Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
84.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
395.26 Кб
Скачать
  1. Жорстке та м'яке раціонування.

Раціонування може виникнути у зв'язку з тим, що пп не може отримати капітал за ринковою ставкою дохіднос­ті або ж унаслідок внутрішніх фін обмежень, установлених керівництвом. Обмеження, установлені зовні, вважаються жорсткими, а встановлені в самій організації — м'якими.

Жорстк е-коли пп не може отримати інв кошти за переважаючою ринковою %ставкою за наявного рівня ризику (рідко трапляється на розвинутих ринках капіталу). М'яке -коли керівництво свідомо встановлює інв обмеження на короткий період (зустрічається значно часті­ше). По суті, ціллю раціонування є визначення такого пакета ін­в проектів, який за достатніх ресурсів забезпечить макс можливу загальну NPV. Пра­вило NPV, що викор індивідуально для кожного проекту, не може бути повністю прийнятним, оскільки припущення стосовно того, що завжди знайдуться кошти для фінансування інв можливостей, не супроводжується.

Нестача прибуткових проектів І загальна ек невизна­ченість за прийняття рішень залишаються основними чинниками, що спричиняють низький рівень інвестування. М'яке раціонування (частково виражене в небажанні підвищувати рівень заборгованос­ті) також є важливим обмеженням, але жорстке раціонування (не­стача капіталу) не розглядається як особливо важливе обмеження.

  1. Причини існування м'якого раціонування на підприємстві.

Нестача прибуткових проектів І загальна економічна невизна­ченість за прийняття рішень залишаються основними чинниками, що спричиняють низький рівень інвестування. М'яке раціонування (частково виражене в небажанні підвищувати рівень заборгованос­ті) також є важливим обмеженням, але жорстке раціонування (не­стача капіталу) не розглядається як особливо важливе обмеження. М'яке -коли керівництво свідомо встановлює інв обмеження на короткий період (зустрічається значно часті­ше).

Керівництво підприємства вимушене встановлювати такі об­меження по капіталу, які з певних причин можуть призвести до принесення в жертву проектів, що створюють багатство. Причини:

1. Керівництво встановлює максимальні ліміти на запозичення й не може або не хоче залучати додатковий капітал на короткий період. Отже, обсяги Інвестування насправді обмежуються обся­гами надходжень коштів із внутрішніх джерел.

2. Керівництво віддає перевагу політиці стабільного зростання перед імпульсною моделлю зростання й проблемами, які її су­проводжують.

3. Керівництво встановлює обмеження для окремих підрозді­лів затвердженням річних бюджетів капіталу.

  1. Обмеження капіталу в одному періоді.

Правило NPV, що використовується індивідуально для кожного проекту, не може повністю бути прийнятним, оскільки припущення стосовно того, що , що завжди знайдуться кошти для фінансування інв можливостей, не супроводжується. Проблема однорідного раціонування капіталу (найпростішої його форми) розвязується ранжируванням проектів на основі співвідношення теп вартості та інв витрат (індексу доходності).

Індекс дохідності виступає як доцільний метод під час вибору проектів за умови раціонування капіталу, коли інвести­ційні проекти є подільними й незалежними, а ресурсні обмежен­ня діють лише протягом одного періоду. Тоді, коли ці умови не виконуються (тобто в більшості випадків), інвестиційний вибір має бути зроблено з-поміж загальних показників NPV всіх альтернативних комбінацій інв мож­ливостей, що наближаються до обмеження за витратами капіталу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]