Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори_114.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
840.7 Кб
Скачать

77.Аудит за спеціальними аудиторськими завданнями (за їх видами).

Згідно із МСА 800 до спеціальних видів аудиту віднесено:

-аудит ФЗ, підготовленої відповідно до основ БО, що відрізняються від міжнародних стандартів, які регулюють цю підготовку;

-аудит конкретних рахунків, компонентів ФЗ;

-аудит відповідності умовам договору;

-аудит узагальненої ФЗ.

Аудит за спеціальними аудиторськими завданнями проводиться з використанням методик і методів звичайної аудиторської перевірки,але з урахуванням особливостей об’єкт перевірки та поставлених завдань. Якщо треба надати висновок у певній формі, аудитор повинен розглянути сутність і формулювання відповідно висновку і внести потрібні зміни згідно з вимогами МСА, змінивши формулювання або додавши окремий висновок. Аудиторська думка повинна константувати чи відповідає аудиторський висновок всім суттєвим аспектам відповідно до визначеної основи БО.

78. Аудиторські послуги та їх організація.

Аудиторська діяльність включає в себе організаційне і методичне забезпечення аудиту, практичне виконання аудиторських перевірок (аудит) та надання інших аудиторських послуг. Аудиторські послуги можуть надаватись у формі аудиторських перевірок (аудиту) та пов'язаних з ними експертиз, консультацій з питань бухгалтерського обліку, звітності, оподаткування, аналізу фінансово-господарської діяльності та інших видів економіко-правового забезпечення підприємницької діяльності фізичних та юридичних осіб. У відповідності з міжнародними нормативами до супутних аудиту послугам відносяться: 1) підготовка оглядів, пов’язаних з не фінансовою інформацією (про ефективність функціонування внутрішнього аудиту, комп’ютерного програмного забезпечення аудиту); 2) аналіз бухгалтерської (фінансової) звітності; 3) виконання узгоджених процедур по окремим рахункам БО, балансу (фінансовому звіту) або по бухгалтерській (фінансовій) звітності у цілому; ці процеси можуть торкатись також не фінансової інформації; 4) складання (підготовка) бухгалтерської (фінансової) звітності (повної або часткової), а також іншої фінансової і не фінансової інформації. Аудиторські послуги у вигляді консультацій можуть надаватися на підставі договору, письмового або усного звернення замовника до аудитора (аудиторської фірми). В договорі на проведення аудиту та надання інших аудиторських послуг передбачаються предмет і термін перевірки, обсяг аудиторських послуг, розмір і умови оплати, відповідальність сторін. Замовник має право вільного вибору аудитора (аудиторської фірми) з дотриманням вимог Закону “Про Аудит Діял-ть».

79. Інформац забезпечення виконання аудит послуг (за їх видами) Під інформаційним забезпеченням аудиту розуміють певним чином упорядковану сукупність інформації, яку формують і використовують на різних стадіях процесу аудиту. Основою інформаційного забезпечення аудиту є економічна інформація, що характеризує виробничу і фінансово-господарську діяльність суб'єктів контролю.

Найпотрібнішу інформацію про фінансово-господарську діяльність аудитор отримує з даних бухгалтерського обліку, внутрішньогосподарського контролю, бухгалтерської і статистичної звітності. В аудиторському контролі використовують також інформація зовнішніх джерел: банків, страхових компаній, торговельних партнерів, аудиторських і юридичних фірм. Важливе місце у формуванні інформаційної бази аудиту займає законодавча, планово-нормативна та довідкова інформація. В аудиторському контролі використовують матеріали попереднього зовнішнього та внутрішнього аудиту, акти перевірки податкових органів, контрольно-ревізійних служб, позабюджетних фондів та ін.

Від зміни виду аудиторських послуг змінюється обсяг і зміст інформаційного забезпечення аудиту. Якщо при аудиті фінансової звітності в більшій мірі покладаються на інформацію бухгалтерського обліку, фінансової (бухгалтерської) і статистичної звітності, то, наприклад, у процесі консультаційних послуг, податковому консалтингу більше використовують законодавчо-нормативні матеріали, при аналізі фін-госп діяльності — фінансові звіти та статист матеріали, при комп’ютеризації БО здебільшого використ-ся прогресивні програмні продукти та інструкції з їх впровадження.

Слід відзначити, що в аудиті використовують не тільки фінансову, а й нефінансову інформацію. Для об'єктивної оцінки фінансового стану підприємства, визначення ефективності використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів на виробництві аудиторові часто доводиться вивчати особливості організації і технології виробництва суб'єктів перевірки, використовувати матеріали контрольних обмірів, лабораторних аналізів тощо.

80.Особливості надання аудит послуг (за їх видами) Аудиторська діяльність включає в себе організаційне і методичне забезпечення аудиту, практичне виконання аудиторських перевірок (аудит) та надання інших аудиторських послуг. Аудиторські послуги можуть надаватись у формі аудиторських перевірок (аудиту) та пов'язаних з ними експертиз, консультацій з питань бухгалтерського обліку, звітності, оподаткування, аналізу фінансово-господарської діяльності та інших видів економіко-правового забезпечення підприємницької діяльності фізичних та юридичних осіб. У відповідності з міжнародними нормативами до супутних аудиту послугам відносяться: 1) підготовка оглядів, пов’язаних з не фінансовою інформацією (про ефективність функціонування внутрішнього аудиту, комп’ютерного програмного забезпечення аудиту); 2) аналіз бухгалтерської (фінансової) звітності; 3) виконання узгоджених процедур по окремим рахункам БО, балансу (фінансовому звіту) або по бухгалтерській (фінансовій) звітності у цілому; ці процеси можуть торкатись також не фінансової інформації; 4) складання (підготовка) бухгалтерської (фінансової) звітності (повної або часткової), а також іншої фінансової і не фінансової інформації.

Особливістю аудит послуг є те, що відповідно до змісту ауд послуг їх поділяють на сумісні та несумісні з фундаментальними принципами проведення аудиту. Від зміни виду аудиторських послуг змінюється обсяг і зміст інформаційного забезпечення аудиту. Якщо при аудиті фінансової звітності в більшій мірі покладаються на інформацію бухгалтерського обліку, фінансової (бухгалтерської) і статистичної звітності, то, наприклад, у процесі консультаційних послуг, податковому консалтингу більше використовують законодавчо-нормативні матеріали, при аналізі фін-госп діяльності — фінансові звіти та статист матеріали, при комп’ютеризації БО здебільшого використ-ся прогресивні програмні продукти та інструкції з їх впровадження

Види супутніх аудиторських послуг:

1)супроводження фінансового-господарської діяльності: розробка положення, інструкцій, розробка ефективної політики, представлення інтересу клієнта в суді, послуги в фінансовій сфері; 2)консультування: освітні послуги, консультації з питань законодавства, облік питань, управління,експертизи,оцінювання майна; 3) виконання обліково-контрольних функцій замовника: створення дієвої системи внутрішнього контролю; 4) управл і кадровий консалтинг,атестація персоналу,юрид косуль-ня. Одночасно з аудитом п-ву клієнту не можна надавати такі послуги(є несумісними): 1.Ведення БО та ПО. Відновлення БО, складання податкової декларації. Складання фінансової звітності. автоматизація обліку аналітичної роботи,ведення БО,податк план-ня,

Аудиторські послуги у вигляді консультацій можуть надаватися на підставі договору, письмового або усного звернення замовника до аудитора (аудиторської фірми). В договорі на проведення аудиту та надання інших аудиторських послуг передбачаються предмет і термін перевірки, обсяг аудиторських послуг, розмір і умови оплати, відповідальність сторін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]