Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аллина дипломна.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
217.9 Кб
Скачать

Розділ 4. Застосування системи управління охороною праці та її вплив на подолання травматизму в тов “ устя“ бершадського району вінницької області

В умовах впровадження прогресивних технологій виробництва с/г продукції, застосування нової с/г техніки і обладнання, налагодження нових фінансових стосунків, особливу увагу потрібно приділити організації охорони праці на підприємстві.

Метою впровадження системи управління охороною праці (СУОП) – є всебічне сприяння виконанню вимог з охорони праці, які повністю ліквідовують, нейтралізують, або знижують до допустимих норм вплив на працюючих небезпечних та шкідливих факторів виробничого середовища, забезпечують усунення джерел небезпеки, ізолювання від персоналу, використання засобів, що усувають небезпечні ситуації та підвищують технічну безпеку, створюють надійні санітарно-гігієнічні та ергономічні умови. СУОП передбачає встановлення конкретних кількісних показників діяльності виробничих підрозділів, підтримання котрих в заданих межах забезпечує досягнення основної мети щодо організації відповідних та нешкідливих умов праці.

Право громадян України на охорону життя і здоров’я у процесі трудової діяльності регламентується ЗУ “ Про ОП” від 14.10.1992 р. Дія закону поширюється на всі підприємства, установи і організації незалежно від форм власності і виду їх діяльності, на всіх працюючих незалежно від їх посади та рівня кваліфікації.

Система управління охороною праці містить об’єкт управління, інформаційно-контрольні зв’язки та керуючий орган. Об’єктом СУОП є діяльність щодо забезпечення оптимальних умов та безпеки праці на робочих місцях дільницях та в цехах.

У ТОВ “ Устя” керуючим органом є служба охороною праці, керівники структурних підрозділів всіх рівнів, керівники галузей і підприємства. Управління здійснюється шляхом збору та оцінки інформації, виявлення відхилень від встановлених вимог на об’єкт управління за допомогою організаційно-розпорядчих, економічних та соціально-психологічних методів. Безпосереднє керівництво і відповідальність за розробку і проведення заходів з охорони праці, контроль за дотриманням трудового законодавства про режим робочого часу і відпочинку, а також про охорону праці жінок і підлітків у підприємстві покладено на інженера з охорони праці. Дана посада в ТОВ „Устя” передбачена штатним розписом.

Відповідальність за здійснення управління охороною праці в галузях та підрозділах покладається на їх керівників в межах їх посадової компетенції. Власник зобов’язаний створити в конкретному структурному підрозділі і на робочому місці умови праці відповідно до вимог нормативних актів, а також забезпечити дотримання прав працівників гарантованих законодавством про охорону праці.

Питанням безпеки та охорони праці в господарстві приділяється належна увага. Так, всі працівники забезпечуються спецвзуттям та спецодягом відповідно до виконуваних робіт, хоча останнім часом строки використання їх значно збільшились. Працівникам зайнятим на особливо шкідливих роботах видається молоко та профілактичне харчування.

Всі працівники які вперше приходять на роботу згідно з вимогами НПАОП 0.00-4.12-05 „Типове Положення про порядок проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці ” проходять вступний, первинний інструктажі на робочому місці про що робиться відповідний запис у журналі реєстру інструктажів з питань охорони праці, а також у документі про прийом працівника на роботу.

Для оцінки роботи системи управління охороною праці в ТОВ „ Устя” дослідимо динаміку показників виробничого травматизму в господарстві – таблиця 4.1.

Як свідчить аналіз даних таблиці 4.1. кількість травм яка припадає на 1000 працюючих ТОВ „Устя” зменшився з 8,0 в 2008 та 2009 роках р. до 0 у 2010р.

Коефіцієнт важкості травматизму разом з тим знизився – якщо у 2008 р. на одну травму в середньому припадало 15 днів втрати працездатності, то в 2009 р. – 10 днів. В 2010 році випадків травматизму не було, що є позитивним явищем в діяльності підприємства.

Відповідно, показник втрат від травматизму, що припадає на 100 працюючих за досліджуваний період в підприємстві зменшилась з 123,0 до 82,0 у 2009 р., та повністю відсутній у 2010 р. Таким чином, можна зробити висновок про зниження загального рівня виробничого травматизму в ТОВ „ Устя”.

Таблиця 4.1