Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Академічний курс Зайчука Онищенко.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
4.03 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Теорія держави і права

АКАДЕМІЧНИЙ

курс

Підручник

Затверджено Міністерством освіти і науки України

Київ

Юрінком Інтер

2006

ББК 67.0я73 ТЗЗ

Передмова

Затверджено Міністерством освіти і науки України

(лист № 14/18.2-2881 від 15.12.2005 р.)

Рекомендовано Вченою радою Інституту держави і права

ім. В. М. Корецького

Автори підручника:

0. В. Зайчук, доктор юрид. наук, професор, член-кор. АПрН

України — глави 3, 11, 27 (у співавторстві з Оніщенко Н.М.);

А. П. Заєць, доктор юрид. наук, професор, член-кор. АПрН

України — глави 7, 9;

В. С. Журавський, доктор політ, наук, доктор юрид. наук,

професор, академік АПрН України — глава 18;

О. Л. Копиленко, доктор юрид. наук, професор, академік

АПрН України — глави 1, 2;

Н. М. Оніщенко, доктор юрид. наук, професор — глави 8,

13, 20, 22, 27 (у співавторстві з Зайчуком О.В.);

С. В. Бобровник, кандидат юрид. наук, професор — глави 4

(§1-10), 6, 16, 21 (§5), 24, 25;

Н. М. Пархоменко, кандидат юрид. наук — глави 5, 14,

15, 17, 19, 26;

Т. І. Тарахонич, кандидат юрид. наук, доцент — глави 4

(§11), 10, 12, 21 (§1-4), 23

Ю. Л. Власов, кандидат юрид. наук — глави 28, 29;

Рецензенти:

В. М. Селіванов, доктор юрид. наук, член-кор. АПрН України;

В. Ф. Сіренко, доктор юрид. наук, дійсний член АПрН Ук­раїни;

Н. С. Прозорова, доктор юрид. наук, професор; Є. А. Тихонова, доктор юрид. наук, професор

Відповідальний редактор О. В. Зайчук, доктор юрид. наук, професор, член-кор. АПрН України

Науковий редактор — Н. М. Оніщенко, доктор юрид. наук, професор

„„„ »»жл«« © Колектив авторів, 2006

І8ВМ 966-667-212-Х © юрінком інтер, 2006

Юридична наука є категорією багатогалузевою. Кожна галузь цієї науки має свій предмет наукового дослідження і пізнання. У сукупності ці галузі складають єдину систе­му юридичної науки. Базовим системоутворюючим факто­ром і методологічною основою для неї є загальна теорія держави і права — наука наук у сфері теоретичної юрис­пруденції.

Загальна теорія держави і права — це вчення про при­значення та сутність держави і права, їх категоріальний та понятійний апарат. Дане вчення має не тільки світо­глядне, а й безпосереднє практичне значення. Фундамен­тальні теоретичні знання про державу і право є необхід­ною умовою для вивчення інших галузей юридичної на­уки, а також ефективної професійної діяльності юриста у сфері практичної юриспруденції.

Початок формування юридичного світогляду сягає своїм корінням античних часів Греції та Риму. Але як таке воно склалося у XIII ст. в епоху Просвітництва. Далі цей світо­гляд розвивався під впливом класових та інших ідеологем.

Загальна теорія держави і права незалежної України взяла чимало корисного з вітчизняного досвіду минулого. Разом з тим, вона послідовно звільняється від догматично постульованих уявлень про державу і право соціалістич­ного типу. У осмисленні правових явищ розширилася сфе­ра використання досягнень правової думки і юридичної практики зарубіжних країн.

Сучасна українська наука держави і права у тлумаченні державно-правових явищ виходить з інтересів людини та громадянина. Саме під цим кутом зору акцентується ува­га на демократичній, соціальній і правовій державі, гро­мадянському суспільстві, праві як мірі свободи та спра­ведливості, суб'єктивних правах і свободах людини та гро­мадянина тощо.

Останнім часом в Україні видано низку підручників та навчальних посібників з теорії держави і права. Але вони не «встигають» за швидкоплинними суспільно-політични­ми процесами і змінами.

4 ПЕРЕДМОВА

Пропонований підручник є спробою розкрити предмет теорії держави і права з позицій сучасних вчень у даній галузі, новітніх підходів до праворозуміння, еволюції поглядів на державу і пра­во в Україні та за її межами.

