Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аллина дипломна.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
217.9 Кб
Скачать

Показники оцінки роботи системи управління охороною праці в тов „Устя”

Показники

2008 р.

2009 р.

2010 р.

Коефіцієнт захворюваності

0,85

0,96

0,97

Коефіцієнт виконання запланованих заходів з охорони праці

0,82

0,94

0,97

Коефіцієнт безпеки обладнання

0,54

0,66

0,72

Коефіцієнт безпеки технологічних процесів

0,78

0,83

0,94

Загальний коефіцієнт роботи СУОП

0,79

0,85

0,90

На підставі даних таблиці 4.3 можна зробити висновок про те, що коефіцієнт захворюваності в ТОВ „Устя” коливається в межах від 0,85 у 2008 р. до 0,97 у 2010 р.. Коефіцієнт виконання запланованих заходів з охороною праці у підприємстві суттєво зріс, і в 2010 р. склав 0.97, тобто кількість запланованих заходів з охорони праці в ТОВ „Устя” майже співпадає із виконуваним. Коефіцієнт безпеки обладнання за досліджуваний період хоча і зріс з 0,54 до 0,72, але досягнутий його рівень свідчить про те, що у підприємстві все ще залишається значна кількість одиниць машин, обладнання, будівель і споруд, які не відповідають вимогам нормативних актів з питань охороною праці. В 2010 р. було досягнуто найвищого за аналізований період значення коефіцієнта безпеки технологічних процесів. Відповідно, виходячи із значень коефіцієнта роботи СУОП у 2008-2009 рр. робота системи управління ОП в ТОВ „Устя” вважається задовільною, а в 2010 р. – на добре.

Для підвищення рівня роботи з охоронb праці у ТОВ „Устя” необхідно впроваджувати наступні заходи:

1. Підвищити якість проведення навчання та інструктажів з питань ОП;

2. Забезпечити всіх працівників, що працюють з отруйними та шкідливими речовинами, засобами індивідуального захисту;

3. Збільшити фінансування заходів пов’язаних з покращенням роботи з ОП на підприємстві. Забезпечити контроль з боку спеціалістів за дотриманням працівниками правил техніки безпеки і охорони праці.

Висновки

В умовах ринкової економіки України прибуток розглядають не тільки як результативний і оціночний показник діяльності підприємств. Він став метою діяльності підприємства, головною умовою його ділової активності та подальшого розвитку, ефективного здійснення своїх функцій на споживчому ринку відповідно до попиту на продукцію (роботи, послуги), які виготовляє (виконує, надає) підприємство. Прибуток набуває нових суттєвих рис, зокрема його розглядають як дохід на вкладений капітал в той чи інший вид бізнесу.

Саме тому досліджувана нами тема є досить актуальною на даний час. В економічній літературі, доходи та фінансові результати займали і займають центральне місце, оскільки отримання прибутку – це кінцева мета діяльності будь-якого підприємства

Розглянувши основні теоретичні положення стану обліку та провівши аналіз об’ємів виробництва, реалізації та товарності продукції на ТОВ «Устя» Бернадського району Вінницької області можна зробити слідуючи висновки.

В цілому рівень спеціалізації ТОВ «Устя» це виробництво зернових з розвинутим молочним скотарством. і виробництвом свинини Загалом господарство має в своєму розпорядженні 2634,4 га сільськогосподарських угідь і забезпечене земельними ресурсами, необхідними для виробництва сільськогосподарської продукції. Наявність працівників в підприємстві з кожним роком зменшується. В 2010 році чисельність працівників склала 124 особи , що в порівнянні з 2008 роком зменшилась на 18 осіб, Таке зменшення відбулося в основному за рахунок працівників галузі тваринництва і в 2010 році їх кількість в порівнянні з 2008 роком зменшилась на 22особи або в рослинництві відбулося збільшення на 4 особи.

Характеризуючи діяльність ТОВ «Устя» ми можемо побачити, що в 2010 році підприємство спрацювало краще ніж в 2007 році. Так виробництво валової продукції зменшилося на 1336,29 тис грн, як в галузі рослинництва так і в галузі тваринництва на 6,3% та 19,5% відповідно; собівартість виробництва продукції сільського господарства за три роки суттєво збільшилась; сума прибутку у 2010 році порівняно з 2008 роком збільшився на 2006 тис.

