Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекцій 1-10 Менеджмент.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
1.94 Mб
Скачать

3. Централізація і децентралізація управління.

Термін "централізація" визначає, що повноваження і відповідальність зберігаються за підрозділами або посадами, які відносяться до центрального апарату управління або дирекції.

Децентралізація є ступінь передачі повноважень на нижчі рівні управління.

Проблема централізації або децентралізації становить визначення міри знаходження оптимального для конкретної організації розподілу повноважень і відповідальності. При високому рівні централізації всі розпорядження, рішення, які проходять через проміжні ланки управління, не піддаються доповненням, змінам.

Прямі показники децентралізації:

1) Кількість рішень, що приймаються на нижчих рівнях. Фірма "Дженерал моторс" - 95% рішень приймається підрозділами і 5%-головною дирекцією.

2) Важливість рішень, які приймаються на нижчих рівнях управління.

3) Кількість функцій, на які впливають ці рішення.

4) Ступінь контролю за прийняттям та виконанням цих рішень: повна відсутність контролю, інформування вищих ланок про прийняття рішення, попереднє узгодження з вищими ланками.

Опосередковані показники децентралізації:

1) Кількість підлеглих – відсутність достатнього числа керівних кадрів на нижчих рівнях управління часто буває ознакою високої централізації. Але можна мати і одного підлеглого, який наділений правом приймати велику кількість рішень .

2) Число спеціалізованих служб. Напр., якщо на рівні що слідує за основним керівником, відсутня одна з основних сфер(напр., фінансовано це найчастіше означає, що керівник залишив за собою управління цією сферою.

Переваги децентралізації:

1) Швидкість прийняття рішень і оперативність їх виконання; 2) Гнучкість при зміні ситуацій і більша обґрунтованість прийняття рішень. 3) Більша вірогідність прийняття правильного рішення (у зв’язку з меншою завантаженістю). 4) Моральний фактор – характеризується зростанням організаторських ділових здібностей керівників, об’єктивною оцінкою ділових якостей підлеглих і використанням ефективної мотивації . 5) Скорочення затрат на управління. 6) Зручність (легше замінити відсутнього працівника, адаптувати нового, він більш доступний).

Швидкість і гнучкість – це безпосередні переваги, інші можуть бути збалансовані і недоліками децентралізації.

Недоліки децентралізації:

1) Відсутність бачення стратегічної цілі і прийняття хибних тактичних Цілей; 2) Нескоординованість ланок управління, дублювання роботи, відсутність єдності поведінки ; 3) Неприйняття рішень (в разі неспроможності чи небажання брати на себе відповідальність, в разі страху ризику) і втрата підприємством динаміки; 4) Обтяжливість контролю і небезпека втрати контролю.

4. Організаційні структури управління. Принципи і фактори їх формування.

Структура організації повинна забезпечити реалізацію її стратегії. Оскільки з часом стратегії змінюються, то виникає необхідність у відповідних змінах організаційних структур. Категорія "структура" відображає будову та внутрішню форму системи.

Структура, яка відображає синтез взаємозв’язків різних елементів, що функціонують для досягнення встановленої мети, називається організаційною. Отже, організаційна структура будь-якої системи пов’язана з досягненням її глобальної мети.

Згідно з іншим визначенням, організаційна структура – це конструкція організації, на основі якої здійснюється управління фірмою. Ця конструкція має або формальний, або неформальний вираз.

Організаційну структуру управління визначають також як категорію менеджменту, яка відображає організаційний бік відносин управління і становить єдність рівнів і ланок управління у їх взаємозв’язку.

Ланка управління – відокремлений орган (працівник), наділений функціями управління, правами для їх реалізації, визначеною відповідальністю за виконання функцій та використання прав.

Рівень управління – сукупність ланок управління на певному щаблі ієрархії управління. Рівні управління, поєднуючи різні ланки, характеризують рівень концентрації процесу управління і послідовність підпорядкування одних ланок іншим зверху донизу.

Організаційна структура управління визначається також як склад, взаємозв’язки та супідрядність організаційних одиниць (підрозділів) апарату управління організацією(підприємством).

Згідно з цим визначенням основними елементами організаційної структури управління є:

1) кількість рівнів управління та розподіл працівників між ними; 2) кількість і види ланок управління на кожному рівні; 3) взаємне розміщення, зв’язки і підпорядкованість цих ланок; 4) завдання, права, обов’язки, повноваження і відповідальність кожної ланки в межах виконання загальних та спеціальних функцій управління; 5) чисельність і професійно-кваліфікаційний склад працівників; 6) ступінь централізації та децентралізації функцій управління.

