Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори_114.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
840.7 Кб
Скачать

59.Аудит звіту про рух грошових коштів.

Під-ва Укр мають складати звіт про рух грошових коштів, який ло цього успішно використовувався в міжнародній практиці. Звіт про рух грошових коштів містить інформацію про надходження і вибуття грошових коштів у результаті операційної, інвестиційної та фінансової діяльності під-ва. У цьому звіті є інформація не лише про самі грошові кошти, а й про їх еквіваленти (високоліквідні короткострокові інвестиції, які легко перетворюються в наявні гроші).

Під час аудиту достовірності і змісту фінансової звітності аудитор особливу увагу приділяє перевірці повноти достовірності і правильності складання звіту про рух грошових коштів, який повинен бути складений у відповідності з нормативними документами. При аудиті звіту про рух грошових коштів перевіряється рух коштів у розрізі трьох видів діяльності: операційної, інвестиційної та фінансової. Для перевірки правильності складання звіту про рух грошових коштів звичайно використовують показники балансу, звіту про фінансові результати та дані аналітичного бухгалтерського обліку.

Процес аудиторської перевірки правильності складання звіту про рух грошових коштів включає декілька етапів, за допомогою яких аудитор має змогу перевірити достовірність даних звіту: 1.перевірка правильності визначення руху грошових коштів у результаті операційної діяльності;2. перевірка правильності визначення руху грошових коштів у результаті інвестиційної діяльності;3. перевірка правильності визначення руху грошових коштів у результаті фінансової діяльності;4. перевірка правильності подання отриманої інформації у формі звіту про рух грошових коштів.

Для перевірки правильності визначення зміни залишків грошових коштів та їх еквівалентів необхідно співставити суми статті балансу “Грошові кошти та їх еквіваленти” на початок і кінець року та перевірити правильність їх відображення у відповідних статтях звіту про рух грошових коштів. Згідно до ПБО 4, форма звіту про рух грошових коштів передбачає використання непрямого методу подання інформації про рух коштів у результаті операційної діяльності. Непрямий метод передбачає, що аудитор повинен перевірити правильність визначення суми чистого надходження (видатку) в результаті операційної діяльності шляхом перевірки достовірності показника прибутку (збитку) від звичайної діяльності до оподаткування, наведеного у звіті про фінансові результати.

Процес перевірки правильності складання та достовірності розділу “Рух коштів в результаті операційної діяльності” даного звіту включає наступні кроки: перевірка правильності переносу показника прибутку (збитку) від звичайної діяльності до оподаткування; перевірка правильності визначення прибутку (збитку) від операційної діяльності до зміни в чистих оборотних активах; перевірка правильності визначення грошових коштів від операційної діяльності; перевірка правильності визначення чистого руху коштів від операційної діяльності. Аудиторська перевірка правильності визначення руху коштів внаслідок інвестиційної діяльності, що відображається у відповідних статтях розділу звіту здійснюється на основі перевірки достовірності проведення аналізу: зміну у статтях необоротних активів; змін поточних фінансових інвестицій статей звіту про фінансові результати (“Доход від участі в капіталі”, “Інші фінансові доходи”, “Інші доходи”, “Втрати від участі в капіталі”, “Інші витрати”).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]