Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роб зош Інженерна педагогіка.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
1.12 Mб
Скачать

2. Методика проектування дидактичних матеріалів

Послідовність проектування плану:

1. Виявлення змістовних елементів по темі (подій, понять, об'єктів, фактів і т.д.) і встановлення типів зв'язків між змістовними елементами.

2. Вибір послідовності викладення змістовних елементів і формулювання заголовків, об'єднуючих змістовні елементи по однорідних ознаках.

3. Вибір рівня складності плану.

1. Логіка – це наука, …

Логічні закони: закон тотожності (всяка думка тотожна сама собі), закон суперечності (два що знаходяться відносно заперечення думки не можуть бути одночасно істинними; принаймні, одне з них необхідне помилково), виключеної третього (з двох висловів, в одному з яких затверджується те, що заперечується в іншому, – одне неодмінно істинне) і достатньої підстави (всяка істинна думка має достатню підставу).

Форми мислення: ...

Поняття – це

ОЗНАКИ

Істотні неістотні

(належать одному предмету і відрізняють його від інших) (належать одночасно декільком предметам)

АМПЕРМЕТР

функція окремі конструктивні елементи

СИЛОВИЙ ТРАНСФОРМАТОР

функція окремі конструктивні елементи

Сукупність істотних ознак складає ...

Обсяг поняття – …

Таблиця 5.2

Приклади представлення змісту і об'єму поняття

Поняття

Зміст понять

Обсяги понять

Трансформатор

Статичний електромагнітний апарат, що перетворює змінний струм однієї напруги в змінний струм тієї ж частоти, але іншої напруги.

- за функцією: …

- за призначенням: …

- за кількістю фаз: …

- за кількістю обвиток: …

Електропривод

Електромеханічний пристрій, що призначений для приведення в рух робочих органів машин і управління їх технологічними процесами, складається з передавального, електрорухового, преобразовательного і управляючого пристроїв.

- за особливостями виконання: …

- за видом: …

Методи

навчання

Впорядкована, взаємозв'язана діяльність викладача і учнів, направлена на рішення задач освіти

- за джерелом знань: …

Наука

Форма суспільної свідомості, представляюча систему впорядкованих знань, що історично склалася, істинність яких перевіряється і постійно уточнюється в ході суспільної практики.

Обсяги понять можуть співвідноситися по-різному. І залежно від цього поняття можна віднести до зрівняних або незрівняних. Зрівняними називаються поняття, в змісті яких є деякі загальні ознаки. Предмети таких понять належать до визначеної, об'єднуючої їх області дійсності, наприклад, двигун і генератор. Незрівняними називаються такі поняття, в змісті яких немає загальних ознак. Предмети таких понять відносяться до різних областей об'єктивної дійсності, наприклад, момент на валу і трансформатор. Таким чином, різні види відносин можна встановити лише між порівнянними поняттями, які, у свою чергу, діляться на сумісні і несумісні.

Таблиця 5.3