Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
647604_4ADC6_shpori_na_ekzamen_iz_kursu_zagalne....doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
438.27 Кб
Скачать

3) Функції мови

Ф-ції мови є універсальні(основні) та факультативні.

Про те, що мова є суспільним явищем свідчать її функції, вони виявляють її сутність, призначення, дію. Ф-ції є тими характеристиками без яких мова не була б сама собою.

1)Відображальна функція – мова є величезним дзеркалом. Крізь призму мови ми сприймаємо відчуваємо навколишнє середовище. Для того щоб ми щось зробили треба спочатку це пізнати(пізнавально-відображальна).

2) Комунікативна виступає як похідна, прикладна відображальної. Мова-засіб спілкування. Момент комунікації змінюється впродовж розвитку мови. Спочатку вона була лише в усній формі, лише з появою писемності комунікація розширюється в просторі і часі. Умовою є володіння мовцями певними знаннями інформацією.

3) Сакральна-слово має властивість впливати на дійсність.

4)Емоційна – мова може бути виразником емоцій; Може виходити не лише від раціо, але й від серця. Сюди візьмемо до прикладу і суфіксацію слів, які надають пестливості чи згрубілості.

5)Естетична функція-мова як джерело естетичного задоволення.

6)Металінгвальна – здатність мови описати саму себе.

7)Конотивна здатність мови впливати на мовців.

4)Структура мови (моє: системний хар.Мови)

У науковій літературі нема чіткої диференціації термінів система і структура. Уведення поняття системи щодо мови повязують з імененем Ф. де Соссюра, Бодуена де Куртене та українського мовознавця О. О. Потебні.

Мова – система систем, які взаємозумовлені і повязані в одне ціле: зміна в будь – якій з цих систем викликає зміни в інших системах. Системи бувають матеріальні й ідеальні, відкриті і закриті, статичні і динамічні, гомогенні і гетерогенні. Матеріальні системи складаються з елементів які мають матеріальну субстанцію. Серед них розрізняють первинні(елементи представляють у системі самих себе) і вторинні (елементи мають значення завдяки приписаним їм властивостям) матеріальні системи. Ідеальні системи – це системи елементами яких є ідеальні обєкти-поняття або ідеї повязані з певними взаємовідношеннями. Закритою є система яка складається зі строго визначеної кількості одиниць і цей кількісний склад є незмінним. Відкритою є система із непостійним змінним числом елементів. Мова є відкритою системою оскільки вона поповнюється новими елементами, що забезпечужє її здатність завжди бути комунікативно придатною в різна періоди іст. і економ. розвитку народу. Мовна система не є однорідною, тобто вона має складну структуру, оскільки складається з більш часткових систем які називаються рівнями або ярусами. Ідея рівневої організації мови набула поширення в середині 20 ст. в американській дескриптивній лінгвістиці. Рівні мови-деякі ділянки мови, підсистеми мовної системи, кожну з яких характеризують сукупність відносно однорідних одиниць і набір правил які регулюють їх використання і групування в різні класи і підкласи. Розрізняють основні і проміжні рівні. До основних рівнів належать: фонологічний, морфологічний, лексико-семантичний, синтаксичний. За роллю в структурі мови, виділяють нижчі та вищі рівні. До проміжних рівнів належать морфонологічний, словотвірний, фразеологічний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]