Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
84.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
395.26 Кб
Скачать
  1. Форми ризику при оцінці та моніторингу реальних інвестиційних проектів.

Систематичний р пов'язаний із загальною ек та політ ситуацією в країні й навіть у світі, зростанням цін на ресурси, загальноринковим падінням їх на всі фінансові активи.

Процентний ризик зумовлений невизначеністю в майбут­ньому щодо напряму руху та рівня процентних ставок. Для банку це ризик перевищення середньої процентної ставки за залучени­ми коштами (депозитами) над середньою процентною ставкою за виданими кредитами.

Ризик падіння загальноринкових цін пов'язаний зі знижен­ням цін на всі папери, що обертаються на ринку одночасно. Цей ризик стосується передусім акцій І є наслідком загальнодержав­ної нестабільності. Його ступінь може бути неоднаковим для ак­цій різних емітентів. Деякі виробництва мало залежать від спаду виробництва в цілому. Ризик інфляції обумовлений зміною купівельної спроможнос­ті грошей І призводить до того, що вкладення навіть у найбезпеч­ніші папери піддаються збиткам. , У розвинених країнах вважається норм річний рівень Інфляції в 3 %.

Несистематичний р пов'язаний із фін станом конкретного емітента ЦП. Він може бути викликаний невдалими маркетинговими програмами, розірванням великих контрактів емітента, страйками тощо. Оцінка такого ризику по­требує певних зусиль як посередників ринку фінансових активів, так і Інвесторів. Ризик ліквідності пов'язаний з можливою затримкою реалі­зації цінного папера на ринку. Інвестор має бути впевнений, що за потреби він може продати свій цінний папір і перетворити вкладений капітал у готівку. Галузевий ризик пов'язаний зі зміною стану справ у окремій галузі економіки, яка, як і всі інші, переживає народження, під­йом, розквіт і занепад. Фінансовий ризик— це збитки, пов'язані з нерентабельністю або банкрутством емітента ЦП.

  1. Очікувана чиста теперішня вартість.

До певної міри критерій NPV має відношення до вибору ризикових інв. проектів.

Проект

NPV

Ймовірність

Очік. NPV

А

9000

1,0

9000

Б

-10000

0,2

-2000

10000

0,5

5000

20000

0,3

6000

9000

В

-55000

0,2

-11000

10000

0,5

5000

50000

0,3

15000

9000

Сума ймов-тей у кожн. з випадків = 1. Очевидно, що критерій NPV, що підходить до проекту А, де грош потоки є чітко визнач., не підходить до ризикових проектів Б і В, по крайній міті без адаптації. Повний перелік можливих результатів може бути досягн. шляхом використання пок-ка NPV, зваженого відповідно до ймовірності їх виникнення. Правило NPV може бути викор. при виборі проектів, що пропонують найвищу очік. NPV. В нашому прикл. усі 3 проекти пропонують однакову очік. NPV = 9000 грн. Їх розгляд залежить від відношення під-ця до ризику, у той час, коли очік. рез-ти є однак., а можливі рез-ти суттєво відрізн. один від одного. Тому, хоча очік. пок-к NPV і виступає в якості єдиної міри прибутковості, яка може використ. для ризикових інв., він сам по собі не виступає в якості критерію, що може бути використаний при прийн. рішень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]