Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
84.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
395.26 Кб
Скачать
  1. Поправка на ризик: метод еквіваленту достовірності.

Цей концептуально приваб­ливий підхід дає змогу врахувати ризик включенням до рішення стосовно Інв-я капіталу міркувань корисності та ризику. МЕД дає змогу коригувати чисельник у розрахунковій формулі NPV* значень очікуваних річних CF на коефіцієнт еквіва­лента достовірності. Модифікована формула має такий вигляд:

де ,- коефіцієнт еквівалента, який відображає ставлення екс­перта до ризику; п- тривалість проекту; Rt-очікуваний CFу періоді t; і-безризикова % ставка; С- початкові витрати.

Чисельник ( ) представляє цифру, яку експерт розраховує отримати у вигляді певної суми кожного року замість невизначеного річного CF, який пропонується проектом. Чим більше експертом не сприймається ризик, тим ближче його коефіцієнт наближається до нуля. Там, де проекти мають звичай­ний норм рівень пп ризику й вартість капі­талу та безризикова ставка проценту відомі, можна визначити коефіцієнт ЕД.

  1. Поправка на ризик: ставка дисконтування з урахуванням ризику.

Якщо підхід з використанням еквівалента достовірності модифікує у формулі NPV чисельник, то ставка дисконтування, що враховує ризик, модифікує знаменник:

де г — ставка дисконтування з урахуванням ризику, що базується на сприйнятому рівні проектного ризику. Чим більше сприйнята ризиковість проекту, тим більше премія за ризик, яка має бути додана до безризикової процентної ставки. Це виражається в під­вищенні ставки дисконтування й приводить до зменшення показ­ника чистої теперішньої вартості.

Не зважаючи на те, що цей підхід має певну інтуїтивну прива­бливість, доречність його використання значно залежить від того, яким чином сприймається зміна ризику в часі. Ставка дисконту­вання з урахуванням ризику передбачає, що премія за нього зрос­тає з часом за експоненціальною (степеневою) функцією.

Це ставка % з урахуванням інфляції, що використовується для нарощення чи дисконтування вартості грошей. Її знах. по формулі: jp = j-Ti, де jp – реальна ставка %

j – номін. ст. % з урах. інфл., сформована на грош. ринку

Ti – темп інфл.

При визначенні реальн. майб. варт. грошей в процесі їх нарощення по реальній % ставці ми зіштовх. з 3-ма ситуаціями: 1) j= Ti – нарощення реальної вартості грошей не буде, тому що приріст їх майб. варт. буде поглинатись інфляцією; 2) j > Ti – реальна майб. вартість грошей буде збільш, не дивл. на інфляцію; 3) j < Ti – реальна майб. варт. грош. буде зменш., тобто процес інв-ння стане збитковим.

  1. Зв'язок між методами еквіваленту достовірності і ставкою з урахуванням ризику.

Еквівалент достовірності та ставка дисконтування з урахуван­ням ризику намагаються включити проектний ризик у формулу NPV. Формула еквівалента достовірності виглядає так:

де а, є мірою рівня несприйняття ризику інвестором: а < 1 -несприйняття ризику; а = 1-байдужість до ризику; а > 1- сприйняття ризику. Формула ставки дисконтування з урахуванням ризику така:

де -відповідна ставка дисконтування, яка відображає ризико­ваність грошового потоку в періоді t.

Якщо припустити, постійність ставки дисконтування г, то два підходи мають дати одну й ту саму вартість грошових потоків для кожного періоду:

Отже, постійне значення ставки дисконтування з урахуванням ризику є таким самим, як коефіцієнт еквівалента достовірності , де

Припускаючи, що і ставка дисконтування, і коефіцієнт еквіва­лента ризику є незмінними в часі, можна стверджувати, шо чиста теперішня вартість грошових потоків, розрахована за цими мето­дами, має бути однаковою:

Виконавши спрощення, матимемо:

де а є середньозваженим коефіцієнтом еквівалента достовірності проекту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]