Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бюджетна система - посібник до друку- текст тео....doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
569.86 Кб
Скачать

Модуль 1. Соціально-економчна сутність бюджету.

Тема 1. Основи розбудови бюджетної системи держави

  1. Бюджетна система та бюджетний устрій.

  2. Бюджет як елемент бюджетної системи.

  3. Принципи розбудови бюджетної системи.

4. Баланс фінансових ресурсів держави.

  1. Бюджетна система та бюджетний устрій

Бюджетна система – сукупність Державного бюджету і місцевих бюджетів, побудована з урахуванням економічних відносин, державного, адміністративно-територіального устрою й врегульована нормами права. На зміст та структуру бюджетної системи України впливають такі чинники: державний устрій, адміністративно-територіальний устрій, економічні відносини.

До складу бюджетної системи включаються:

1. Державний бюджет України.

2. Місцеві бюджети:

  • бюджет Автономної Республіки Крим,

  • обласні бюджети,

  • бюджети міст обласного значення,

  • бюджети міст Києва та Севастополя,

  • районні бюджети,

  • бюджети районів у містах,

  • бюджети місцевого самоврядування (бюджети територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об’єднань).

Державний бюджет – форма створення та використання централізованого фонду фінансових ресурсів, що призначені для забезпечення, функціонування органів державної влади й виконання суспільних зобов’язань держави;

Місцеві бюджети – форма створення та використання децентралізованих фондів фінансових ресурсів, що призначені для функціонування органів місцевого самоврядування і виконання делегованих державою функцій.

Зведений бюджет – сукупність показників бюджетів, щ використовуються для аналізу і прогнозування економічного і соціального розвитку держави та територіальних громад.

При дослідженні соціально-економічного значення бюджету використовується макропоказник, який характеризує відношення доходів, видатків відповідного бюджету до валового внутрішнього продукту країни (ВВП).

Бюджетний устрій – організація та принципи побудови, функціонування бюджетної системи, взаємозв’язок між окремими ланками бюджетної системи. За кількістю рівнів бюджетної системи розрізняють такі форми бюджетного устрою:

  • бюджетний унітаризм (два рівні);

  • бюджетний (фіскальний) федералізм (три рівні);

Бюджетний устрій в Україні є унітарним, що визначається Конституцією України.

В межах того чи іншого бюджетного устрою відносини між ланками бюджетної системи можуть розбудовуватися за відповідними моделями. В умовах унітарного бюжетного устрою може існувати: централізована модель – характеризується обмеженням прав місцевих бюджетів формувати свої бюджети, авторитарним розподілом видаткових повноважень; децентралізована модель – невтручання держави в бюджетний процес регіону, чітке розмежувння дохідних та видаткових повноважень, незалежність від форми державного устрою. В умовах бюджетного федералізмуможе існувати: дуалістична модель – права визначення дохідних джерел належать регіональним та центральним бюджетам, а місцеві бюджети отримують кошти від регіональних бюджетів; корпоративна модель – всі три ланки бюджетної системи є рівноправними партнерами при визначенні дохідних та видаткових повноважень.