Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роб зош Інженерна педагогіка.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
1.12 Mб
Скачать

Якості дій і способи формування в навчанні

Якість

Характеристика якості

Способи формування якості

Розумність

Розуміння, розумовий контроль кожної дії (операції) аж до виконання окремого руху, вживання окремого поняття і терміна

Свідомість

Свідчить про ступінь оволодіння дією і виражається в здатності учня дати повний словесний звіт про здійснюване, відзначити наслідки неправильності виконання дії і способи їхнього усунення

Узагальненість

Здатність учня орієнтуватися на істотні ознаки дії в різноманітних умовах і виконувати ці дії в них

Засвоєння

Здатність учнів упевнено виконувати дії без зовнішніх орієнтирів – виконання дій, характерних для заданих еталонів, яким притаманна міцність, розумність, узагальненість, надійність

Критичність

Здатність самостійно складати критерії, за якими можна оцінити дію, заздалегідь задавати майбутній дії показники потрібних якостей

Типи розумових задач:

Перший тип завдань – це предметні завдання, при вирішенні яких людині доводиться орієнтуватися на предметному полі, знаходити в ньому значимі об’єкти, оперувати тільки ними, виключати перешкоди тощо. У класифікації рівнів засвоєння навчального матеріалу до таких завдань належать завдання першого рівня засвоєння, який характеризується вміннями учнів розпізнавати об’єкти в ряді інших, порівнювати властивості об’єктів, відрізняти вірне від невірного, за заданими цілями, алгоритмами й результатами робити висновки про їхню сумісність.

Другий тип завдань – це логічні завдання, вирішуючи які, потрібно шляхом міркувань, без опори на матеріальні об’єкти й орієнтири правильно виявляти умови завдання, вибирати необхідні дані, знаходити способи вирішення завдань. Таким завданням властиві дії, пов’язані з уміннями на підставі наявної інформації та власного досвіду зіставляти різні варіанти дій і вибирати оптимальні.

Третій тип завдань – це психологічні завдання, коли від учня вимагається розум і воля, щоб не піддатися спокусі йти легким або помилковим шляхом, рухатися стереотипно, не поспішати приймати удаване за реальне, змусити спокійно розібратися в умовах. До таких завдань належать завдання з визначення причин аварії, вибору способів її запобігання, аналізу причин виникнення різних режимів й оцінки стану.

Вимоги до змісту навчального матеріалу при формуванні засобів і способів закріплення.

1. Повторюваний матеріал має відтворюватися не завжди в тому порядку, у якому вивчався.

2. Повторення мусить базуватися на новому технічному матеріалі.

3. У процесі повторення учні мають дізнаватися про нові подробиці, відомості, деталі досліджуваних об'єктів.

4. Під час повторення необхідно забезпечити достатню різноманітність самостійних робіт.

5. У процесі повторення слід широко використовувати таблиці, графіки, схеми, технологічні карти й інший друкований і практичний матеріал у готовому вигляді й у формі спеціальних питань.

6. Позитивно на якість умінь при повторенні впливає використання питань творчого характеру, пошук відповідей на які вимагає нестандартного підходу.

7. Процес повторення повинен охоплювати всі етапи формування діяльності, кожному з яких властиві особливі способи навчання, які залежать від мети й особливостей цього етапу.