Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекцій 1-10 Менеджмент.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
1.94 Mб
Скачать

1.Залучати користувачів до процесу створення системи.

Складні комп'ютеризовані інформаційно-управлінські системи звичайно проектуються групою спеціалістів. Щоб ІУС, яка проектується, була ефективною на практиці, цим спеціалістам надзвичайно важливо залучити до процесу проектування тих керівників, які потім будуть нею користуватися. Крім того, якщо ці керівники, які будуть користуватися інформацією, не приймуть участі в процесі розробки, може виявитись, що система не буде давати їм необхідної інформації чи буде перенавантажувати їх непотрібною інформацією.

2.Процес навчання користувачів.

Зменшити опір змінам також можливо, якщо як слід навчити їх роботі з системою.

3.Критерій витрати - ефективність ІУС.

ІУС не може рахуватись ефективною, якщо користь від її використання помітно не перевищує витрати на її створення. Найкраща ІУС - це не обов'язково така, яка дає найбільшу кількість інформації і найбільшу точність і швидкість. Найкраща система - це система, яка дає інформацію такої кількості і якості, які необхідні для цілей управління при найменших витратах.

4. Відбір необхідної інформації.

Одна з важливих проблем, пов'язана з новою технологією ІУС, - це легкість з якою можна видавати велику кількість інформації. А надлишок інформації також ускладнює процес прийняття рішень, як і її недостача. Добре спроектована ІУС вибірково забезпечує керівника інформацією лише такого типу, який необхідний для його діяльності.

5. Обслуговуючий персонал і тестування обладнання.

Якщо ІУС використовує комп'ютер, то організація повинна наймати відповідну кількість обслуговуючого технічного персоналу та операторів. Ці спеціалісти повинні стати частиною організації і підійти з розумінням до того, що їх обов'язок - допомогти організації в досягненні її цілей, а не просто забезпечити безвідмовну роботу комп'ютерів. Крім того, нові комп'ютери і програми можуть погано працювати із-за наявних помилок. Тому всі виробники рекомендують, щоб обладнання було перевірено на точність в процесі роботи паралельно з іншими системами, перш ніж на систему можна буде покластися.

6. Модернізація системи і даних.

Як і більшість інших допоміжних засобів управління, на роботу ІУС впливають зміни внутрішніх і зовнішніх обставин. Люба зміна в структурі організації звичайно означає, що яку-небудь конкретну інформацію потрібно буде направляти по іншому адресу. Наприклад, якщо керівництво передбачає кроки до децентралізації організаційної структури, необхідно модифікувати ІУС таким чином, щоб постачати керівникам нижчих ланок звіти та іншу інформацію, яка раніше була адресована тільки вищому керівництву.

4. Система контролю виробничих процесів.

Система контролю виробничих процесів - це механізм контролю за такими елементами виробничо-господарської діяльності, як науковий пошук, проектування, розробка технологій, підготовка виробництва, основне виробництво, реалізація продукції та маркетинговий пошук.

Система контролю виробничих процесів призначена для оцінки ефективності виконання всіх етапів циклу створення та реалізації продукції з метою забезпечення її конкурентоспроможності на внутрішньому та світовому ринку.

Основними завданнями системи є забезпечення такого рівня якості продукції, який задовольнятиме споживача, вимагатиме мінімальних витрат і даватиме змогу виконувати замовлення у встановлені терміни. Незважаючи на відмінності, якими характеризуються різні системи контролю виробничих процесів, усі вони мають спільні риси.

Процес забезпечення ефективності системи контролю виробничих процесів складається з п'ятьох етапів:

  1. встановлення заданого рівня якості, який відповідає вимогам споживача;

  2. створення умов для досягнення відповідного рівня якості;

  3. налагодження виробничого процесу з метою якісного виготовлення виробів;

  4. ліквідації виявлених недоліків у якості продукції і виробничого процесу;

  5. забезпечення стабілізації досягнутого рівня якості продукції.

Управління системою контролю виробничих процесів починається на етапі науково-дослідних, проектно-конструкторських і технологічних розробок, а закінчується на етапі маркетингового пошуку.

Функціями системи є:

  • аналіз конструкторських, технологічних, виробничих та експлуатаційних дефектів;

  • виявлення помилок у кресленнях, схемах, технічних умовах, технологічних картах й іншій технічній документації;

  • контроль якості матеріалів, напівфабрикатів, комплектуючих виробів, які надходять на підприємство, перевірка їхньої відповідності вимогам документації, стеження за надходженням на виробництво тільки потрібних матеріалів і деталей, які пройшли контроль і випробування ;

  • контроль якості інструментів і оснащення власного виробництва, які надходять в експлуатацію ;

  • інспектування стану оснащення і інструментів, які перебувають в

  • експлуатації.

  • Застосування системи контролю виробничих процесів дає змогу :

  • здійснювати надійний контроль за дотриманням технологічної дисципліни на робочих місцях ;

  • проводити приймання і випробування готової продукції та перевірку правильності оформлення документів на виготовлення і здачу продукції на склад або замовникові;

  • контролювати комплектність і якість упаковки готових виробів, які відвантажуються замовникові;

  • перевіряти стан засобів контролю, вимірювальної техніки, яка діє або надходить в експлуатацію ;

  • виявляти, аналізувати і організовувати облік браку, вивчення рекламацій і разом з іншими підрозділами підприємства розробляти заходи щодо усунення браку і поліпшення якості виробів.

Система контролю виробничих процесів суттєво впливає на кінцеві результати діяльності підприємства, за її допомогою організовують забезпечення виготовлення якісної, конкурентоспроможної продукції.

Ефективність діяльності системи контролю виробничих процесів залежить від того, наскільки якісно виконуються всі її функції та завдання. Для підвищення ефективності управління системою, збільшення її впливу на кінцеві результати виробництва слід враховувати, що:

  • при проектуванні конструкції та технології виробів необхідно конкретно визначити методи і засоби контролю;

  • технічна характеристика і показники виробу повинні відповідати вимогам споживачів;

  • в процесі організації контролю основною ланкою буде вхідний контроль, оскільки саме він визначає одержання конкурентоспроможної продукції.

Система контролю виробничих процесів функціонує на основі наперед розробленого і затвердженого положення. В ньому визначено структуру системи з урахуванням виду, масштабу, типу виробництва, характеру продукції, що виготовляється, а також права, обов'язки і відповідальність усіх підрозділів системи їхній зв'язок з іншими функціональними службами підприємства.