Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аллина дипломна.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
217.9 Кб
Скачать

3.3 Удосконалення обліку фінансових результатів

У сучасному динамічному економічному середовищі, коли фінансова та інвестиційна діяльність підприємств набуває поширення як джерело додаткових доходів, бухгалтерський облік основних об’єктів такої діяльності стає надзвичайно важливим. Проте детальний облік фінансових результатів діяльності виявляє цілу низку проблем в обліковому процесі будь-якого підприємства.

Перш за все, основною проблемою бухгалтерського обліку фінансових результатів є неузгодженість між прийнятою класифікацією видів діяльності підприємства та субрахунками рахунку 79 «Фінансові результати».

Для обліку й узагальнення фінансових результатів підприємства від звичайної діяльності і надзвичайних подій відповідно до Інструкції № 291 від 30.11.99р. «Про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств», призначений рахунок 79 «Фінансові результати» з наступними субрахунками: 791 «Результат операційної діяльності»; 792 «Результат фінансових операцій»; 793 «Результат іншої звичайної діяльності»; 794 «Результат надзвичайних подій».

Але якщо ми подивимось у П(С)БО 3 «Звіт про фінансові результати», то можемо побачити, що діяльність підприємства поділяється на:

  • звичайну діяльність – будь-яку основну діяльність підприємства, а також операції, що забезпечують її або виникають у результаті її проведення;

  • надзвичайну подію - подію або операцію, яка відрізняється від звичайної діяльності підприємства, та не очікується, що вона повторюватиметься періодично або в кожному наступному звітному періоді.

Звичайна діяльність у свою чергу поділяється на:

  • операційну діяльність – основну діяльність підприємства , а також інші види діяльності, що не є інвестиційною або фінансовою діяльністю;

  • інвестиційну діяльність – придбання і реалізація тих необоротних активів, а також тих фінансових інвестицій, що не є складовою частиною еквівалентів коштів;

  • фінансову діяльність – діяльність, що призводить до зміни розміру і складу власного і позикового капіталу підприємства.

На відміну від визначеної П(С)БО 3 «Звіт про фінансові результати» класифікації, План рахунків виділяє іншу операційну та іншу звичайну діяльність.

Відповідно до інструкції № 291 на субрахунку 791 «Результат операційної діяльності» визначається як прибуток (збиток) від основної діяльності підприємства, але на цьому субрахунку показують у порядку закриття і результати від іншої операційної діяльності.

Для того, щоб чітко бачити з яких саме доходів складається фінансовий результат від звичайної діяльності пропонується зробити наступні дії.

Перш за все, розділити результати від операційної та іншої операційної діяльності, які відносяться до субрахунку 791 «Результат операційної діяльності» на:

791/1 «Результат операційної (основної) діяльності»;

791/2 «Результат від іншої операційної діяльності».

При визначенні фінансового результату підприємство не розділяє конкретно доходи і витрати від інвестиційної діяльності. Мабуть, доцільніше було б змінити назви у Плані рахунків бухгалтерського обліку. Так, наприклад, залишити субрахунок 792 «Результат фінансових операцій» і на ньому відповідно вести облік усіх фінансових операцій, тобто з частиною тих, що входять до субрахунку 793 «Результат іншої звичайної діяльності» (окрім придбання і реалізації інвестицій, які обліковуються на субрахунках 742 «Дохід від реалізації необоротних активів» та 972 «Собівартість реалізованих необоротних активів»). А щодо субрахунку 793 змінити йому назву на «Результат від інвестиційної діяльності», де обліковувати тільки все те, що пов’язано з інвестиційною діяльністю.

Із всього вищесказаного можна зробити висновок, що будь-яке підприємство може перевірити доцільність кожного із видів діяльності завдяки детальному аналізу субрахунків рахунку 79 «Фінансові результати», визначити оптимальну величину та шляхи покриття збитків від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності.

Основним недоліком обліку фінансових результатів в ТОВ «Устя» є майже повна відсутність первинних документів, згідно яких бухгалтер міг закрити той чи інший рахунок. У господарстві відсутні службові записки, довідки про закриття рахунків, тому бухгалтер проводить ці операції на стандартному аркуші паперу.

Було б доцільно ввести в облік та затвердити документ, при заповненні якого можна було б без проблем відобразити господарські операції з приводу закриття рахунку.

Ми пропонуємо ввести в облік бухгалтерську довідку, яка відповідає вище вказаним вимогам (додаток ).

Використання бухгалтерської довідки такого зразка надасть змогу більш точно наочно відображати і фіксувати господарські операції з обліку фінансових результатів. Інформація, викладена у довідці, буде використовуватись керівництвом підприємства для відповідних потреб.

Доцільно використовувати при обліку фінансових результатів наступні документи:

  1. Відомість формування доходів і витрат на визначення фінансового результату по реалізації продукції (робіт, послуг) основної діяльності за рік (додаток );

  2. Відомість формування доходів і витрат та визначення фінансового результату по реалізації інших оборотних активів за рік;

  3. Відомість формування доходів і витрат від іншої операційної діяльності за рік;

  4. Відомість по закриттю рахунків з обліку доходів і витрат та визначення фінансового результату за рік;

  5. Відомість закриття рахунку фінансові результати та розподілу нерозподіленого прибутку (списання непокритого збитку) за рік (додаток ). Відповідно до листа Міністерства аграрної політики від 08.02.2010 р. №37-31-3-15/1711 «Щодо наказу Міністерства аграрної політики від 04.06.2009 р. №390 «Про затвердження спеціалізованих форм регістрів журнально-ордерної форми обліку для сільськогосподарських підприємств і Методичних рекомендацій щодо їх застосування» сіль господарські підприємства можуть діяти на власний розсуд щодо застосування нових спеціалізованих форм регістрів журнально-ордерної форми обліку для сільськогосподарських підприємств (Наказ Мінагрополітики від 04.06.2009 р. №390). Адже методичні рекомендації не є нормативно-правовим актом загальнообов’язкового характеру, у зв’язку з чим учасники правовідносин можуть діяти на власний розсуд щодо застосування та тлумачення змісту такої методики.

Але ми пропонуємо вести облік за новими журналами – ордерами в яких облік буде здійснюватися так:

  • журнал ордер 6 с.- г.- рахунки (36, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 79)

  • журнал ордер 5 Г с.-г. - рахунки (90, 94, 95, 96, 97, 98, 99 )

  • журнал ордер 7 с.-г. – рахунки (44,42,46)

Методику заповнення журналів ордерів відображено в додатку ( ).

В Журналі ордері 6 с. –г операції відображаються в розрізі кореспондуючих рахунків в дебеті 30,31,37,66,67,71,72,73,74 з кредитом рахунків 36,70,72,73,74,75,790 .Журнал ордер складається з 2-х частин в другій частині «Зведені аналітичні дані про доходи» узагальнюються дані про всі доходи діяльності підприємства за місяць і в підсумку з початку року.

В Журналі ордері 5 Г с.-г. відображаються витрати рослинництва, тваринництва та промислових виробництв, в ньому відображаються витрати на сировину і матеріали, паливо, запасні частині, інші витрати, МШП, будівельні матеріали, відображається собівартість продукції, адміністративні витрати, витрати на збут, фінансові, надвичайні витрати.

В Журналі ордері 7 с.- г. відображаються записи про капітал,заносяться залишки по рахунку 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)». І визначається чистий прибуток підприємства.