Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PIDRUCHN.DOC
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
226.3 Кб
Скачать

2. Виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров¢я, які перешкоджають продовженню даної роботи.

Працівники зобов'язані виконувати трудові обов'язки, покладені на них трудовим договором. Ці обов'язки визначаються тарифно-кваліфікаційними довідниками робіт і професій робочих, кваліфікаційними довідниками посад керівників і фахівців, посадовими інструкціями, технічними правилами.

Невідповідність роботі не можна змішувати з винним невиконанням трудових обов'язків, за що може мати місце звільнення за іншими підставами. Невідповідність - це об'єктивна нездатність, невміння даного працівника виконувати якісно зумовлену трудовим договором роботу, наприклад, внаслідок ускладнення роботи в зв'язку з технічним прогресом. Роботодавець зобов'язаний довести невідповідність. Доказом служить незадовільне виконання трудових функцій, систематичний брак, невиконання норм виробки і тому подібне.

Невідповідність роботі за станом здоров'я повинне бути підтверджено медичним висновком. Наявність у працівника хронічного захворювання або інвалідності само по собі не може бути підставою звільнення по невідповідності, якщо це не впливає на якість роботи і не небезпечно для нього і навколишніх.

Отже, невідповідність за станом здоров'я підтверджується медичним висновком про те, що працівник не може за станом здоров'я виконувати свою роботу або що у нього знижена працездатність, і через це працівник не справляється зі своєю роботою.

По невідповідності може бути звільнений працівник, що атестується, якщо при атестації він визнаний невідповідним посаді.

3. Систематичне невиконання працівником без поважних причин обов'язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку, якщо до працівника раніше застосовувалися заходи дисциплінарного чи громадського стягнення.

Звільнення буде правомірним, якщо безпосередньо перед звільненням працівник допустив дисциплінарну провину, а раніше протягом останнього робочого року за порушення трудової дисципліни на нього було накладене дисциплінарне або громадське стягнення (наприклад, догана ).

4. Прогул (в тому числі відсутність на роботі більше трьох годин протягом робочого дня) без поважних причин.

До поважних причин нез'явлення на роботу потрібно відносити підтверджені документами або свідками такі обставини, як: хвороба, навіть при відсутності лікарняного листка, хвороба дитини, затримка транспорту через аварію, стихійне лихо, участь громадянина в порятунку людей і майна, здача екзаменів, заліків без належного оформлення учбової відпустки, відмова від незаконного переводу і невихід в зв'язку з цим на нову роботу.

Закон допускає звільнення за прогул і при однократному порушенні трудової дисципліни, тобто якщо у працівника до цього не було дисциплінарних стягнень.

5. Нез'явлення на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності, не враховуючи відпустки по вагітності і родах, якщо законодавством не встановлений більш тривалий термін збереження місця роботи (посади) при певному захворюванні.

За працівниками, що втратили працездатність в зв'язку з трудовим каліцтвом або професійним захворюванням, місце роботи (посада) зберігається до відновлення працездатності або встановлення інвалідності.

Звільнити працівника на цій підставі можна тільки в тому випадку, коли непрацездатність продовжувалася безперервно більш чотирьох місяців. Підсумовувати окремі періоди хвороби не можна. Звільнити працівника можна тільки в період непрацездатності.

У випадку, коли працівник внаслідок трудового каліцтва або профзахворювання, отриманого на даному підприємстві, не може виконувати попередню роботу, роботодавець зобов'язаний забезпечити відповідно до медичних рекомендацій його перепідготовку і працевлаштування, встановивши пільгові умови і режим роботи. Якщо роботодавець не має можливості працевлаштувати на своєму підприємстві такого працівника, то він зобов'язаний перерахувати в державний фонд сприяння зайнятості населення гроші в розмірі середньорічної заробітної плати працівника, а державна служба зайнятості допоможе з його працевлаштуванням.

Час знаходження на інвалідності в зв'язку з нещасним випадком на виробництві або профзахворюванням зараховується в стаж роботи для призначення пенсії за віком, а також в стаж роботи у шкідливих умовах, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]