Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
84.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
395.26 Кб
Скачать
  1. Цілі постаудиту інвестиційних проектів.

Постаудит, визначається як об'єктивна й незалежна оцінка успішнос­ті витрат коштів у процесі реалізації проекту за визначеним пла­ном. Оцінка має охоплювати реалізацію проекту від його затвердження до здачі в експлуатацію, а також його подальше технічне й фінансове функціонування. Цілі постаудиту:

Поліпшення якості прийнятих рішень. Занадто оптимістичний прогноз щодо реалізації проек­ту часто заохочується керівною верхівкою встановленням нере­ально високих контрольних показників ефективності інвестицій­ного проекту. Те, що таку помилку в передбаченнях буде виявле­но аудиторською перевіркою, може відвернути ЇЇ або зменшити. Постаудит може знижувати продуктивність, якщо він призво­дить до прийняття невиправдано занижених прогнозних оцінок за умови. Це може виражатися в розроб­ленні меншої кількості проектів, які відрізняються високими ри­зиком і дохідністю. Саме тому важливо розглядати постаудит не як зустрічний контроль, а як Інструмент, який стимулює якість і цілісність проектного аналізу.

Поліпшення якості майбутніх рішень. Постаудит відіграє важ­ливу роль, даючи керівникам змогу отримати зиск із запобігання допущених у минулому помилок. Постаудит має забезпечити своєчасний зворотний зв'язок І нада­ти інформацію відносно того, чому проекту не вдалося досягти обіцяного рівня і, отже, зменшити ймовірність невдачі за реаліза­ції майбутніх проектів. Наприклад:

Чи достатньо зібрано даних для здійснення оцінки?

Які специфічні помилки було зроблено у припущеннях і про­гнозах?

Чи було оцінено відповідним чином ризики?

Які заходи потрібно здійснити для поліпшення процесу при­йняття рішень?

Постаудит не може просто асоціюватися з фінансовим аналі­зом. Інвестиційний проект має бути розроблено так, щоб він відповідав певним стратегічним вимогам. Аудит допомагає визна­чити, наскільки результати реалізації інво проекту збі­гаються зі стратегічними завданнями, які він має реалізувати.

Знаходить причини для ініціювання діяль­ності після внесення коректив у проекти, які вже існують.(Основа для коригувальних дій). розгляд проекту з погляду його перспектив на майбутнє. Коли фактичні відхилення є значними або коли основні міркування вже не є такими важливими, майбутнє інвестиційного проекту в його початковій формі може стати предметом дискусії. Може ви­явитися, що проект є набагато прибутковішим, ніж планувалося, що може спонукати до розширення інв проекту або ж приведе до більш раннього переходу до наступної фази реалізації проекту. Там, де зміни є несприятливими, це може призвести до перегляду з можливістю скорочення або відмови від проекту.

  1. Програма постаудиту інвестиційних проектів.

Перед тим, як інвестиційне рішення буде прийнято, потрібно розробити програму з постаудиту, яка має охоплювати питання від­носно того, чи необхідний аудит, коли його слід здійснювати, які для цього потрібні процедури і хто буде відповідати за здійснення.

Вибір проекту для аудиту залежить від вигод, які можна отримати внаслідок його реалізації. Якщо говорити про прибутковість проектів, які вже існують, то зазви­чай до переліку вносять великі проекти з високим ризиком, де навіть незначні несприятливі зміни можуть вплинути на загальну прибутковість проекту. Значний потенціал для контролю закла­дено в проектах, де значний відплив грошових коштів планується на пізніших етапах життєвого циклу проекту. Для поліпшення рішень у майбутньому бажано здійснювати відповідний поетап­ний аналіз проектів. Ана­ліз чутливості дає змогу визначити ті припущення і зміни, які мають найбільший вплив на проект. Він має деталізувати, яким чином їх треба переглянути. Величина очікуваної теперішньої вартості може залежати від певних основних подій, які мають відбутися. Чи будуть конкуренти реагувати на новий продукт зниженням цін або впровадженням у виробництво кращих про­дуктів? Чи буде внесено до законодавства такі зміни, які завда­дуть шкоди проекту?

Правильна розробка програми аудиту, з огляду на критичні припущення й події та вибір часу, допоможе аудитору пояснити відхилення від запланованих значень (оцінок) грошових потоків.

Перелік процедур, що входять до комплексу постаудиту, змі­нюється залежно від цілей проекту. Але більшість перевірок ма­ють охоплювати такі питання:

  1. Витоки (історія) проекту. Досить легко забути про справжню ціль проекту й оцінювати його за хибними критеріями.

  2. Порівняння фактичних показників реалізації проекту з пла­новими показниками

  3. Порівняння економічних показників

  4. Аудиторські рекомендації та висновки.

  5. Зворотний зв'язок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]