Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль відповіді.doc
Скачиваний:
100
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
538.62 Кб
Скачать

41) Початок 2 світової війни, окупація

керченсько-феодосійська операція) дала можливість німецьким військам завершити окупацію України 22.07.1942

42) Акт відновлення української державності

20:00 30 червня 1941 р. у приміщенні Товариства «Просвіти» (м. Львів, пл. Ринок, буд. 10) відбулися Національні збори, на яких Я. Стецько зачитав Акт відновлення Української Держави.

Після проголошення Акту Я. Стецько був обраний Національними зборами головою виконавчого органу (власне Українського Державного Правління) відновленої Української Держави і уповноважений сформувати особовий склад УДП. Акт відновлення Української Держави — проголошення в окупованому німецькими військами Львові відновлення Української держави. Здійснений Українськими Національними Зборами, що складалися з представників національного руху, за підтримки членів оунівських похідних груп та вояків батальйону «Нахтігаль». Однак вище керівництво Німеччини відмовилось підтримати проголошення Української держави і 9 липня уряд Стецька був розігнаний. Збори створили уряд — Українське Державне Правління — на чолі з Ярославом Стецьком, дещо пізніше було організовано верховний державний орган — Українську Національну Раду, яку очолив колишній голова уряду ЗУНР Кость Левицький

Акт 30 червня 1941 р. засвідчив усьому світові і, зокрема, Німеччині, що український народ є законним господарем на своїй землі і буде її боронити власними грудьми перед кожним, хто намагатиметься потоптати волю України. 1. Волею українського народу, Організація Українських Націоналістів під проводом Степана Бандери проголошує відновлення Української Держави, за яку поклали свої голови цілі покоління найкращих синів України.

 

Організація Українських Націоналістів, яка під проводом її Творця й Вождя Євгена Коновальця вела в останніх десятиліттях кровавого московсько-большевицького поневолення завзяту боротьбу за свободу, взиває весь український нарід не скласти зброї так довго, доки на всіх українських землях не буде створена Українська Суверенна Держава.

 

Суверенна Українська Влада запевнить українському народові лад і порядок, всесторонній розвиток усіх його сил та заспокоєння всіх його потреб.

 

2. На західних землях України твориться Українська Влада, яка підпорядкується Українському Національному Урядові, що створиться у столиці України — Києві з волі українського народу.

 

3. Відновлена Українська Держава буде тісно співдіяти з Націонал-Соціалістичною Велико-Німеччиною, що під проводом Адольфа Гітлера творить новий лад в Европі й світі та допомагає українському народові визволитися з-під московської окупації.

 

Українська Національна Революційна Армія, що творитисьме на українській землі, боротисьме дальше спільно з Союзною німецькою армією проти московської окупації за Суверенну Соборну Українську Державу і новий лад у цілому світі.

 

Хай живе Суверенна Соборна Українська Держава, хай живе Організація Українських Націоналістів, хай живе Провідник Організації Українських Націоналістів Степан Бандера! Слава Україні! Героям Слава!

Нацистський «новий порядок» в Україні

Травень 1940 р, — розробка німцями плану «Оста,

який передбачав такі заходи:

— германізацію та колонізацію території Східної Європи, у тому числі й українських земель;

— фізичне знищення частини слов'янського насе­лення;

- перетворення вайвитриваліших і здорових пред­ставників слов'янства на рабів;

— масовий терор проти євреїв та циган; холокос

Хопохост — загибель значної частини єврейського населенні] Європи в ході систематичного переслідування і знищення йс нацистами та їхніми посібниками в Німеччині й на захоплені-

І територіях у 1933-1945 рр.

- масова депортація населення Західної України; Сибіру і т. ія.

Згідно з планом на окупованій території Україї німці встановили «новий порядок».

!

"Новий порядок» — жорстокий режим, уста мовлений німецьке-1 фашистськими загарбниками на окупованій території УкраІ-« І та в інших частинах СРСР, що супроводжувався масовим* І

І розстрілами 1 депортацією місцевого населення.

^ .*&

Основні заходи «нового порядку»:

— скасування чинності радянського законодавств ва, введення німецького кримінального пране і судів; .

— запровадження комендантської години;

— дискримінація українського населення;

— тотальний терор (трагедія Бабиного Яру е Києві, ДроВицького Яру — в Харкові, знищення насе­лення у Янівському концтаборі; всього в Україні існувало 180 великих концтаборів і 50 гетто);

— примусбва мобілізація робочої сили в Німеччині (2,5млнчол.);

- економічний визиск України (вивезення хліба, продовольства, устаткування заводів і фабрик, культурних цінностей і навіть чорнозему до Німеч чини);

— збереження колгоспної системи під новою назвої «общинні господарства» (за винятком західне українськикземель);

— використання примусової праці місцевого нас( лення тощо.

Нелюдський «новий порядок» прязвів до о{ ганізації руху Опору фашистським загарбникам н окупованих територіях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]