських колоній Англії. Після проголошення незалежності вони поступово розширили свою територію до Тихого океану. «Рух на Захід» став героїчною сторінкою історії. Водночас він відбувався у безперервній війні з корінним населенням — індіанцями, яких винищували або відтісняли в несприятливі для життя місця. Значні території були “куплені” чи просто загарбані в інших держав.

Територія США поділяється на три частини, або «суміжні штати», розміщена в центрі материка Америка між Канадою і Мексикою. Це 48 штатів, на які припадає 83% площі і 99,3% населення країни, 49-м штатом є Аляска, 50-й – Гавайські острови.

Країна

Столиця

Площа, тис. км2

Населення, млн. осіб

ВНП /д. н., дол. США (2000 р.)

Бермудські Острови (Брит.)

Гамільтон

0,053

0,063

33000

Гренландія (Данія)

Готгоб (Нук)

2175,6

0,056

20000

Канада

Оттава

9971,0

30,100

24800

Сен-П’єр і Мікелон (Фр.)

Сен-П’єр

0,242

0,007

11000

США

Вашингтон

9663,2

280,000

36200

Усього

21510,09

310,120

Середній 25000

11.2. Фактори економічного розвитку та економіка країн Північної Америки

США – найбільша за своїм економічним, політичним і війсь­ковим потенціалом країна світу. При 5% населення на її частку припадає близько 1/4 світового виробництва і споживання товарів та послуг.

США — високорозвинута постіндустріальна країна. Для її господарства характерний однаково високий рівень розвитку як виробничих, так і обслуговуючих галузей, комплексний роз­виток сучасних виробництв, новітні техніка, технологія й організація праці, високий освітній рівень населення.

Ринкова економіка США поєднує державну, велику корпора­тивну і дрібну приватну власність. Державна власність включає інфраструктурні об'єкти (транспортні, комунікаційні, енерге­тичні, екологічні, освітні, наукові), військове майно, їй нале­жить 3000 млн. га земель (майже 1/3 площі країни).

Вирішальну роль у матеріальному виробництві відіграють великі корпорації. Найбільшими з них є «Дженерал моторз», «Форд Мотор», «ІБМ», «Дженерал Електрик», «Філіпп Моріс», «Ексон», «Мобіл», «Боїнг» та ін.

Дрібна приватна власність особливо поширена в торгівлі та обслуговуванні.

Важливою частиною господарства стали наукові дослідження, їх здійснюють урядові установи, лабораторії, корпорацій та університети.

Сфера послуг охоплює транспорт і зв’язок, торгівлю, фінанси і кредит, страхування, громадське харчування, виробничі і побутові послуги, туризм, освіту та охорону здоров’я, науку, державний апарат управління. Більше 25% сфери послуг приходиться на фінанси, страхування і операції з нерухомістю; 22% - на торгівлю; 26% - на ділові, юридичні, соціальні послуги; 8,5% - на транспорт і зв’язок; 18,5% - на держуправління.

Характерною рисою США є наявність величезного військово-промислового комплексу. Військові замовлення уряду впливають на розвиток цілих галузей і територій.

Країна експортує виробниче обладнання і машини, літаки й аерокосмічну техніку, зброю, вугілля, пшеницю, кормове зерно, сою, бавовну, тютюн; імпортує нафту і нафтопродукти, автомобілі, побутові техніку і вироби, газетний папір, продукти тропічного землеробства.

Країни

Експорт, %

Імопрт, %

Канада

23

19

Мексика

14

10

Японія

8

11

Великобританія

5

4

Німеччина

4

5

Канада займає 2/5 материка Північна Америка і за своєю площею поступається тільки Росії.

Економіка Канади тісно інтегрована з США. Разом вони утворюють зону вільної торгівлі. Майже 3/4 канадського експорту і 2/3 її імпорту припадає на США. Американські інвестиції в Канаді і, відповідно, американський вплив на Канаду — дуже значні. Особливістю господарства Канади є аграрно-сировинна спеціалізація в світовому поділі праці, яка ґрунтується на величезному природно-ресурсному потенціалі і на наявності поряд місткого ринку США. Зайнятість в експортних галузях унаслідок використання сучасної техніки і технології — незначна. Водночас багато працюючих в інших галузях обслуговують експортний сектор.

Експортними галузями стали гірничодобувна промисловість, кольорова металургія, енергетика, лісова і целюлозно-паперова промисловість та зернове господарство, їх продукція й досі ста­новить 3/5 вартості канадського експорту. За видобутком і екс­портом залізної руди, міді, цинку, свинцю, нікелю, молібдену, кобальту, титану, золота, срібла, платини, урану, нафти, природ­ного газу, вугілля, азбесту, калійних солей і сірки Канада посідає одне з перших місць у світі. Залізну руду добувають на півострові Лабрадор. Головні центри добування кольорових ме­талів знаходяться в межах Канадського щита і в Кордильєрах. Підприємства кольорової металургії розміщені біля збагачуваль­них фабрик або в портових містах. Поклади нафти і природного газу, як і кам'яного вугілля, знаходяться на Внутрішніх рів­нинах у провінції Альберта. Трубопроводами нафту і природний газ транспортують у Приозер'я Канади і США та тихоокеанські штати США.

Канада є великим виробником електроенергії, 2/3 якої дають гідроелектростанції, їх будують і на малих, і на великих річках. Основний район виробництва гідроелектроенергії — річки південно-східного краю Канадського щита в провінціях Квебек і Онтаріо, які впадають у річку і затоку Св. Лаврентія. Нині здійснюється один з найбільших у світі гідроенергетичних про­ектів — будівництво каскадів потужних гідроелектростанцій на річках, які стікають з Канадського щита на північ у Гудзонову затоку і затоку Джеймс.

Розробляють лісові багатства Канади як на сході, в провін­ціях Квебек і Онтаріо, так і на заході, в провінції Британська Колумбія. За виробництвом пиломатеріалів і паперової маси Канада поступається тільки США, а за їх експортом посідає перше місце в світі. Як виробник і експортер газетного паперу вона не знає рівних.

Збір зерна в Канаді становить 50-60 млн. т. Вивозять пшеницю і ячмінь. Як експортер зерна країна стоїть на другому місці в світі після США. Зернове господарство зосереджене в степах-преріях. Вони е північним продовженням прерій США. Як і в США, це один з головних сільськогосподарських районів світу.