Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аллина дипломна.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
217.9 Кб
Скачать

3.4. Облік фінансових результатів в умовах використання автоматизованої системи обліку

В період переходу до повноцінної ринкової економіки автоматизація бухгалтерського обліку, точність і оперативність інформації є вирішальними факторами успішного розвитку економіки України.

На даний час в ТОВ «Устя» використовується журнально-ордерна форма обліку, проте на майбутнє пропонується перевести весь бухгалтерський облік господарства на автоматизовану форму обліку.

Перехід до автоматизованого бухгалтерського обліку вимагає не лише бажання і коштів, а й значної підготовчої роботи як організаційної, так і методичної. Перехід потрібно організовувати плавно, поетапно, краще за все до початку звітного періоду. Звірений баланс, залишки, звітність за попередній період необхідні як вхідна інформація для введення в комп’ютер. Потрібно також правильно оцінити склад і об’єм необхідного документообігу, визначити, які документи будуть вестись в електронному вигляді, а які в паперовому. Для цього насамперед необхідно визначити завдання автоматизації. Найбільша кількість помилок в обліку при паперовій технології викликає на етапі переносу даних з одного облікового регістру до другого. Використання автоматизованого обліку дасть змогу повністю звільнитися від такого роду помилок, оскільки при автоматизованому обліку ведеться лише один обліковий регістр, всі інші формуються автоматично і ризик помилки при переносі даних між регістрами обліку дорівнює нулю.

Сучасні програмні продукти класу універсальних бухгалтерських систем представлені на вітчизняному ринку, такі як «1С: Підприємство» версій 8.8, БЕСТ, «Парус», «Офіс-2000», «Акцент-Бухгалтерія», SoNet, дають змогу виконувати багато функцій, які виходять за межі того, чого потребує фінансовий облік. Облікова система дає можливість робити бюджетні прогнози, в неї можна вводити інформацію про майбутні операції та оцінювати їх вплив на стан підприємства. Такі облікові системи можна розглядати як «міні-управлінські», призначені для забезпечення керівників необхідною для прийняття рішень інформацією. Вони розпізнають господарські події глибше, ніж у бухгалтерському розумінні, і надають багато корисної інформації для керівника.

Розглянемо, як ведеться облік фінансових результатів з використанням програми «1С: Бухгалтерія».

Документ Финансовые результаты/Фінансові результати у головному меню міститься в пункті Прочие документы/Інші документи, однак, зважаючи на його важливість для ведення бухгалтерського обліку, він заслуговує на окремий розгляд. Це регламентний документ і головне його призначення - закриття всіх рахунків доходів і видатків (рахунки класу 7, 8, 9) на відповідні субрахунки рахунка 79 «Фінансові результати», тобто внаслідок проведення документа буде визначено кінцевий фінансовий результат діяльності підприємства.

Документ Финансовые результаты/Фінансові результати виконує такі операції: закриття рахунків обліку затрат за елементами (рахунків класу 8), закриття рахунка обліку загальновиробничих затрат (рахунок 91) і, нарешті, закриття всіх рахунків обліку прибутків і видатків (рахунки класу 7, 8, 9) на відповідні субрахунки рахунка 79 (визначення фінансового результату). Кожній з цих операцій відповідає певний режим роботи доку­мента, який вибирають у реквізиті діалогової форми Этап определения финансовых результатов/Етап визначення фінансових результатів.

Розглянемо детальніше роботу документа в кожному з цих режимів. Якщо задати режим Закрытие элементов затрат/Закриття елементів затрат, то відбудеться списання рахунка восьмого класу за елементами затрат на рахунки, визначені для кожного з елементів у довіднику Виды затрат/Види затрат. Якщо ж рахунка затрат у довіднику немає, то списання сальдо рахунка за цим видом затрат не відбудеться.

Закриття рахунка 91 Общепроизводственные затраты/ Загальновиробничі затрати (розподіл суми загальновиробничих затрат між рахунками обліку собівартості продукції і собівартості реалізованої готової продукції) відбувається під час проведення документа в режимі Закрытие общепроизводственных затрат/Закриття загальновиробничих затрат. Алгоритм розподілу затрат потребує введення на закладці Дополнительно/Додатково таких реквізитів, як Норм, база распределения/Норм, база розподілу, Тек. база распределения/Поточна база розподілу і Норм, сумма пост. затрат/Норм, сума пост, затрат. Значення реквізиту Тек. сумма пост. затрат/Поточна сума пост, затрат визначене автоматично під час проведення документа, його можна переглянути після повторного відкриття. Ця сума розрахована як сальдо рахунка 91 за всіма видами затрат, для , яких у довіднику Виды затрат/Види затрат увімкнений прапорець Относится к постоянным общепроизводственным затратам/Належати до постійних загальновиробничих затрат.

У випадку проведення в режимі Определение финансового результата/Визначення фінансового результату документ (рис. 3.7) формує проведення закриття усіх рахунків обліку прибутків і витрат (рахунки класу 7, 8, 9) на відповідні субрахунки рахунка 79 Финансовые результаты/ Фінансові результати.

Для відображення введених документів Финансовые результаты/Фінансові результати призначений однойменний журнал (рис.3.8).

Підсумкову інформацію про фінансові результати діяльності підприємства можна отримати за допомогою стандартних звітів. Зокрема, про стан бухгалтерських звітів прибутків і видатків дає змогу дізнатися звіт Оборотно-сальдовая ведомость/Обігово-сальдова відомість.

Залишки й обіги на рахунках, де ведуть аналітичний облік за субрахунком Вид затрат, можна переглянути за допомогою стандартного звіту.

Використання «1С: Бухгалтерія» дозволяє значно зменшити затрати часу на обчислення і розрахунки, а також сприяє уніфікації форм первинних документів та методів їх обробки, прискоренню документообігу, скороченню термінів отримання інформації.