Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PIDRUCHN.DOC
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
226.3 Кб
Скачать

7.5. Юридична відповідальність в галузі екології.

Важливим складовим елементом правової охорони навколишнього природного середовища і забезпечення раціонального природокористування є юридична відповідальність суб'єктів екологічних правовідносин за порушення природоохоронного законодавства.

Юридична відповідальність в галузі екології - це особливий стан громадських екологічних правовідносин, при якому правовими методами забезпечується використання посадовими особами обов'язкових спеціальних вимог законодавства в галузі використання природних ресурсів, охорони навколишнього природного середовища, забезпечення екологічної безпеки або застосування до винних осіб заходів державно-правового примушення.

Підставою для залучення осіб до юридичної відповідальності є екологічне правопорушення. Перелік таких проступків і злочинів міститься в законодавстві про охорону навколишнього природного середовища. До них віднесені:

- порушення прав громадян на екологічно безпечне навколишнє природне середовище;

- порушення норм екологічної безпеки;

- невиконання вимог державної екологічної експертизи;

- перевищення лімітів використання природних ресурсів;

- неприйняття заходів по попередженню і ліквідації екологічних наслідків аварій, а також інші передбачені законом правопорушення.

Особи, винні в здійсненні правопорушень в галузі охорони навколишнього природного середовища, несуть: дисциплінарну, адміністративну та карну відповідальність.

Дисциплінарна відповідальність застосовується у разі порушення норм екологічної безпеки внаслідок недотримання трудової або виробничої дисципліни.

За екологічні проступки, що характеризуються порівняно невеликою мірою суспільної небезпеки, на винних накладаються адміністративні стягнення.

При наявності в діяннях складу екологічного злочину, винні несуть карну відповідальність.

Незалежно від притягнення до вказаних видів відповідальності, суб'єкти, винні в спричиненні шкоди внаслідок забруднення навколишнього природного середовища і погіршення якості природних ресурсів, несуть цивільно-правову відповідальність шляхом відшкодування даної шкоди.

Незаконно видобуті природні ресурси, виготовлена з них продукція, а також знаряддя правопорушення підлягають конфіскації.

Якщо міжнародним договором, укладеним Україною, встановлені інші, відмінні від тих, що містяться в екологічному законодавстві України, правила, то застосовуються правила міжнародного договору.

Розділ 8 Кримінальне право

8.1. Джерела кримінального права

Джерелами кримінального права України, як формами вираження державної волі, правил поведінки є:

– Конституція України;

– Кримінальний кодекс України – сукупність кримінально-правових норм, об’єднаних у відповідні глави та систематизованих у певній послідовності;

– Рішення Конституційного Суду України про неконституційність кримінальних законів чи їх окремих положень. Такі закони чи їх окремі положення втрачають чинність із дня ухвалення Конституційним Судом рішення про їх неконституційність.

Кримінальний кодекс України є єдиним кодифікованим законодавчим актом, який містить переважну більшість кримінально-правових норм, тому він є основним кримінальним законом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]