Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Національні меншини Украјни. Посібник виправлен....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
2.75 Mб
Скачать

6. Цигани в Україні

Більшість циган (самоназва – “рома”, за даними перепису 2001 р. в Україні їх налічувалося 47,6 тис. осіб) розселені змішано з українцями, переважно в західних і південних областях. Розмовляють циганською мовою індоєвропейської сім’ї. Цигани - вихідці з Індії (І тис. н.е.). Внаслідок тривалого перебування в Єгипті деякі цигани пов'язують своє походження з цією країною, звідси назви циганських по­селень на Одещині, які були утворені на “окремих землях” спеціальним указом се­нату від 1836 р.: Фараонівка та Каїр. Та й на Україні іноді навіть селяни називають циган “хвараонами”. Серед се­лянства такий погляд поширений через те, що майже всі цигани і тепер вважають себе за єгиптян.

Більшість українських циган походить з Бессарабії, Румунії та Балкан. Сусідні, російські цигани, предки яких переселили­ся з Польщі, називають їх сербами. Багато циган було на Буко­вині. Частина їх, так званих “робі”, знахо­дилась в кріпацькій залежності - їх могли продати, виміняти. Лише цирку­ляром 1783 р. ця залежність була скасова­на. В минулому цигани вели кочовий спосіб життя, займалися ремеслами - ковальст­вом, різьбярством, ювелірною справою, різними видами прикладного мистецтва. Останнім часом цигани перейшли на осілий спосіб життя (Указ Президії Верховної Ради СРСР (1956 р.).

7. Представники народів алтайської сім’ї, тюркської групи в Україні

В Україні живуть представники народів алтайської сім’ї тюркської групи. До них відносяться татари, караїми і кримчаки.

Татари (самоназва – “татар”) - головним чином поволзькі (в Україні – 73,3 тис. осіб) - живуть переважно в міських посе­леннях Донбасу. Етнічну основу їх станов­лять тюркські племена, які дійшли до се­редньої Волги і Прикам'я і змішалися з місцевими фінно-угорськими племенами.

Взагалі татари поділяються на такі ос­новні етнографічні групи: 1) поволзькі (казанські) та приуральські; 2) сибірські; 3) астраханські. Перші і другі говорять мовами кипчацької підгрупи, мова ж астра­ханських татар склалася на основі ногайсь­ких діалектів.

Назва народу не завжди пов’язана з його походженням. Зокрема, в етногенезі казанських татар брали участь протоболгари. Тому серед деякої частини татар була поширена самоназва булгари, а сусідні наро­ди (чуваші, удмурти та ін.) називали їх булгарі, тобто болгарами.

В окрему етнічну спільність, враховуючи особливості етногенезу, дослідники виділя­ють кримських татар. В Україні їх налічується 248 тис. осіб. Живуть вони переважно в Криму, Донецькій, Херсонській і Запорізькій об­ластях. Сформувалися з різних тюркомов­них племен (хазарів, половців, татаро-монголів), які проникли в Крим (VII - XIII ст.) і змішалися з місцевими етнічними групами.

Зі скасуванням у 1944 р. Кримської АРСР значні групи населення, передусім кримські татари, були депортовані з півост­рова під приводом, що вони нібито були посібниками окупантів. Найбільше їх було переселено до Узбець­кої РСР, у Ташкентську і Самаркандську області. Інші групи депортованих були розселені в Казахстані, Молотовській, Горьківській і Костромській областях, Марійській АРСР, Башкирії. Під час переселення в перші півтора року загинуло 46,2% засланих, у тому числі понад 100 тис. дітей. 1967 р. указом Президії Верховної Ради СРСР звинувачення з кримськотатарського народу були зняті. Кримських татар реабілітували і поновили в конституційних правах. Рішенням урядової комісії СРСР 25 грудня 1989 р. їм було дозволено добровільне повернення на історичну батьківщину. Тепер заселення Криму кримськими татарами, які прибувають з місць заслання (Центральної Азії і Казахстану), триває. Кримські татари живуть також у Туреччині (близько 3 млн. осіб) й інших країнах світу.

Караїми (від арамейського караїм - чтець, самоназва – “карай”) - народ що живе переважно у Криму, Тракайському та Паневезькому районах Литви, їх загальна чисельність була у колишньому СРСР - 2809 чоловік (1989 р.), з них в Україні - 1396. За мовою належать до кипчацької підгрупи тюркської групи. Походження караїмів остаточно не з’ясовано. Одні вважають їх послідовниками секти іудаїзму, яка виникла у VІІ ст. у Месопотамії і не визнавала талмуд, інші етногенез караїмів пов’язують з хазарами, правляча верхівка яких після розгрому Хозарського каганату київськими князями осіла в Криму. З XIV ст. виникають караїмські колонії у західноукраїнських землях (Галичі, Тисмениці, Кукизові), у XV ст. - у Києві, Львові, Луцьку. Зараз найбільш компактно караїми проживають у містах Криму і в зазначених районах Литви.

Більшість кримчаків (самоназва “кримчак”) живе у містах Криму: Сімферополі, Севастополі, Керчі та Феодосії. Походження їх остаточно не з’ясовано. Одні дослідники вважають, що вони сформувалися на базі стародавнього місцевого населення Криму, яке згодом засвоїло іудаїзм, інші відносять кримчаків до нащадків єврейського населення Криму, яке перейняло тюркську мову.