Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аллина дипломна.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
217.9 Кб
Скачать

Наказ №1

про облікову політику підприємства

Підприємство : ТОВ „Устя” Бершадського району Вінницької області

№1 від 17.02.2007р.

Згідно з Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" від 16.07.99 р № 996-ХТУ (далі - Закон про бухгалтерський обпік) та діючими положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, інструкціями та іншими нормативними актами, ям регулюють порядок ведення бухгалтерського обліку, складання та подання фінансової звітності, для забезпечення вимог, передбачених Статутом підприємства, наказую:

Здійснити організаційні заходи щодо порядку ведення бухгалтерського обліку на підприємстві, складання та подання фінансової звітності.

Розділ 1. Методологія обліку

1. Встановити межу істотності в розмірі 0,1 тис. грн.

2. Використовувати на підприємстві наступну методику бухгалтерського обліку:

2.1. До основних засобів відносити матеріальні активи, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік), первісна вартість яких більша за 500 грн.

  1. Обліковою одиницею бухгалтерського обліку основних засобів вважати об'єкт основних засобів.

  2. Фактичні витрати, пов'язані з поточним ремонтом основних засобів, включати до складу витрат підприємства.

  3. Нарахування амортизації основних засобів здійснювати за прямолінійним методом.

  1. Переоцінку основних засобів проводити, якщо їх залишкова вартість значно (більш, ніж на 10 відсотків) відрізняється від справедливої вартості на дату балансу.

  2. Ліквідаційну вартість об'єктів основних засобів не встановлювати та з метою нарахування амортизації прийняти рівною 0.

2.2. Термін використання нематеріальних активів визначати по кожному об'єкту окремо, при його зарахуванні на баланс, виходячи з:

терміну використання подібних нематеріальних активів; передбачуваного морального зносу, правових чи інших подібних обмежень щодо строків використання та інших факторів. Нарахування амортизації нематеріальних активів здійснювати податковим методом.

2.3. Встановити вартісну межу належності матеріальних активів до інших необоротних матеріальних активів до 800 грн.

2.4. Матеріальні активи, що використовуються не більше одного року, відносити до малоцінних та швидкозношуваних предметів (МШП)

2.5 Визнання та первісну оцінку запасів здійснювати в залежності від шляхів надходження запасів на підприємство: придбані за плату, виготовлені власними силами, внесені до статутного капіталу, одержані безоплатно, придбані у результаті обміну на подібні та неподібні активи згідно з П(С)БО 9 "Запаси".

2.5.1Організувати аналітичний облік руху товарно-матеріальних цінностей таким чином за підрозділами: -у бухгалтерії - у кількісно-сумовому вимірі; - на складах - у кількісному вимірі; у магазинах - у кількісно-сумовому вимірі; -у виробництві - у кількісному вимірі.

2.5.2 Застосовувати постійну систему оцінки запасів.

  1. Оцінку незавершеного виробництва здійснювати за нормативними затратами.

  2. Оцінку запасів при відпуску у виробництво чи іншому вибулі здійснювати за методом середньозваженої собівартості.

  3. При складанні балансу здійснювати оцінку запасів та відображати у бухгалтерському обліку і звітності за найменшою з двох оцінок первісною вартістю або чистою вартістю реалізації.

  4. Повинен вестись порядок обліку і розподілу транспортно-заготівельних витрат.

  5. Вестись окремий субрахунок транспортно-заготівельних витрат

2.5.8 Суми доходів відображати в бухгалтерському обліку відповідно до вимог встановлених П(С)БО №15 "Дохід".

3. На підприємстві застосовуються форми та системи оплати праці згідно з умовами, передбаченими колективним договором.

4.Застосування восьмого та/або дев’ятого класу плану рахунків.

5.Повинен вестись перелік:

- створюваних забезпечень майбутніх витрат та платежів;

- і склад змінних і постійних загально виробничих витрат та бази їх розподілу;

- і склад статей калькулювання виробничої собівартості продукції, товарів, робіт та послуг.

6. Повинна бути періодичність відображення відстрочених податкових активів та відстрочених податкових зобов’язань.

7. На підприємстві повинна застосовуватись переоцінка необоротних активів.

8.Впровадження П(С)БО №30 «Біологічні активи»

9. Згідно П(С)БО №30 «Біологічні активи»оприбуткування сільськогосподарської продукції повинно здійснюватись за справедливою вартістю.

9.1 Повинна діяти комісія з оцінки біологічних активів та сільсько- господарської продукції.

9.2 На членів такої комісії покладаються обов’язки по збору інформації для формування бази та обґрунтувань справедливої вартості біологічних активів.

Розділ 2. Організаційно - технічні аспекти

10.Форма обліку. Для реєстрації фактів господарського життя та відображення їх в обліку застосовувати на підприємстві Журнально-ордерну форму обліку. Відповідальність за рівень відповідності регістрів обліку порядку та способу реєстрації та узагальнення інформації вимогам законодавства покладається на головного бухгалтера підприємства.

11. Організація роботи бухгалтерії.

Для забезпечення ведення бухгалтерського обліку на підприємстві і на виконання пункту 4 статті №8 Закону про бухгалтерський облік встановити з І січня 2008 року в ТОВ „Устя” таку форму організації бухгалтерського обліку:

12. Права та обов'язки головного бухгалтера і посадових осіб бухгалтерії визначаються Законом „Про бухгалтерський облік і фінансову звітність", цим наказом та затвердженими посадовими інструкціями.

