Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PIDRUCHN.DOC
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
226.3 Кб
Скачать

6.4. Права і обов’язки батьків, дітей та інших членів сім’ї.

Взаємні права та обов’язки батьків і дітей грунтуються на походженні дітей, засвідченому у встановленому законом порядку.

Батьки і діти зобов’язані надавати взаємну моральну підтримку і матеріальну допомогу один одному.

Батько і мати мають рівні права та обов’язки щодо своїх дітей, навіть коли шлюб між ними розірвано.

Захист прав та інтересів неповнолітніх дітей лежить на їх батьках, які діють без особливих на те повноважень. Батьки мають право і зобов’язані виховувати своїх дітей, піклуватися про їх здоров’я, фізичний, духовний та моральний розвиток, навчання, готувати їх до праці.

В сім’ї батьки і діти мають особисті, майнові права та аліментні обов’язки. До особистих прав та обов’язків батьків і дітей належать:

– прізвище дітей;

– ім’я та по батькові дитини;

–здійснення батьками прав і виконання ними обов’язків по вихованню та навчанню дітей;

– право діда і баби на спілкування з онуками;

–забезпечення інтересів дітей при розгляді спорів про них (суд виходить з інтересів дітей і умов їх нормального розвитку і виховання. При цьому, якщо дитина досягла десяти років, суд повинен з’ясувати у неї, при кому з батьків вона бажає залишитися. Висловлене бажання не є обов’язковим для суду);

–позбавлення батьківських прав (якщо батьки ухиляються від виконання своїх обов’язків по вихованню дітей, жорстоко з ними поводяться, шкідливо впливають на дітей своєю антигромадською, аморальною поведінкою).

Права батьків і дітей на майно полягають у:

– роздільності майна батьків і дітей ( за життя батьків діти не мають права на їх майно, так само, як і батьки не мають права на майно дітей);

– управління майном дітей (батьки управляють ним як опікуни);

–спільна власність батьків і дітей (регулюється загальними підставами).

Аліментні обов’язки батьків і дітей включають в себе:

– обов’язок батьків утримувати своїх неповнолітніх дітей;

– обов’зки дітей щодо батьків (утримання непрацездатних батьків, які потребують допомоги, є обов’язком їх повнолітніх дітей);

–розмір аліментів (у частковому відношенні до заробітку; на дітей: одного – чверть, двох – третина, трьох і більше – половина; але не менше половини неоподаткованого мінімуму доходів громадян на кожну дитину або на батьків);

– порядок сплати або стягнення аліментів (добровільний або судовий).

Крім цього, обов’язок по утриманню неповнолітніх дітей, якщо вони не мають батьків або якщо батьки з поважних причин не в змозі їх утримувати, може бути покладений на інших родичів – діда, бабу, брата, сестру, а також на вітчима і мачуху дитини і осіб, які постійно виховували дитину і утримували її як члена сім’ї.

Обов’зок по утриманню непрацездатних повнолітніх членів сім’ї, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони не мають чоловіка або жінки, батьків або повнолітніх дітей, може бути покладений на онуків, пасинків і падчерок, а також на осіб, яких вони виховували і подавали їм систематичну матеріальну допомогу протягом не менш як п’яти років.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]