Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекцій 1-10 Менеджмент.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
1.94 Mб
Скачать

4 .Тактичне планування.

Практичне втілення планування реалізації стратегій - складання тактичних планів.

За часом здійснення поділяються на середньострокові та короткострокові плани.

При переході від стратегічного довгострокового плану до середньострокового інтервальні показники змінюються на абсолютно визначені, а самі показники використовуються в менш агрегованій формі.

Зміст тактичних планів:

  1. Маркетингова діяльність: плани маркетингу для основних виробів та всієї продукції.

  2. Виробнича діяльність: випуск продукції в натуральному та вартісному виразі, обґрунтування виробничої програми.

  3. Науково-дослідні, конструкторсько-технологічні та експериментально-впроваджувальні роботи.

  4. Праця, кадри, соціальний розвиток колективу, продуктивність праці, чисельність, фонд заробітної плати — джерела забезпечення; умови праці та побуту.

  5. Капітальні вкладення (в т.ч. потреба в інвестиціях) та капітальне будівництво: обсяги капіталовкладень, витрати на реконструкцію та технічне переозброєння підприємства, введення в дію основних фондів.

  6. Матеріально-технічне забезпечення : потреби в матеріально-технічних ресурсах за повним їх переліком, джерела задоволення цих потреб.

  7. Організація виробництва: організації функції взаємодії (заходи щодо удосконалення форм і методів організації виробництва, праці та управління, структурна перебудова підприємства).

  8. Природоохоронна діяльність: комплекс заходів щодо охорони та раціональне використання природних ресурсів, вимог природоохоронного та екологічного законодавства.

  9. Зовнішньоекономічна діяльність: очікувані результати експортно-імпортних операцій в натуральних та вартісних показниках.

  10. Економічна діяльність: затрати, прибуток, рентабельність, собівартість продукції.

  11. Фінансова діяльність: баланс доходів та витрат, взаємовідносини з бюджетом, податки, кредитні відносини, тощо.

Оперативне планування виступає як інструмент виконання середньо та короткострокових тактичних планів і є завершальною ланкою в системі планування діяльності підприємства, регулює і задає напрям поточного управління виробництвом.

В процесі оперативного планування виконується детальна розробка планів підприємства та його підрозділів на короткі проміжки часу: місяць, декаду, добу, зміну, з вирішенням питань організації їх виконання .

Поєднує в собі два напрями роботи:

  • календарне планування – розробка оперативних планів та графіків виготовлення та передачі продукції за певний часовий проміжок.

  • диспетчирезація - організація оперативного обліку, контролю та регулювання ходу виробництва та виконання оперативних планів на всіх етапах, виявлення і усунення диспропорцій і незбалансованості в планах і виробничому процесі.

Завдання оперативного планування:

  • забезпечення виконання плану виробничої діяльності по випуску продукції в обумовлені строки при рівномірній роботі всіх підрозділів.

  • встановлення режиму роботи підприємства, при якому найбільш ефективно використовується виробничий потенціал (засоби виробництва) і трудові ресурси.

  • визначення оптимального виробничого циклу та обсягів незавершеного виробництва.

За масштабами охоплення оперативне планування поділяється на два види: міжцехове і внутрішньоцехове.

Міжцехове оперативне планування має забезпечити скоординовану діяльність та необхідні виробничі пропорції між цехами підприємств у відповідності з послідовністю технологічних процесів (заготовчі, обробні, складальні, упаковочні) та з урахуванням їх функцій (основні, допоміжні, обслуговуючі цехи). Головне завдання міжцехового оперативного планування - погодження номенклатури заготовок, деталей, вузлів, виробів та строків їх передачі між виробничими цехами.

Внутрішньоцехове оперативне планування - включає в себе розподіл робіт по дільницях, робочих місцях, розробку календарних планів виробництва для дільниць з деталізацією по змінам і бригадам, контроль їх виконання і оперативне регулювання.