13. Затвердити перелік посадових осіб, яким дозволено отримувати та видавати товарно-матеріальні цінності (додаток №1). Зразки підписів відповідних посадових осіб згідно з переліком затверджуються окремим наказом керівника та доводяться до відповідних структурних підрозділів.

13.1. Перелічені в додатку №1 особи наділяються правами та несуть всю повноту відповідальності за відповідність здійснених операцій законодавчим актам та статуту підприємства, згідно з посадовими інструкціями та чинними законодавчими актами України.

14. Затвердити такі строки видачі готівки, норми витрат та терміни звітності за окремими операціями:

    1. Встановити дні видачі готівки із каси підприємства: заробітної плати пенсій та інших соціальних виплат кожного 2-го та 17-го числа місяця:

14.2 Встановити норму представницьких витрат у такому розмірі: 5000 грн.

14.3 Застосовувати на підприємстві передбачені чинними нормативними актами граничні норми добових на службові відрядження, граничну величину розрахунків готівкою, строки звітування за витрачання коштів тощо.

15. Затвердити систему і форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності та контролю господарських операцій.

16.Відповідальність за організацію робіт з ведення обліку, зберігання та видачі трудових книжок і виконавчих листів покласти на зав. відділом кадрів.

  1. З метою забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку та звітності проводити інвентаризацію майна і фінансових зобов'язань, відповідно до статті 10 Закону про бухгалтерський облік та інших нормативних документів:

17.1 Інвентаризація активів і зобов'язань проводиться перед складанням річної фінансової звітності підприємства, орієнтовно з 01.12 до 25.12, в обов'язковому порядку. Точний час і порядок її проведення, відповідальні особи визначаються керівником підприємства окремим письмовим розпорядженням (наказом) керівника.

17.2 У всіх інших випадках об'єкти та періодичність проведення інвентаризації визначаються керівником підприємства на підставі чинного законодавства у міру необхідності. Час та перелік інвентаризації об'єктів визначаються окремим письмовим розпорядженням (наказом) керівника підприємства.

17.3 Для проведення інвентаризаційної роботи (планових та незапланованих інвентаризацій активів та зобов'язань, списання основних засобів, інших необоротних активів МШП, інших матеріальних цінностей тощо) затвердити постійно діючу інвентаризаційну комісію у складі: головний інженер - голова комісії; старший бухгалтер - член комісії; економіст - член комісії; зав. виробничо-технічного відділу - член комісії.

18. Використовувати для узагальнення інформації про витрати підприємства рахунки класу 9 "Витрати виробництва".

19. Затвердити розроблений на підставі Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій (див. наказ МФ України № 291 від 21.12.99 р.) робочий план рахунків із використанням рахунків першого, другого та третього порядку

20. У разі прийняття нових законодавчих актів або внесення змін (доповнень) у чинні П(С)БО вносити відповідні зміни (доповнення до цього наказу). Відповідальність за внесення таких змін і доповнень покласти на головного бухгалтера підприємства.

21. Загальний контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

22. Зі змістом наказу ознайомити (під розписку) усіх посадових осіб, причетних до його виконання.

Керівник підприємства Марущак П.Г.

3 наказом ознайомлені:

гол. бухгалтер Рудь О.В.

Додаток

ЗАГАЛЬНА СХЕМА ЖУРНАЛЬНО-ОРДЕРНОЇ ФОРМИ ОБЛІКУ ТОВ «УСТЯ» БЕРШАДСЬКОГО РАЙОНУ

ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Первинні документи

Журнали-ордера

Картотека окремих аналітичних рахунків

Допоміжні групуючі відомості (картки)

Головна книга

Баланс

Бухгалтерська звітність

Умовні позначення

Звірка

Послідовність облікових записів

Додаток

ЗАГАЛЬНА СХЕМА ОБЛІКУ ПРОЦЕСУ РЕАЛІЗАЦІЇ

ТОВ «Устя» Бершадського району Вінницької області

Додаток

Документування операцій з обліку доходів і фінансових результатів діяльності ТОВ «Устя»

Шифр та назва рахунку

Документи

70 "Доходи від реалізації"

Акти приймання-передачі виконаних робіт та наданих послуг, вимоги-накладні, лімітно-забірні картки, подорожні листи, калькуляційні відомості, рахунки-фактури, договори купівлі-продажу, міни, дарування, товарно-транспортні накладні, платіжні вимоги, ПКО, виписки банку, довідки (розрахунки) бухгалтерії тощо

71 "Інший операційний дохід"

Рахунки-фактури, договори, товарно-транспортні накладні, платіжні вимоги, специфікації, ПКО, виписки банку, картки обліку розрахунків з постачальниками та підрядниками, рішення судових органів, інвентарні картки, інвентаризаційні та порівняльні відомості, довідки (розрахунки) бухгалтерії тощо

72 "Дохід від участі в капіталі"

Розрахунки (довідки) бухгалтерії

73 "Інші фінансові доходи"

Розрахунки (довідки) бухгалтерії

74"Інші доходи"

Розрахунки бухгалтерії, акти переоцінки, договори, акти приймання-передачі, акти ліквідації, акти оприбуткування матеріалів, ПКО, виписки банку, довідки бухгалтерії

75 Надзвичайні доходи"

Виписки банку, договори страхування зі страховою організацією, що підтверджують форс-мажорні обставини (рішення уряду, постанови КМУ), розрахунки (довідки) бухгалтерії

79 "Фінансові результати"

Розрахунки (довідки) бухгалтерії

Додаток