Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори_114.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
840.7 Кб
Скачать

31.Які питання необхідно внести до програми аудиту установчих документів і власного капіталу?

При проведенні аудиту установчих документів і власного капіталу аудитор роз­поділяє всю сукупність інформації на під сукупності і приймає рішення за результа­тами оцінки системи внутрішнього контролю і бухгалтерського обліку про метод ор­ганізації перевірки (суцільний, вибірковий, аналітичний чи комбінований) і за обраним методом перевіряє кожну із під сукупностей. До програми аудиту установчих документів і власного капіталу необхідно внести:

1. Вивчення установчих документів: визначення виду власності;якими видами діяльності дозволено займатися; зміни та доповнення до установчих документів;вивчення протоколів зборів учасників, акціоне­рів, наказів керівників та встановлення недозво- лених операцій із капіталом; порядок розподілу прибутку за статутом та рішеннями зборів акціонерів.

2. Перевірка розміру статутного фонду заявленого та сплаченого, його відповідності встановленому зако­ном мінімуму.

3. Перевірка складу та структури статутного фонду: кількість та вид акцій, номінальна вартість; склад засновників;складання переліку власників, які володіють більш ніж 5% статутного фонду; акціонер, який володіє контрольним пакетом;фінансовий стан засновників (крім фізичних осіб) акціонерного товариства відносно їх спроможно­сті робити внески до статутного фонду.

4. Перевірка дотримання термінів відкритої передплати на акції та строків сплати у разі випуску цінних папе­рів у період перевірки.

5. Перевірка дотримання правил та вимог додаткового випуску акцій.

6. Перевірка порядку оцінки внесків до статутного фон­ду згідно з установчими документам.

7. Визначення правильності формування та змін статут­ного фонду: перевірка виконання бізнес-плану;перевірка повноти і виду внесків учасників і зас­новників;правильність відображення в обліку несплаченого капіталу; перевірка термінів погашення заборгованості зас­новниками, учасниками, акціонерами.

8. Перевірка правильності ведення аналітичного обліку по рахунку 40 "Статутний капітал":перевірка відповідності сальдо по рахунку 40 "Ста­тутний капітал" розміру, зафіксованому в установ­чих документах;вивчення супровідних документів на предмет сут­тєвих операцій, які впливають на сплачений капі­тал, внесений капітал чи викуплені власні акції;

9. Перевірка правильності відображення в обліку вилученого капіталу:порядок викупу акцій власної емісії та їх подальше використання; аналіз співвідношення ціни викупу і номінальної вартості акцій.

10. Вивчення супровідних документів на предмет суттє­вих операцій, які впливають на сплачений капітал, внесений капітал чи викуплені власні акції:.

11. Перевірка правильності відображення в обліку іншого додаткового капіталу та його використання

12. Перевірка правильності відображення в обліку додат­ково вкладеного капіталу і його використання.

13. Вивчення обліку надходження та використання емі­сійного доходу.

14. Порядок формування і правильність відображення в обліку резервного капіталу і його використання.

15. Порядок формування і правильність відображення в обліку та звітності нерозподіленого прибутку (непо­критого збитку) від діяльності, здійснюваної підпри­ємством.

16. Перевірка порядку розподілу прибутку за статутом та рішенням зборів акціонерів (на основі протоколів збо­рів акціонерів).

Отже завершальним етапом аудиту є узагальнення виявлених відхилень в обліку власного капіталу порівняно з чинними нормативними положеннями та обґрунтування пропозицій щодо їх усунення .

32. А-т власного капіталу. Мета завдання, норм-правова база

Мета: 1) встановлення достовірності перви док-тів відносно формув та використ ВК і забезпечення зобов’язань відповідно до установчих док-тів і облікової політики, 2) достовірність відобраз стану ВК та забезпечен зоб-нь. Головні завдання: 1) перевірка достовірності відобраз показників щодо ВК і забезпеч зоб-нь в обліку та звітності, встановлення його законності, 2) перевірка операц з формуван прибутку і збитку, їх використ і розподіл, 3) перевірка повноти формуван СК, відповідності факт внесків учасників заявленим в установчих док-тах та дотриман строків внесення часток до СК, 4) перевірка стабільної величини СК його відповідність розміру якіийвизначений установчими док-ми. Предмет – фін-господар операції які пов’язані з формуванням СК, пайового, додаткового та резервного капіталу, а також відносини, які виникають між п-вом та його власниками і працівниками. Джерела інф-ції: 1. первин док-ти з обліку ВК, 2. наказ про облік політику п-ва з додатками, 3. облік регістри що використ для відобраз господар операцій з обліку ВК, 4. акти (висновки) контролюючих служб, 5. звітність. Основним способом А-ту власного капіталу є док-ний контроль: 1) перевірка первин док-тів за Кт 67 „Розрахунки з учасниками” та Дт 10, 30,20,12. 2) перевірка своєчасності внесків у СК засновниками п-ва (грош кошт – дата зарахування на р-к банку чи внесен у касу; ОЗ,матер та неметер активів – дата складання акта приймання-передачі), 3) перевірка повноти внесків у СК (зіставлення сум зазначених в установ док-тах – р-к 40 та сум заборг на р-ку 67), 4) дотримання принципу стабільності величини СК – відповідність розміру зазначеному в установ док-тах, 5) правильність розподілу прибутків між учасниками п-ва, 6) перевірка наявності і обґрунтованості змін у СК і установчих док-тах, 7) перевірка законості створення резерві, нормативів відрахувань у резерви, 8) обґрунтованість використання резервних сум на виробничі витрати. Нормат-правова база: ЗУ «Про бух облік та фін звітність в Україні», ЗУ «Про цінні папери та фондовий ринок», ЗУ «Про господарські товариства», ПСБО 5 «Звіт про власний капітал», ПСБО 19 «Об’єднання підприємств», ПСБО 17 «Податки на прибуток», «Порядок реєстрації випуску акцій і облігацій підприємств і інформації про їх випуск», ПСБО 6 «Виправлення помилок, План рахунків бух обліку активів, капіталу,зобов’язань і господарських операцій підприємств та організацій», Господарський кодекс України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]