Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекцій 1-10 Менеджмент.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
1.94 Mб
Скачать

1. Між організацією і зовнішнім середовищем.

Організації користуються різноманітними засобами для комунікації зі складовими свого зовнішнього оточення. З наявними і потенційними споживачами вони з’єднуються з допомогою реклами та інших програм просування товарів на ринок. В сфері відносин з суспільством головна увага приділяється створенню певного образу, "іміджу" організації на місцевому, загальнонаціональному чи міжнародному рівні. Організаціям доводиться підкорятися державному регулюванню і заповнювати в цьому зв’язку просторові письмові звіти. В своїх щорічних звітах будь-яка компанія повідомляє інформацію з фінансів і маркетингу, а також наводить відомості про своє розміщення, можливості кар’єри, пільги і тому подібне. Використовуючи лобістів і роблячи вклади на користь різних політичних груп, комітетів, організації намагаються впливати на зміст майбутніх законів і постанов. Організація, де є профспілка, повинна підтримувати зв’язок із законними представниками осіб, що працюють за наймом. Якщо профспілка в даній організації відсутня, вона може спілкуватися зі своїми робітниками заради того, щоб профспілка не з’явилася. Це лише деякі приклади зі всієї різноманітності способів реагування організації на події і фактори зовнішнього середовища.

2. В межах внутрішнього середовища організації.

Інформація переміщається всередині організації з рівня на рівень в рамках вертикальних комунікацій. Вона може передаватися "зверху донизу". Таким шляхом підлеглим рівням управління повідомляється про поточні задачі, зміну пріоритетів, конкретні завдання, рекомендовані процедури і тому подібне.

Крім обміну від вищих рівнів управління до нижчих, організація має потребу в комунікаціях по висхідній. Найчастіше так надходить інформація про недоліки, покращення, страйкову ситуацію та інші, тобто спрацьовує принцип "знизу доверху".

Передачі інформації з нижчих рівнів на вищі може помітно впливати на продуктивність. Завдяки комунікації по висхідній керівництво дізнається про поточні чи назріваючи проблеми і пропонує можливі варіанти виправлення положення справ. Обмін інформації по висхідній звичайно відбувається у формі звітів, пропозицій і пояснювальних записок.

  1. Між різними підрозділами

На доповнення до обміну інформацією по низхідній або висхідній організації мають потребу в горизонтальних комунікаціях. Організація складається з багатьох підрозділів, тому обмін інформації з ними потрібен для координації задач і дії. Оскільки організація - це система взаємозв’язаних елементів, керівництво повинно домагатися, щоб спеціалізовані елементи працювали разом, просуваючи організацію в потрібному напрямку.

Додаткова користь від комунікації по горизонталі полягає в формуванні рівноправних відносин. Доведено, що такі відносини є важливою складовою задоволеності робітників організації.

  1. Між менеджером (керівником) і його робочою групою (апаратом), між членами групи

Комунікації з робочою групою в цілому дозволяють керівнику підвищити ефективність дій групи. Оскільки в обміні беруть участь всі члени групи, кожний має можливість поміркувати над новими задачами і пріоритетами відділу, про недавні проблеми, досягнення, пропозиції раціоналізаторського характеру.