Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Національні меншини Украјни. Посібник виправлен....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
2.75 Mб
Скачать

4. Основні джерела

Джерельна база проблеми складається з опублікованих (збірники документів, статистичні матеріали, періодична преса, твори радянських та партійних діячів) і архівних матеріалів.

Матеріали архівів поділяються на такі групи:

  1. Законодавчі акти та матеріали центральних органів влади – РНК, ВУЦВК, Народного Комісаріату освіти, що стосуються національного та культурного будівництва;

  2. Документи місцевих органів влади – постанови, рішення, накази губернського, окружних, районних, обласних виконавчих комітетів, комісій з коренізації, інспектур народної освіти, міськрад;

  3. Документи партійних та інших громадських організацій, що містяться в колишніх партійних архівах та включають стенограми партійних з’їздів, пленумів, звітів.

Друковані джерела розподіляються на п’ять груп: 1) офіційно-нормативна документація; 2) документи і матеріали громадських об’єднань і організацій; 3) статистичні матеріали; 4) періодична преса; 5) твори державного та партійного керівництва.

До першої групи матеріалів відносяться рішення і постанови Всеукраїнських з’їздів Рад, матеріали, декрети, положення і постанови Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету (ВУЦВК), Народного комісаріату внутрішніх справ (НКВС), Народного комісаріату освіти (НКО), Народного комісаріату юстиції (НКЮ), Центральної Комісії у справах національних меншин (ЦКНМ) та інших наркоматів і комітетів. Ці документи створювали законодавчу базу, здійснювали та контролювали діяльність місцевих органів по роботі з національними меншинами. Вони друкувались в пресі, загальних і тематичних збірниках нормативних актів.

Другу групу складають матеріали політичних партій, громадських об’єднань і організацій. Тут слід виділити документи комуністичної партії, адже вона зосереджувала всю політичну владу в державі. Документи державних органів і громадських організацій опубліковані також в археографічних збірниках. Серед останніх треба відзначити збірник документів і матеріалів “Національні процеси в Україні: історія і сучасність” (1997 р.).

Третю групу джерел складають статистичні матеріали. Перш за все це матеріали Всесоюзних і Всеукраїнських переписів населення (1920, 1923 (міський), 1926, 1939, 1989, 2001 рр.), праці окремих статистів, які дають уявлення про національний склад населення України та регіонів, міст та сільської місцевості, містять відомості про рідну мову та письменність. Важливими джерелами для вивчення національного складу населення є також матеріали губернських та окружних статистичних бюро, що збереглися в архівах та бібліотеках. Крім того, місцеві комісії у справах національних меншин також періодично проводили обслідування національного складу своїх регіонів.

Четверта група джерел складається з матеріалів періодичної преси. Це журнали, на сторінках яких розглядались загальні питання національної політики (“Революция и национальности”), будівництва національної системи освіти (“Радянська школа”, “Шлях освіти”) та інші.

П’яту групу джерел складають промови, доповіді, статті державного та партійного керівництва (М.Скрипника, В.Затонського, П.Постишева та ін.). Ці матеріали відтворюють особливості духовного життя суспільства України у 1920-30-ті рр., дають уявлення про хід процесу коренізації в країні і деяких її регіонах та змогу простежити зміни у пріоритетах національної політики у 1930-х рр.

При вивченні цього питання слід зауважити, що користування будь-якими документами та матеріалами, вимагає критичного підходу до них, особливо до статистичних даних, які дуже часто завищувались, коригувались, бажане видавалося за дійсне. Критичний підхід необхідний також через надмірну заідеологізованість літератури радянських часів.

ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ТА ЗАВДАННЯ

  1. Визначте предмет та завдання навчальної дисципліни “Національні меншини України”.

  2. Хто вперше дав визначення терміну “меншина”? Назвіть п’ять типів етнічних меншин.

  3. На які типи поділяються етнічні контакти? Назвіть їх.

  4. Охарактеризуйте етапи розвитку вітчизняної історіографії з проблем вивчення історії національних меншин України.

  5. Назвіть, з яких груп складається джерельна база матеріалів по даній проблемі.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Бритченко С.П. Деякі питання національних відносин на Україні. – К.: Знання, 1990. – 47 с.

  2. Гонтар О.В. Деякі питання міжнаціональних відносин на Україні в 20-ті роки // УІЖ. – 1991. - № 7. – С.125-130.

  3. Гусєва С.О., Цобенко М.М. З досвіду розв’язання національного питання на півдні України (1920 – 1930 рр.) // УІЖ. – 1991. - № 2. – С.45-54.

  4. Етнонаціональний розвиток України: Терміни, визначення, персоналії / Відп. ред. Ю.І.Римаренко, І.Ф.Курас. – К.: АН України. Ін-т держави і права, 1993. – 807 с.

  5. Межнациональные отношения. Термины и определения. Словарь-справочник. – К.: Наук. думка, 1991. – 406 с.

  6. Міронова І.С. Сучасна українська історіографія про актуальні проблеми дослідження культури національних меншин Півдня України в 20 – 30-ті роки ХХ століття // Проблеми історії, права, економіки, мовознавства, філософії, політології та культури: Збірник наукових праць. Т.1. – Миколаїв – Одеса: Тетра, 2001. – С.310-321.

  7. Наулко В. Хто і відколи живе в Україні. – К., 1998. - 80 с.

  8. Рафальський О.О. Національні меншини України у ХХ столітті: Історіографічний нарис. – К.: Полюс, 2000. – 447 с.