Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бюджетна система - посібник до друку- текст тео....doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
569.86 Кб
Скачать

3. Поточне (щорічне) планування державного бюджету

Поточне планування Державного бюджету відбувається за нормами фінансового планування та відповідно до законодавчої процедури, що прийнята у країні. Результатом поточного планування бюджету є прийняття закону про Державний бюджет, що затверджує бюджет як фінансовий плану, складання бюджетного розпису, за яким бюджет буде виконуватися. Порядок поточного (щорічного) планування Державного бюджету визначається Бюджетним кодексом України (бюджетним регламентом) та передбачає 3 стадії:

1) підготовка до складання проекту бюджету (до 01 квітня року, що передує плановому) НБУ має подати Кабінету Міністрів України та Верховній Раді України проект основних засад грошово-кредитної політики на наступний бюджетний період. Міністерство фінансів разом з Мінекономіки за дорученням Кабінету Міністрів проводить попередню роботу:

- визначає прогнозні макроекономічні показники (на підставі плану соціально-економічного розвитку країни на відповідний рік);

- проводить аналіз виконання зведеного бюджету попереднього року;

- визначає загальний прогнозний рівень доходів, видатків, фінансування бюджету;

- розробляє методично-нормативні вказівки щодо проведення розрахунків та формування запитів до проекту бюджету;

  • формує проект основних напрямів бюджетної політики на наступний рік (бюджетну декларацію), що має бути подана до Верховної Ради України до 1 червня року, що передує плановому. За результатами парламентських слухань Верховна Рада України приймає постанову про схвалення основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період (бюджетна резолюція).

Основні напрямки бюджетної політики на наступний бюджетний період мають містити пропозиції КМУ щодо:

  • граничного розміру дефіциту (профіциту) Державного бюджету України у відсотках до прогнозного річного обсягу валового внутрішнього продукту;

  • частки прогнозного річного обсягу валового внутрішнього продукту, що перерозподіляється через зведений бюджет України;

  • граничного обсягу державного боргу та його структури;

  • обґрунтувань і розрахунків питомої ваги обсягу міжбюджетних трансфертів у видатках Державного бюджету України і коефіцієнта вирівнювання для місцевих бюджетів;

  • питомої ваги капітальних вкладень у видатках Державного бюджету України та пріоритетних напрямів їх використання;

  • взаємовідносин Державного бюджету України з місцевими бюджетами в наступному бюджетному періоді;

  • змін до законодавства, прийняття яких є необхідним для реалізації бюджетної політики держави;

  • переліку головних розпорядників коштів Державного бюджету України;

  • захищених статей видатків бюджету;

  • обгрунтування необхідності поділу бюджету на загальний та спеціальний фонди;

  • встановлення розміру мінімальної заробітної плати та рівня забезпечення прожиткового мінімуму на плановий бюджетний період.

2) розроблення та розгляд пропозицій проекту Державного бюджету. Міністерство фінансів на основі пропозицій про бюджетні надходження та бюджетних запитів розпорядників коштів про видатки формує проект бюджетного розпису та проект Закону України „Про Державний бюджет”. МФУ подає проект Державного бюджету до Кабінету Міністрів України. КМУ приймає постанову про схвалення проекту і подає його разом із відповідними матеріалами до Верховної Ради України не пізніше ніж 15 вересня року, що передує плановому.

3) прийняття Державного бюджету. За дорученням Кабінету Міністрів України законопроект у Верховній Раді України представляє МФУ(міністр).

Законопроект в 1-ому читанні розглядається не пізніше ніж 1 жовтня року, що передує плановому, а до 15 жовтня мають бути опрацьовані висновки та пропозиції суб’єктів законодавчої ініціативи з приводу коригувань проекту. Затвердження висновків та пропозицій до законопроекту вважається прийняттям законопроекту в 1-ому читанні (до 20 - 25 жовтня року, що передує плановому).

ІІ-е читання – до 3 листопада року, що передує плановому Кабінет Міністрів має подати до Верховної Ради України доопрацьований законопроект. ІІ-е читання має бути завершене до 20 листопада року, що передує плановому з обов’язковим визначенням показників, що не можуть бути змінені в ІІІ-му читанні:

  • загальний обсяг доходів, видатків;

  • дефіцит Державного бюджету;

  • граничний обсяг державного боргу;

  • обсяги міжбюджетних трансфертів.

ІІІ-е читання – Комітет Верховної Ради з питань бюджету доопрацьовує проект та вносить його до Верховної Ради на розгляд не пізніше ніж 25 листопада року, що передує плановому.

Закон України про Державний бюджет України на відповідний рік приймається Верховною Радою України до 1 грудня року, що передує плановому та вступає в силу після підписання його Президентом України та офіційного опублікування.

Якщо Державний бюджет не приймається в установлений термін його виконання відбувається за планованими показниками попереднього бюджетного періоду (в розмірі 1/12 щорічних призначень видатків споживання).