Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Региональная экономика-опорный конспект.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
2.62 Mб
Скачать

4.4.6. Центральноукраїнський економічний район

1

2

3

4

5

6

45,5 тис. км2 Черкаська, Кіровоградська; ГП: (басейні Дніпра і Південного Бугу. Має сусідами розвинуті економічні райони – Пн.-Східний, Столичний, Подільський, Придніпров-ський, Причорноморський.

Рельєф – рівнинний на Придніпровській низовині, хвилястий на Придніпровській височині. Клімат помірно-конти-нентальний, січень –50,-60 С, в липні + 200 С,

+ 21С 0, опади 450-550 мм, густа мережа рік. Переважають чорноземи.

К.к.: уран, буд. мат. Золото, хроміти, нікелеві руди, залізисті кварцити, буре вугілля, торф, глини

2776,3 тис. чол. Середня густота 61,2 чол./км2, 57,5% міське, 28 міст, 41 смт; молодь – 21,6% чисельності населення, особи в працездатному віці – 53,6%, пенсійного 24,8%; українці 90,5%, молдавани 0,8%, білоруси 0,8%

Галузі спеціалізації: с/г машинобудування, гірничо-добувна, паливна, хімічна, буд. матеріалів, чорна та кольорова металургія, електронна, легка і харчова промисловість. Чорна мет.: ГЗК у м. Долинській, ливарний завод у Кіровограді, цехи у Черкасах, Смілі, Корсунь-Шевченківському, Звенигородці. Кольорова мет.: м. Світловодськ (комбінат твердих сплавів і тугоплавких металів та завод чистих металів) та Побузьку (ферронікелевий завод).

Машбуд.: Кіровоград (тракторні сівалки, помпи для тракторів, автомобілів, екскаваторів, гідравлічні передачі), Черкаси (устаткування для харчової промисловості), Сміла (устаткування для харчової промисловості, побутова техніка), Корсунь-Шевченківський (устаткування для цукрової промисловості, верстати), Уманський і Монастирищенський РМЗ, Кам’янка (устаткування для легкої і хімічної промисловості. Умань (електротехнічні прилади), ремонт вагонів і локомотивів (Помічна, Черкаси, Гайворон). Хімічна і нафтохімічна: Черкаси (ВО “Азот”), Світловодськ (“Промінь”), Кіровоград (“Прогрес”); деревообробна (меблева – Черкаси, Шпола, Кіровоград, Світловодськ, целюлозно-паперова – діграмний папір в Олександрії, паперова та картонна тара – Кіровоград та Знам’янка.) Буд мат.: видобуток лабрадориту, щебінь залізобетон. Харчова п-ть: 24 цукрових і 1 рафінадний на Черкащині, 1 на Кіровоградщині., м’ясопереробна, молочна, маслосироробна, борошномельно-круп’яна. Легка: Черкаський шовковий комбінат, Черкаська і Стеблівська текстильні фабрики, швейна, взуттєве виробництво у Черкасах, Умані, Новомиргороді; валяльно-повстяна фабрика у Черкасах.

Тваринництво (54% товарної продукції) скотарство молочно-м’ясного напрямку та свинарство. Зернові (50% ячмінь, пшениця, кукурудза), технічні

(17% соняшник, цукрові буряки). Овочі – баштанні культури і картопля 4,5%, кормові культури 29%. Працює Мліївський науково- дослідний інститут садівництва лісостепу ім. Симеренка)

Недостатній рівень розвитку промисловості, що є носієм технічного прогресу, обмеженість потужностей електроенергетики, ерозія чорноземів, екологічні проблеми пов’язані з ЧАЕС.