Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PIDRUCHN.DOC
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
226.3 Кб
Скачать

5.5. Юридичні особи як суб'єкти цивільного права

Суб'єктами цивільного права виступають також організації, підприємства і установи та інші об'єднання, в тому числі суспільні, колективні, релігійні, політичні, спортивні та інші. У законодавстві ці суб'єкти називаються юридичними особами.

Юридичними особами признаються суб'єкти, які володіють відособленим майном, можуть від свого імені набувати майнові і особисті немайнові права і нести обов'язки, бути позивачами і відповідачами в суді, арбітражному або третейському судах.

Юридичні особи утворюються в порядку, встановленому законодавством, наприклад, за рішенням власника майна або уповноваженого ним органу, внаслідок виділення з складу діючих підприємств, установ і організацій, за рішенням громадянина або групи осіб і так далі.

Свою діяльність вони здійснюють на основі Статуту, їм відкривається рахунок в банку, мають своє найменування, постійну адресу (місцезнаходження) і інші атрибути їх як юридичної особи.

Наявність всіх відмічених ознак в будь-якій організації дає підстави для визнання її самостійним учасником цивільного обороту - юридичною особою.

Юридичні особи як учасники цивільно-правових відносин володіють правосуб’єктністю, тобто мають правоздатність і дієздатність. На відміну від фізичних осіб ці поняття мають істотні особливості. Держава встановлює їм спеціальну правоздатність, яка полягає в тому, що юридичні особи діють відповідно до мети, яка поставлена перед ними і яка визначається їх статутом. Займатися іншими видами діяльності, які не визначені статутом, вони не мають право.

Правоздатність і дієздатність юридичної особи виникають з моменту затвердження її статуту або положення про неї, а у випадках, коли вона повинна діяти на основі загального положення про організації даного виду - з моменту видання компетентним органом постанови про її створення. Якщо статут підлягає реєстрації, правоздатність і дієздатність юридичної особи виникають в момент реєстрації.

Юридична особа набуває цивільні права і приймає на себе обов'язки через свої органи, порядок призначення або обрання яких визначається статутом або положенням.

Органи юридичної особи можуть бути одноосібними (наприклад, директор заводу) і колегіальними (наприклад, правління колективного сільськогосподарського підприємства) і діяти в межах прав, наданих їм законом, статутом або положенням. Потрібно розрізняти органи юридичної особи (діючі на основі його статуту або положення) і представників юридичної особи (діючих на основі доручення, виданого компетентним органом від імені юридичної особи). Представниками юридичної особи можуть виступати як працівники даної організації, так і особи, не пов'язані з нею трудовими відносинами.

Місцем знаходження юридичної особи визнається місце знаходження його постійно діючого органу, наприклад, дирекції заводу, фабрики, науково-дослідного інституту і інші.

Юридичні особи можуть створювати в порядку, встановленому законом, свої філіали і представництва, які входять до складу юридичної особи, але самі не є суб'єктами цивільного права.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]