Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аллина дипломна.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
217.9 Кб
Скачать

2.3. Аналіз економічної ефективності реалізації продукції

Товарна продукція господарства – це частина валової продукції, призначена для реалізації на сторону. До її складу включають продукцію продану державі, різним підприємствам і організаціям, в магазинах роздрібної торгівлі, особам, а також реалізовану в рахунок оплати праці найманих працівників, використану на громадське харчування.

Товарну продукцію сільського господарства оцінюють у поточних ( за фактичною виручкою ) і порівняльних цінах. Товарна продукція у поточних цінах характеризує розмір надходжень коштів від реалізації за певний період. При обчисленні товарної продукції в порівняльних цінах застосовують ті з них, по яких визначали валову продукцію. Товарна продукція в такій оцінці характеризує динаміку її фізичного обсягу за певний період.

Процентне відношення товарної частини продукції до її валової кількості становить товарність продукції. Обчислюючи рівень товарності, до валової товарної продукції не включають не товарні і мало товарні продукти (сіно, солому, стебла кукурудзи, траву на зелений корм, силос, гній тощо). Крім того з валової продукції виключають вартість приросту або додають вартість зменшення незавершеного виробництва в рослинництві, а також виключають вартість багаторічних насаджень.

Рівень товарності один з важливих показників ефективності сільськогосподарського виробництва. Він залежить від обсягу виробництва валової продукції, раціонального використання продукції власного виробництва на внутрішньогосподарське споживання, рівня інтенсифікації, концентрації і спеціалізації виробництва. Рівень товарності рослинництва, як правило, завжди нижчий за рівень товарності тваринництва. Пояснюється це тим, що значну частину валової продукції рослинництва, зокрема насіння, корми використовують на виробничі потреби господарства. Винятком є технічні, овочеві і плодові культури, продукцію яких реалізують майже повністю.

Розглянемо рівень товарності продукції рослинництва в ТОВ «Устя» на прикладі даних таблиці 2.7.

Виходячи з даних таблиці 2.7. слід сказати, що рівень товарності по зернових і зернобобових в динаміці коливається від 41,5% в 2008 році до 60,2% в 2010 році. Розглядаючи товарність соняшнику в динаміці, то слід відмітити, що майже вся вироблена продукція близько 87 % реалізовується. Товарність цукрових буряків за досліджувані роки становила в середньому 50,2 %, так як продукція використовувалася як корм тваринам.

Чим вищий рівень товарності, більший обсяг реалізованої продукції, тим більша сума виручки і можливості ТОВ «Устя» для придбання машин, обладнання та підвищення оплати праці. На отримання більшої суми виручки суттєво впливає якість реалізованої продукції. Рівень товарності реалізації продукції тваринництва теж коливається. Високий відсоток товарності м'яса ВРХ (в середньому 130 %) По молоці рівень товарності складає в середньому 89,0%, а 11,0% використовується на випойку телятам.

Так у 2010 році порівняно з 2007 роком обсяг реалізації зернових збільшився на 1192 ц, соняшника зменшився – на 985 ц, та цукрових буряків зменшився – на 7482 ц. По молоку збільшення відбулося на 6850 ц

Обсяг реалізації м'яса ВРХ і свиней збільшився за рахунок збільшення виробництва даної продукції, так і за рахунок збільшення рівня товарності.

Якість продукції – це насамперед економічна і технічна категорія. Економічна суть її полягає в тому, що будь-який продукт створюється працею людей, а тому якість є виразом якості праці, відмінностей її конкретних видів і виробництва як процесу створення певних корисних речей. Технічний характер якості продукції проявляться в ознаках виробничих властивостей продукту як сукупності її якостей, що набуваються в процесі виробництва відповідно до вимог стандартів і попиту споживачів. Вимоги до якості продукції встановлюються державними стандартами або технічними умовами. Стандарти визначають обов’язковий мінімум вимог до якості продукції. Якість продукції впливає на економічну ефективність реалізації продукції, оскільки на продукцію різної якості встановлено різні реалізаційні ціни.

Таблиця 2.7.