Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
84.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
395.26 Кб
Скачать
  1. Визначте основні елементи процесу прийняття рішень з бюджетування капіталу.

Сукупність дій з визначення, аналізу й вибору можливих інв-й серед інв про­позицій наз складанням капітального бюджету ( бюджетуванням капіталу). Цей процес охоплює кілька етапів, починаю­чи з виявлення можливих варіантів, перевірки ідей і закінчуючи точним економічним аналізом та постаудитом. У момент затвер­дження капітальний бюджет пп містить прийнятну кількість проектів, від яких загалом і від кожного окремо очікує­ться ек ефект, що відповідає стратегічним цілям керів­ництва пп. Бюджетування капіталу полягає у виборі за умов обмежених інв ресурсів тих інвестицій, які за­безпечать бажаний рівень дохідності за прийнятного рівня ризи­ку.

У роботах, пов'язаних з фінансуванням інв-й, основну ува­гу приділено оцінці інв вибору за умови існування при­пущення, що використання теоретично коректних методів прямо призводить до оптимального інв вибору і, отже, збіль­шує багатство акціонерів. Особа, що приймає рішення, розглядаєть­ся як пасивний глядач, який діє більше як технік, ніж як підприє­мець. Якимось чином ідеї відносно інвестування з'являються в полі зору, розраховуються грошові потоки й розробляються припущен­ня. Ризик ураховано у формулі дисконтування, за якою розраховує­ться значення чистої теперішньої вартості проекту. Якщо значення чистої теперішньої вартості позитивне, пропозиція стає частиною переліку прийнятних інвестиційних можливостей. Цей перелік у подальшому рафінується через оцінку взаємовиключних проектів за наявних обмежень у фін капіталі, де це необхідно.Такому підходу до бюджетування капіталу властиві такі припущення: *Інвестиційні ідеї просто з'являються. *Проект може розглядатися ізольовано, тобто проекти не є взаємозалежними. *Ризик може бути повністю врахований у межах чистої тепе­рішньої вартості. *НекількіснІ зауваження відносно інвестування до уваги не беруться. *Оцінка грошових потоків є неупередженою.

У разі акцентування на інв оцінках, а не в цілому на процесі Інв-я може виникнути ситуація, коли неможливо ви­робити найбільш бажану інв програму. Розв'язком цієї си­туації може бути відповідь на таке питання: яким чином організація може розробити концептуальну основу щоб зд-ти успішні інвестиційні проекти? Це не обов'яз­ково потребує викор надскладних методів або процедур.

  1. Поясніть різницю між балансовим прибутком і грошовим потоком.

Існує необхідність розрізняти грошовий потік від балансового прибутку. Грошовий потік — це прибуток від інвестиційного проекту після оподаткування, але перед нарахуванням амортиза­ції, виплатою процентів та дивідендів. Якщо розглядати його та прибуток протягом усього життєвого циклу проекту, то вони бу­дуть ідентичними, але їх розподіл у часі буде різним. З огляду на вартість грошей у часі, розподіл у ньому платежів відіграє надзвичайно важливу роль. Чисті грошові потоки показують різницю між надходженням грошових потоків за проектом і їхнім відпли­вом. Грошові потоки показують, чи варто реалізовувати інвести­ційну пропозицію, на відміну від оцінок, які грунтуються на принципах бухгалтерського обліку і які визначають, наприклад, як швидко потрібно амортизувати капітальну інвестицію. Немає сенсу звертати увагу на амортизацію, оскільки її вже було врахо­вано як відплив капіталу в першому році (роках) інвестиційного проекту. Так само недоцільно враховувати процентні платежі, оскільки їх уже враховано в ставці, яка використовується для ди­сконтування грошових потоків.

Грошові потоки

Існує ще два міркування, які дають змогу пояснити відмін­ність між грошовим потоком від інвестиційного проекту та ба­лансовим прибутком. По-перше, кошти, що знаходяться на ра­хунку прибутків і збитків на першому році й підлягають опо­даткуванню, вираховуються з прибутку цього самого року, але на практиці більшість податків сплачується наступного року. По-друге, рахунок прибутків і збитків не бере до уваги витрати обо­ротного капіталу. Проте дуже рідко можна легко визначити грошові потоки за інвестиційним проектом. Є два способи визначення грошових потоків для подальшого їх використання в інвестиційному аналізі:

— з неопрацьованих первинних даних;

— з уніфікованих форм фінансової звітності, таких як звіт за прибутками та збитками й баланс.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]