Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
рнп дфн.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
378.88 Кб
Скачать

МІністерство внутрішніх справ України

ХАРКІВСЬКИЙ Національний університет

внутрішніх справ

СУМСЬКА ФІЛІЯ

Кафедра юридичних дисциплін

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

з дисципліни «Конституційні свободи, права та обов’язки

громадянин»

(повне найменування дисципліни)

Галузь знань 0304 «Право»

(вказується тільки для бакалавра) (шифр і найменування)

Напрям підготовки 6.030402 «Правознавство»

(шифр і найменування)

Спеціалізація господарсько-правова

Освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавр

(найменування)

Форма навчання денна

(денна, заочна)

м. Cуми

2010

СХВАЛЕНО

Методичною радою

Харківського національного

університету внутрішніх справ

_______________________ Протокол № _____

(дата, місяць, рік )

СХВАЛЕНО

Вченою радою

Сумської філії

Харківського національного університету внутрішніх справ

_______________________ Протокол № _____

(дата, місяць, рік )

Рецензенти:

Войціховський А.В. доцент кафедри конституційного та міжнародного права Харківського національного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук

Старинський М.В. доцент кафедри цивільно-правових дисциплін та банківського права ДВНЗ «УАБС НБУ», кандидат юридичних наук

Конституційні свободи, права та обов’язки громадянина: Робоча навчальна

програма / Розробник: Жильнікова Н.Д. – Суми: Сумська філія Харківського національного університету внутрішніх справ, 2010.

© Жильнікова Н.Д., 2010.

© Сумська філія Харківського національного університету внутрішніх справ

1. Анотація навчальної дисципліни

Навчальна дисципліна «Конституційні свободи, права та обов’язки громадянина» передбачає вивчення основних питань з історії, теорії і практики становлення та розвитку прав, свобод і обов’язків людини і громадянина як у всьому світі взагалі, так і в Україні зокрема.

Метою навчальної дисципліни «Конституційні свободи, права та обов’язки громадянина» є засвоєння студентами знань універсального набору основних прав і свобод, які в поєднанні з конституційними правами покликані забезпечити нормальну життєдіяльність індивіда, та умінь захищати їх від порушень, використовуючи як судові, так і інші засоби захисту.

Навчальний курс на базі раніше вивчених дисциплін розкриває зміст вчення про свободу, природу конституційних прав та свобод, конституційно-правовий статус громадянина (поняття, структура, соціальна цінність).

В матеріалах розкриваються поняття гарантій прав і свобод громадянина, судового захисту, механізмів захисту прав громадянина в сфері діяльності виконавчої влади, а також висвітлюється досвід функціонування механізмів захисту прав і свобод людини і громадянина в зарубіжних державах.

В процесі вивчення даної дисципліни студент повинен:

1) знати:

- місце дисципліни «Конституційні свободи, права та обов’язки громадянина» в системі галузевих юридичних наук;

- структуру конституційно-правового статусу людини та громадянина, його основних інститутів;

- систему прав та свобод людини та громадянина визначених Загальною декларацією прав людини (1948 р.), Міжнародними пактами (1966 р.), Європейською Конвенцією про захист прав людини та основних свобод (1950 р.);

- систему прав та свобод людини та громадянина, проголошених Конституцією України, а також зміст основ державної політики України в галузі прав людини;

- конституційні гарантії прав, свобод громадян: засоби судового захисту, забезпечення прав та свобод в системі законодавчої та виконавчої влади Уповноваженим Верховної Ради з прав людини, прокуратурою.

2) вміти:

- логічно та грамотно виражати й обґрунтовувати свою точку зору з проблем прав і свобод людини та громадянина, вільно володіти юридичними поняттями та категоріями в даній галузі;

- характеризувати Конституцію України, закони України, Міжнародно-правові акти та інші нормативно-правові акти, що стосуються забезпечення реалізації, охорони та захисту прав і свобод людини та громадянина в Україні.

Навчання будується на сполученні лекцій, семінарських занять та самостійної роботи студентів. Лекційні заняття призначені для теоретичного осмислення й узагальнення складних розділів курсу. Семінарські заняття призначені для закріплення і більш глибокого вивчення визначених аспектів лекційного матеріалу на практиці, а також для набуття практичних навичок у правовій галузі. Самостійна робота є позааудиторною і призначена для самостійного ознайомлення студента з визначеними розділами курсу по рекомендованим викладачем матеріалам і підготовки до виконання індивідуальних завдань.

Для перевірки ефективності викладання дисципліни проводиться контроль знань. При цьому використовуються наступні види контролю:

  • поточний контроль;

  • підсумковий контроль.

Поточний контроль засвоєння знань студентами здійснюється на кожному семінарському занятті у формі усного опитування, тестування, написання контрольної роботи (денна форма навчання), письмових робіт, заслуховування й обговорення реферативних повідомлень з наступною їх оцінкою.

Заключним етапом вивчення предмета «Конституційні свободи, права та обов’язки громадянина» у повному обсязі є залік, мета якого полягає у перевірці знань та вмінь, набутих студентами.