Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PIDRUCHN.DOC
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
226.3 Кб
Скачать

3.11.Індивідуальні трудові спори.

Трудовими спорами називаються розбіжності (протиріччя) між працівником і роботодавцем з питань застосування трудового законодавства, колективних і трудових договорів або з питань встановлення в локальному порядку нових умов праці, не визначених законодавством.

Трудові спори розглядаються незалежно від форми трудового договору комісіями з трудових спорів (КТС) і районними (міськими) судами. Порядок обрання, чисельність, склад і термін повноважень комісії визначається загальними зборами (конференцією) трудового колективу підприємства. При цьому кількість робітників в складі комісії з трудових спорів підприємства повинна бути не менше за половину. КТС обирає з свого складу голову, заступника, секретаря.

За рішенням загальних зборів трудового колективу підприємства, можуть бути створені комісії з трудових спорів в цехах і інших підрозділах для розгляду трудових суперечок в межах повноважень цих підрозділів.

Працівник може звернутися в комісію з трудових спорів в тримісячний термін з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права. Якщо цей термін був пропущений за поважних причин, комісія може його відновити. Заяви працівників, що надходять в КТС, підлягають обов'язковій реєстрації.

Комісія зобов'язана розглянути трудовий спір в десятиденний термін від дня отримання заяви працівника. Спори повинні розглядатися в присутності робітника, що подав заяву, представника роботодавця. Спір може розглядатися при відсутності працівника тільки при наявності його письмової заяви. За бажанням працівника при розгляді спору від його імені може виступати представник профспілкового органу, інша особа, в тому числі адвокат. Якщо працівник або його представник на засідання не з'явився, розгляд заяви відкладається до наступного засідання. При повторному нез'явленні працівника на засідання без поважних причин комісія може винести рішення про зняття цієї заяви з розгляду. Це не позбавляє права працівника знову звернутися із заявою у встановлений термін. Комісія має право викликати на засідання свідків, доручати фахівцям проведення технічних, бухгалтерських і інших перевірок, вимагати від власника необхідні розрахунки і документи.

Засідання комісії вважається правомочним, якщо на ньому присутні не менш двох третин вибраних до її складу членів. Працівник і роботодавець мають право заявити мотивоване відведення будь-якому члену комісії. Комісія з трудових спорів ухвалює рішення більшістю голосів її членів, присутніх на засіданні. Копія рішення комісії в триденний термін вручається працівнику і роботодавцеві.

Якщо працівник або роботодавець не згодні з рішенням комісії, то вони можуть оскаржити його в суді в десятиденний термін від дня вручення ним витягу з протоколу засідання комісії. Рішення комісії підлягає виконанню власником або уповноваженим ним органом в триденний термін після закінчення десяти днів, передбачених на його оскарження, за винятком випадків, передбачених законодавством.

У разі невиконання роботодавцем рішення у встановлений термін, комісією з трудових спорів підприємства видається робітнику посвідчення, що має силу виконавчого листа.

На підставі посвідчення, пред'явленого не пізніше тримісячного терміну в районний (міський) суд, судовий виконавець виконує рішення комісії з трудових спорів в примусовому порядку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]