Підручник написано колективом висококваліфікованих авторів — науковців і викладачів вищих юридичних навчальних закладів. Серед них — доктори юридичних наук, професори, академіки і члени-кореспонденти Академії правових наук України

Структура підручника визначена навчальною програмою курсу та системою юридичних знань даної галузі. У підручнику відоб­ражена широка палітра думок авторів з дискусійних питань тео­рії держави і права.

Підручник призначений для озброєння студентів вищих на­вчальних закладів системою загальнотеоретичних знань про дер­жаву і право. При цьому увага акцентується не на догмі права, а на його правильному тлумаченні й застосуванні, тобто праві у дії.

Даний підручник стане у пригоді всім, хто бажає отримати надійні знання у галузі теорії держави і права, знання, які є перед­умовою успіху в науковій чи практичній діяльності юриста.

Ю. С. Шемшученко,

Директор Інституту дер­жави і права їм. В. М. Ко-рецького НАН України, академік НАН України

РОЗДІЛ І

Наукознавчі питання теорії держави і права

Теорія держави і права в системі юридичних наук

У житті українського народу, як і народів низ­ки країн Європи, а також держав, що утворили­ся на теренах колишнього Союзу РСР, у кінці XX — на початку XXI ст. сталися і відбувають­ся величезні зміни. Соціалістичний лад, радянсь­ка та подібні їй народно-демократичні системи, що довгі роки панували у країнах соціалістич­ного табору, припинили існування. Народи цих країн відмовилися від тоталітарних соціалістич­них режимів, що запроваджувалися в їх еконо­мічному, політичному, соціальному житті, і по­чали широкі демократичні перетворення. На порядок денний незалежних національних дер­жав постали питання здійснення кардинальних трансформацій у політичній, економічній, со­ціальній сферах, перш за все розбудови цих дер­жав, створення відповідних правових систем, ви­рішення багатьох проблем, пов'язаних з існуван­ням нових країн демократичної орієнтації в європейському і світовому міжнародному співто­вариствах.

Ці історичні перебудовчі процеси та їх пер­спективи вимагають глибоких теоретичних обґрунтувань, що, у свою чергу, накладає величез­ний громадянський обов'язок на вчених—дослід­ників у галузі сощогуманітарних наук щодо вирішен­ня багатьох найскладніших проблем, з якими

ТЕОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА В СИСТЕМІ ЮРИДИЧНИХ НАУК 7

зіткнулося українське суспільство на сучасному етапі свого розвитку і зустрінеться у майбутньому. Розв'язання левової частки зазначених проблем покладається на представників юридичної науки, насамперед тих, хто працює у галузі те­орії держави і права. Саме ця наука, спираючись на здобут­ки галузевих юридичних дисциплін та всього суспільство­знавства, акумулює величезний обсяг знань про державу і право, накопичений за весь період їх існування, саме вона озброєна методологічними підходами і прийомами, які до­зволяють досліджувати найскладніші процеси у сфері дер­жавотворення і правотворення, вказувати шлях вирішення нагальних сучасних проблем державно-правового будівниц­тва, прогнозувати об'єктивно-оптимальні тенденції його роз­витку.

Відповідальні й найскладніші завдання в галузі теорії держави і права вирішують сьогодні вчені України. Це на­самперед стосується наукового осмислення та визначення підходів і механізмів розв'язання проблем, послідовного закріплення в свідомості населення незалежної України на­ціональної ідеї державотворення, реалізації справжнього народовладдя, здійснення політичної, парламентської, ад­міністративної реформ, пошуку найбільш демократичних і ефективних форм існування держави, забезпечення їх на­лежного системного та динамічного функціонування в умо­вах дії принципу розподілу влад, формування демократич­ного, правового, громадянського суспільства, визнання пріо­ритетності прав і свобод людини. Все, про що йдеться, може бути по-справжньому зрозуміло і втілено у життя тільки на базі глибоких та всебічних знань про державу і право, про державно-правову політику, існуючі у цих галузях законо­мірності та об'єктивні передумови прогресивного розвитку наявних державно-правових інститутів.

Досліджуючи доленосні для держави та суспільства про­блеми, теорія держави і права як наука й сама повинна роз­виватись, вдосконалюючи свої наукознавчий інструментарій та наукознавчі механізми, що є однією з необхідних умов її Успішного функціонування та виправдання покладених на неї суспільством сподівань.

8