Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
osvita.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
360.45 Кб
Скачать

Модуль п’ятий

Теорія і методика викладання журналістики

У вищій школі

Тема перша

Творчі майстерні з журналістики

Завдання науки методики – вироблення знання про колективний досвід; перетворення індивідуальних інновацій на загальний набуток; економія зусиль і скорочення терміну пошуку кожним окремим викладачем найбільш прийнятних форм праці в тій чи іншій галузі.

Предметом творчої майстерні є журналістика як творчість. Творча майстерня як школа в традиційному розумінні. Організація творчої майстерні. Творча майстерня як навчальна дисципліна. Навчальна газета (студія). Викладач творчої майстерні мусить постати перед студентами як творча індивідуальність у журналістиці й познайомити їх зі своїми професійними методами й секретами праці. Форми та методика роботи творчої майстерні. Зв’язок творчої майстерні з науково-дослідною роботою студента. Науково-методична документація, що регламентує роботу творчої майстерні. Студент у творчій майстерні.

Тема друга Навчально-виробнича практика з журналістики

Навчально-виробнича практика в системі підготовки журналіста. Навчально-виробнича практика студентів є невід’ємною складовою частиною навчального процесу, що має на меті закріплення та поглиблення теоретичних знань, набуття професійних навичок у межах майбутньої спеціальності, нагромадження досвіду самостійної роботи.

Мета практики. Організація практики. Запрошення на практику. Документи, які мають бути подані на кафедру студентом для правильного оформлення наказу про практику.

Викладач – керівник практики. Викладач – керівник практики – повинен добре знати програму практики, володіти матеріалом пройдених студентами теоретичних курсів, мати чіткі уявлення про методику проходження практики, вимоги, що висуваються до викладача, журналіста й студента, форму звітності та правила складання звітних документів, критерії оцінювання студентської праці за наслідками практики, а також терміни проходження практики, подання звітності за нею та проведення заліку. Керівник практики кафедри журналістики (заступник завідувача з практики) забезпечує всю організаційну роботу, пов’язану з підготовкою та проведенням навчально-виробничої практики. Установча конференція. Програма практики.

Журналіст – керівник практики. Студент на практиці. Попередня й безпосередня підготовка до неї. Обов’язки студента під час проходження практики. Дії студента після завершення практики. Звітна документація. Процедура захисту практики.

Тема третя Науково-дослідна робота студента з журналістики

Місце науково-дослідної роботи в підготовці журналіста. Типологія письмових робіт, виконуваних студентами у вищих закладах: 1) навчально-контрольні і 2) науково-дослідні. Їх характеристика й особливості. Роль науково-дослідних робіт у справі підготовки фахівця з журналістики.

Курсова робота як наукова праця. Курсова робота – це своєрідний тип наукової праці, здійснюваний для навчання студента головним засадам методики наукових досліджень, освоєння класичних надбань журналістики. Включає в себе опанування теоретичної бази та віднайдення першоджерел обраної теми, створення тексту власного дослідження. Наука як спосіб вироблення нових знань або спосіб використання старих і нових знань на практиці з метою забезпечення матеріальних і духовних потреб людини. Особливості журналістської науки.

Вибір теми як методологічна проблема. Правила вибору теми: 1) один студент – одна тема; 2) забороняється самостійно закріплювати за собою тему курсової роботи, що не внесена до темарію, без консультацій з викладачем; 3) тема курсової роботи на кожному курсі має бути обрана, остаточно сформульована й закріплена за студентом якомога швидше; 4) тема курсової роботи повинна бути сформульована максимально конкретно; 5) обрання теми вимагає попереднього первісного ознайомлення студента з предметом майбутнього дослідження; 6) консультуйтеся з викладачем, не бійтеся й не соромтеся клопотати його з тих питань, що вас цікавлять. Об’єкт та предмет дослідження.

Пошук інформації складається з двох взаємопов’язаних видів діяльності: складання бібліографії і збирання матеріалу. Складання бібліографії й пошук джерел до своєї теми – обов’язок студента, а не його наукового керівника чи консультанта. Правила пошуку інформації: 1) користуйся науковою бібліотекою; забороняється виконувати курсову роботу на підставі однієї чи кількох праць, що випадково потрапили студентові до рук; 2) збирання матеріалу для курсової роботи має вестися систематично; 3) початковим етапом у збиранні матеріалів повинна стати робота з довідково-бібліографічними джерелами; 4) до початку збирання матеріалу і складання бібліографії вивчіть правила бібліографічного опису джерел і неухильно дотримуйтесь їх; 5) конспектуйте віднайдені матеріали, уважно читайте їх у бібліотеці, обдумуйте на дозвіллі; 6) у збиранні матеріалу треба вчасно зупинитися й перейти до наступного етапу наукової праці – створення тексту курсової роботи.

Написання тексту науково-дослідної роботи. Методи: лінійного тексту і гіпертексту. Структура робота. Вступ та його завдання: 1) здійснити постановку теми вашого дослідження й обґрунтувати її актуальність; 2) сформулювати теоретичні засади дослідження й дати визначення поняттям, які будуть вживатися далі; 3) обмежити конкретними завданнями своє дослідження; 4) описати засади розміщення матеріалу в роботі та її композицію.

Основна частина. Завдання – за допомогою аналізу конкретного матеріалу розкрити тему в тих чи інших аспектах. Реферативний та дослідницький складник. Правила написання наукового тексту: 1) виклад матеріалу повинен будуватися на засадах логічної послідовності й безперервності; 2) наукова мова не повинна містити розмовних конструкцій; 3) текст курсової роботи не повинен містити прикрас у вигляді фігур поетичного синтаксису, як-от: риторичних запитань, вигуків і т. п.; 4) усі цитати, використані цифри, посилання на факти повинні бути задокументовані у встановленому порядку; забороняється подавати на перевірку курсову роботу, у якій відсутні посилання на прочитану й використану наукову літературу; 5) текст не повинен містити в собі анонімних згадок і загадкових обіцянок; 6) ваші визначення не повинні бути тавтологічними; 7) стежте за мовою, ваша курсова робота повинна бути написана правильною науковою мовою, вона не може містити просторіч, діалектизмів, жаргонізмів, скидатися на суржик.

Висновки як підсумок і узагальнення з проведеного дослідження.

Типи висновків: звітний, аналітичний, футуристичний.

Творчий додаток. Його доцільність. Поєднання науки і практики. Розміщення в творчому додатку кращих опублікованих журналістських праць студента.

Творчий диплом.

Зміст як відображення структури роботи.

Особливості бакалаврської, дипломної та магістерської робіт.

Оформлення роботи.

Перевірка викладачем курсової, бакалаврської роботи, захист дипломних і магістерських робіт. Рецензія викладача на курсову (бакалаврську) роботу. Рецензент дипломної й магістерської роботи.

Процедура захисту. Компоненти захисту: виступ студента з доповіддю за темою роботи, відповіді на усні запитання членів ДЕК, оголошення зовнішньої рецензії, відповідь студента на зауваження рецензента.

Критерії оцінювання захисту дипломної (магістерської) роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]