Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
84.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
395.26 Кб
Скачать
  1. Особливості розрахунку та використання показника дохідності залученого капіталу, переваги та недоліки методу.

Дз.к. = Чистий прибуток / Сума залученого капіталу.

Поряд з обліковими показниками ефективності інвестицій у виробництво викор показник - до­х зал кап (ROCE), або облікова ставка дохід­ності, широко використовується як показник ефективності. Кері­вники оцінюють успішність пп діял з допо­могою багатьох різних коеф-в, які пропонують емпіричні правила, потрібні керівникам для порівняння: *результатів поточного року з результатами ми­нулого року; *результатів діял пп-а з результа­тами діял конкурентів; *фактичних показників діял з плановими; *розроблення фін планів.

Немає сенсу використовувати ROCE, який є лише емпіричним правилом, коли вирішується, приймати чи не приймати проект. Дохідність залученого капіталу — це просто розмір балансового прибутку в % відносно суми залученого капіталу. Коефіцієнт Ігнорує грошові потоки, розподіл грошових пото­ків у часі та ризик. Недолік методу - немає приведення в теперішньому часі.

  1. Дохідність акцій: визначення, економічна сутність, формула.

Дохідність на акцію розраховується діленням балансового прибутку на кількість акцій у випуску.

Це один з основних коефіцієнтів фін. менеджменту, який використовують при оцінці інвестиційних якостей акцій. Він характеризує чистий прибуток підприємства (компанії), який припадає на одну акцію, після сплати податків, дивідендів за привілейованими акціями і відсотків за довгостроковими позиками. Також доходність акцій – це кількісний показник оцінки акцій, що дозволяє спостерігати за зміною доходів на одну акцію впродовж кількох років, порівняти доходи, одержані за акціями інших емітентів. Формула для обчислення:

ДНА = ЧПЕ / СКА, де

ДНА – дохід на акцію у певному році;

ЧПЕ – чистий прибуток емітента у цьому році;

СКА – середня кількість акцій, що була у власності акціонерів у році.

Такий метод не враховує грошові потоки, їхній розподіл у часі та ризик. Широко викорис­товується також інший коефіцієнт, який показує балансовий при­буток, отриманий компанією за рік на кожну акцію, випущену нею.

  1. Особливості розрахунку та використання показника дохідності акцій, переваги та недоліки методу.

Дохідність на акцію розраховується діленням балансового прибутку на кількість акцій у випуску.

Це один з основних коефіцієнтів фін. менеджменту, який використовують при оцінці інвестиційних якостей акцій. Він характеризує чистий прибуток підприємства (компанії), який припадає на одну акцію, після сплати податків, дивідендів за привілейованими акціями і відсотків за довгостроковими позиками. Також доходність акцій – це кількісний показник оцінки акцій, що дозволяє спостерігати за зміною доходів на одну акцію впродовж кількох років, порівняти доходи, одержані за акціями інших емітентів.

Такий метод не враховує грошові потоки, їхній розподіл у часі та ризик. Широко викорис­товується також інший коефіцієнт, який показує балансовий при­буток, отриманий компанією за рік на кожну акцію, випущену нею.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]