Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PIDRUCHN.DOC
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
226.3 Кб
Скачать

3.4.Випробування при прийомі на роботу.

При укладенні трудового договору може бути обумовлене угодою сторін випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, що йому доручається. Умова про випробування повинна бути обумовлена в наказі про прийняття на роботу. У період випробування на працівників поширюється законодавство про працю.

Випробування не встановлюється при прийомі на роботу:

- осіб, що не досягли вісімнадцяти років, молодих робітників по закінченні професійних навчально-виховних установ;

- молодих фахівців по закінченні вищих учбових закладів;

-осіб, звільнених в запас з військової або альтернативної служби;

-інвалідів, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи.

Термін випробування не може перевищувати трьох місяців, а в окремих випадках, по узгодженню з комітетом профспілки - шести місяців. Термін випробування при прийомі на роботу робітників робочих професій не може перевищувати одного місяця. Якщо працівник в період випробування був відсутній на роботі з поважних причин, термін випробування може бути продовжений на відповідну кількість днів, протягом яких він був відсутній.

Якщо термін випробування закінчився, а працівник продовжує працювати, то він вважається таким, що витримав випробування, і в подальшому розірвання трудового договору допускається тільки на загальних підставах.

Якщо протягом терміну випробування встановлена невідповідність працівника роботі, на яку він прийнятий, роботодавець протягом цього терміну має право розірвати трудовий договір.

3.5. Переведення на іншу роботу.

Під переведенням на іншу роботу слід розуміти доручення працівнику роботи, що не відповідає спеціальності, кваліфікації, посаді, які були зумовлені трудовим договором, тобто коли має місце зміна істотних умов праці, таких як: система і розмір заробітної плати, пільг, режиму роботи, встановленні або скасуванні неповного робочого часу, поєднання професій, зміна розрядів і найменування посад і інших.

Переведення працівника на іншу постійну роботу можливе тільки при його згоді.

Роботодавець не має право вимагати виконання роботи, не зумовленої трудовим договором, крім випадків виробничої необхідності і простою, коли переведення можливе лише на певний термін. Таке переведення допускається для запобігання стихійному лиху, виробничій аварії або негайному усуненню їх наслідків; для запобігання нещасним випадкам, простою, загибелі або псування державного або суспільного майна і в інших виняткових випадках, а також для заміщення відсутнього працівника. Тривалість переведення у разі виробничої необхідності допускається на термін до одного місяця без урахування спеціальності і кваліфікації працівника, а при заміщенні відсутнього працівника - не більше ніж на один місяць протягом календарного року. При необхідності заміщення працівника протягом більш тривалого часу потрібна згода переведеного працівника.

Оплата праці при переведенні проводиться по роботі, що виконується, але не нижче середнього заробітку по колишній роботі.

Відмова без поважних причин від тимчасового переведення на іншу роботу у разі виробничої необхідності вважається порушенням трудової дисципліни.

Простій - це тимчасове припинення роботи по причинах виробничого характеру (відсутність сировини, електроенергії, поломка обладнання і тому подібне). Простій може бути як з вини, так і без вини працівника.

У разі простою працівники переводяться з урахуванням їх спеціальності і кваліфікації на іншу роботу на тому ж підприємстві на весь час простою або на інше підприємство, але в тій же місцевості на термін до одного місяця. При переведенні на нижче оплачувану роботу внаслідок простою за працівниками, що виконують норми виробки, зберігається середній заробіток по колишній роботі, а за працівниками, що не виконують норми або переведеними на погодинно оплачувану роботу, зберігається їх тарифна ставка.

Переведення на іншу роботу потрібно відрізняти від переміщення.

Переміщення - це доручення працівнику роботи на іншому робочому місці на тому ж підприємстві або в іншому структурному підрозділі тієї ж місцевості, доручення роботи на іншому механізмі або агрегаті без зміни спеціальності, кваліфікації або посади, передбаченої трудовим договором.

Переміщення можливе без згоди працівника і здійснюється в інтересах виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]