Процес реалізації сільськогосподарської продукції, товарів, робіт і послуг відображають на кількох рахунках 90 «Собівартість реалізації», 93 «Витрати на збут», 70 «Доходи від реалізації». Для обліку доходу від реалізації призначено рахунок 70 «Доходи від реалізації», цей рахунок призначено для узагальнення інформації про доходи від реалізації готової продукції, товарів, робіт і послуг, а також про суму знижок, наданих покупцям та про інші вирахування з доходу. За кредитом субрахунків 701-703 відображається одержання доходу, за дебетом – належна сума непрямих податків та списання у порядку закриття на рахунок 79 «Фінансові результати». Для бухгалтерського обліку собівартості реалізованої готової продукції призначено рахунок 90 «Собівартість реалізації». За дебетом цього рахунку відображається виробнича собівартість реалізованої готової продукції, товарів, робіт і послуг; фактична собівартість реалізованих товарів, за кредитом – списання в порядку закриття дебетових оборотів на рахунок 79 «Фінансові результати». Для обліку відвантаження і реалізації готової продукції використовують журнал-ордер. Записи в ньому здійснюють підсумком за місяць на основі нагромаджу вальних відомостей та реєстрів.

Рівень товарності один з важливих показників ефективності сільськогосподарського виробництва. Він залежить від обсягу виробництва валової продукції, раціонального використання продукції власного виробництва на внутрішньогосподарське споживання, рівня інтенсифікації, концентрації і спеціалізації виробництва. Рівень товарності рослинництва, як правило, завжди нижчий за рівень товарності тваринництва. Пояснюється це тим, що значну частину валової продукції рослинництва, зокрема насіння, корми використовують на виробничі потреби господарства. Винятком є технічні, овочеві і плодові культури, продукцію яких реалізують майже повністю.

Рівень товарності по зернових і зернобобових в динаміці коливається від 41,5 % в 2008 році до 135% в 2010 році. Розглядаючи товарність соняшнику в динаміці, то слід відмітити, що майже вся вироблена продукція реалізовується. Чим вищий рівень товарності, більший обсяг реалізованої продукції, тим більша сума виручки і можливості ТОВ «Устя» для придбання машин, обладнання та підвищення оплати праці. На отримання більшої суми виручки суттєво впливає якість реалізованої продукції. Рівень товарності реалізації продукції тваринництва теж коливається. Високий відсоток товарності м'яса ВРХ (в середньому 129 %) По молоці рівень товарності складає в середньому 89,0%, а 11,0% використовується на випойку телятам.

Основним завданням аудиту реалізації продукції, товарів, робіт та послуг в ТОВ «Устя» є: перевірка обґрунтованості та своєчасності укладання договорів на продаж продукції; перевірка, дотримання договірних зобов’язань, реальності та законності операцій по реалізації продукції; контроль обсягів реалізації продукції; перевірка правильності застосування цін і тарифів, визначення фінансових результатів від реалізації; встановлення правильності відображення в обліку фактичної виручки від реалізації продукції; перевірка відображення в обліку фактичних витрат на виробництво та реалізацію продукції; визначення валового доходу від реалізації готової продукції. Від роботи аудитора залежить зменшення дебіторської заборгованості, правильність нарахування ПДВ, порядок виписки податкових накладних. Все це сприятиме зменшенню штрафів, які накладаються на підприємство.

Проблеми охорони праці на сьогодні можуть бути вирішені тільки при умові виділення адекватних фінансових ресурсів для реалізації планових заходів, поліпшення умов праці, удосконалення чи впровадження нових технологій та виробництв з мінімальним рівнем ризику.

Для зменшення випадків виробничого травматизму посадові особи ТОВ «Устя» зобов’язані: регулярно перевіряти стан охорони праці, вимагати виконання всіма працівниками існуючих стандартів, норм і правил та інструкцій по охороні праці, застосовувати прогресивні технології, забезпечувати заміну однотипної, ручної, тяжкої фізичної праці механізованими і автоматизованими, здійснювати навчання працівників безпечним прийомам роботи, своєчасно і якісно проводити інструктажі по охороні праці, забезпечувати працівників спецодягом та іншими засобами індивідуального захисту, слідкувати за своєчасним випробуванням об’єктів підвищеної безпеки, забезпечувати проведення атестації і паспортизації санітарно-технічного стану робочих місць і виробничих приміщень.

Додаток