Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори_114.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
840.7 Кб
Скачать

8.Методи фактичної аудиторської перевірки.

Особливе місце в методі аудиту займають його спеціальні прийоми. Передусім це прийоми фактичного контролю(перевірка кількісного та якісного стану об’єктів, який встановлюється шляхом обстеження, огляду, обмірювання, перерахунку, зважування, лабораторного аналізу, та інших способів перевірки фактичного стану активів), які використовуються під час вивчення фактичного стану об’єктів обліку. До них відносяться: - інвентаризація – полягає в тому, що перевірка наявності та стану об’єктів виконується шляхом огляду, зважування, підрахунку, вимірювання; при цьому аудитор, як правила, самостійно інвентаризацію не проводить, а лише спостерігає за її проведенням; - контрольний вимір – використовується аудитором для встановлення фактичних обсягів виробництва, робіт і послуг; - контрольний запуск – використовується для обґрунтування оптимальної технології виробництва, норм витрат сировини і матеріалів, повноти виходу готової продукції; - лабораторний аналіз – застосовується для встановлення якісних характеристик сировини і матеріалів, готової продукції.

Крім розглянутих прийомів аудитори можуть використовувати під час проведення аудиту і такі прийоми, як: - експеримент – використовується аудитором для перевірки результатів процесів, які плануються або вже виконані; проводиться за чітко встановленими умовами, які дозволяють слідкувати за ходом запланованого процесу або спостерігати його повторення в заданих умовах; - експертиза – використовується під час дослідження спеціальних, пов’язаних з аудитом, якщо серед аудиторів немає відповідних спеціалістів або за виявленими аудитором правопорушеннями відкрито карну справу.

Результати такого контролю є надійним засобом підтвердження облікової інформації, але ця перевірка пов’язана з великими витратами коштів, тому виконується в крайніх випадках. Аудитори частіше використовують прийоми документального контролю.

9.Економічна інформація, її призначення та використання в аудиторському процесі.

Організація і методика аудиту визначається, передусім, належним інфор­маційним забезпеченням аудитора про суб'єкт господарської діяльності. Зрос­тання обсягів інформації потребує від аудитора певної її систематизації і класи­фікації, оскільки без такого підходу важко зібрати необхідні аудиторські докази, правильно оцінити господарські явища, факти, процеси виробництва.

Аудиторський контроль базується не тільки на використанні інформації, а й сам бере безпосередню участь у формуванні інформаційного забезпечення сис­теми управління суб'єктів перевірки. Інформацією аудиту цікавляться не тільки внутрішні споживачі (менеджери, акціонери), а й зовнішні (банки, страхові ком­панії, торговельні партнери, інвестори).

Під інформаційним забезпеченням аудиту розуміють певним чином упоря­дковану сукупність інформації, яку формують і використовують на різних стаді­ях процесу аудиту. Основою інформаційного забезпечення аудиту є економічна інформація, що характеризує виробничу і фінансово-господарську діяльність суб'єктів контролю.

Найпотрібнішу інформацію про фінансово-господарську діяльність ауди­тор отримує з даних бухгалтерського обліку, внутрішньогосподарського контро­лю, бухгалтерської і статистичної звітності. В аудиторському контролі використовують також інформація зовнішніх джерел: банків, страхових компаній, торго­вельних партнерів, аудиторських і юридичних фірм. Важливе місце у формуван­ні інформаційної бази аудиту займає законодавча, планово-нормативна та довід­кова інформація. В аудиторському контролі використовують матеріали попере­днього зовнішнього та внутрішнього аудиту, акти перевірки податкових органів, контрольно-ревізійних служб, позабюджетних фондів та ін.

Слід відзначити, що в аудиті використовують не тільки фінансову, а й не­фінансову інформацію. Для об'єктивної оцінки фінансового стану підприємства, визначення ефективності використання матеріальних, трудових і фінансових ре­сурсів на виробництві аудиторові часто доводиться вивчати особливості органі­зації і технології виробництва суб'єктів перевірки, використовувати матеріали контрольних обмірів, лабораторних аналізів тощо.

Від зміни виду аудиторських послуг змінюється обсяг і зміст інформацій­ного забезпечення аудиту. Якщо при аудиті фінансової звітності в більшій мірі покладаються на інформацію бухгалтерського обліку, фінансової (бухгалтерсь­кої) і статистичної звітності, то, наприклад, у процесі консультаційних послуг більше використовують законодавчо-нормативні матеріали.

Отже, для аудитора важливо не тільки мати знання про інформаційне за­безпечення аудиторського контролю, а й про процес формування інформації що­до суб'єктів господарської діяльності та використання її у практичній роботі. Для цього неабияке значення має наукова класифікація економічної інформації, яку використовують в аудиті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]