Зрозуміло, що чим досконаліша організаційна структура управління дим ефективніший вплив управління на процес виробництва(надання послуг).Для цього організаційна структура повинна відповідати певним вимогам:

1) адаптивність (здатність організаційної структури пристосовуватися до змін, що відбуваються у зовнішньому середовищі);

2) адекватність (постійна відповідність організаційної структури параметрам керованої системи);

3) спеціалізація (функціональна замкнутість структурних підрозділів, обмеження та конкретизація сфери діяльності кожної керуючої ланки);

4) оптимальність (налагодження раціональних зв’язків між рівнями та ланками управління);

5) оперативність (недопущення безповоротних змін у керованій системі за час прийняття рішення);

6) надійність (гарантованість достовірності передачі інформації);

7) економічність (відповідність витрат на утримання органів управління можливостям організації);

8) простота (легкість для персоналу розуміння та пристосування до даної форми управління та участі у реалізації мети організації).

На побудову організаційних структур управління впливає система факторів, яка стосується і об’єкта, і суб’єкта управління. Серед факторів є група регульованих і нерегульованих, а також таких, що виявляють безпосередній або опосередкований вплив. До найбільш вагомих факторів належать:

- розміри виробничої діяльності фірми (середня, мала, крупна);

- виробничий профіль фірми (спеціалізація на виробництві одного виду продукції або широкої номенклатури виробів різних галузей);

- характер продукції, що виробляється, та технологія її виробництва (продукція видобувних чи обробних галузей, масове чи серійне виробництво);

- сфера інтересів фірми (орієнтація на місцевий, національний чи зовнішній ринок);

- масштаби зарубіжної діяльності і форми її здійснення(наявність дочірніх підприємств за кордоном, в т.ч. виробничих, збутових тощо);

- характер об’єднання (концерн, фінансова група тощо).

Принципи формування організаційних структур управління виробництвом. Проектування та раціоналізація діючих організаційних структур управління можливі лише на чітко науковій методологічній основі, якою є система принципів формування організаційних структур управління:

1. Принцип єдності мети, передбачає наявність чітко сформульованої мети або цілей фірми.

2. Принцип первинності функцій і вторинності структури : побудова організаційної структури повинна будуватися на виявленні складу та змісту функцій управління. Не слід ототожнювати функцію управління з функціями підрозділу апарату управління, оскільки залежно від трудомісткості функції її можуть виконувати кілька підрозділів, або один підрозділ може здійснювати діяльність у межах кількох функцій.

3. Принцип функціональної замкнутості підрозділів апарату управління: коло завдань для кожного структурного підрозділу повинно бути чітко орієнтоване на досягнення мети управління з відповідної функції.

4. Простота організаційної структури: чим простіше та чіткіше побудована структура управління, тим легше персоналу зрозуміти і пристосуватися до даної форми управління та адекватно брати участь у реалізації мети фірми. Крім того, кількість ланок і рівнів управління повинні бути мінімальними ( щоб не виникали комунікаційні бар’єри ).

5. Принцип єдності розпорядництва : працівник повинен отримувати накази лише від 1-го начальника.

6. Визначення оптимальної норми керованості : кількість підлеглих, підпорядкованих 1-му керівникові, повинна бути обмеженою ( меншою на вищих рівнях менеджменту та більшою на нижчих рівнях ) в залежності від однорідності проблем, які вирішує керівник. Норма керованості визначається рівнем управління, характером роботи керівника та специфікою підрозділу і стосунків в ньому.

7. Встановлення оптимального співвідношення централізованих і децентралізованих форм управління : певний рівень децентралізації в організації здійснюється рядом чинників ( розміри компанії, масштаби проектів, однорідність робіт, філософія керівників стратегічного рівня та функція підлеглих, функціональна сфера діяльності, тощо).

8. Принцип зворотного зв’язку: забезпечується можливість здійснення постійного контролю за результатами функціонування системи та створення умови для її нормування.

Формування та вдосконалення організаційних структур управління в сучасних умовах господарювання передбачає врахування динамізму зовнішнього середовища та реалізацію нових, нетрадиційних для вітчизняних підприємств функцій управління.