Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
main_socsologiya.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
721.41 Кб
Скачать

Тема: Предмет і завдання курсу соціології План

  1. Соціологія як наука про суспільство і соціальні спільноти, відносини, інститути.

  2. Етапи становлення соціології як науки.

  3. Структура і функції соціології.

  4. Зв'язок соціології з іншими науками.

Актуальність теми:

Після проголошення Україною державної незалежності, все очевиднішою стає необхідність визначення статусу соціології, подальшого розвитку соціологічних досліджень, зростання їх в національному відродженні та вдалому проведенні економічних і соціально-політичних реформ.

Особливо важливе місце соціології полягає в її здатності формувати у людей соціологічну культуру та мислення, правильно сприймати соціальні процеси, що відбуваються в посткомуністичному суспільстві.

Термін «соціологія» походить від латинського «суспільство» і грецького «вчення». У науковий обіг поняття «соціологія» було введено французьким соціологом Огюстом Контом (1798-1857).

Соціологія - це наука про становлення та функціонування соціальних спільнот, між якими складаються певні соціальні відносини і взаємодія.

Соціологія - наука про соціальну людину - творця цих спільнот і головного суб'єкта історичного розвитку.

Соціальна спільнота - це реально існуюча сукупність індивідів, придатна для емпіричної (практичної) фіксації, яка характеризується відносною цілісністю.

Соціальні спільноти виникають в ході історичного розвитку людства на всіх рівнях його існування і різняться величезною різноманітністю форм та зв'язків всередині них.

Соціальні інститути - це сталі форми організації спільної діяльності людей, що склались історично.

На думку видатного англійського соціолога Г. Спенсера (1820-1903) є п'ять основних соціальних інститутів:

  1. домашні або сімейні - займаються будівництвом родини, впорядкування сім'ї, вихованням дітей.

  2. обрядові - регулюють повсякденну поведінку людей, встановлюють звичаї, обряди, етикет.

  3. політичні - держава, партії, армія, судочинство, які є носіями існуючих в даному суспільстві політичних інтересів і відносин.

  4. церковні - встановлюють моральні норми людського співжиття.

5) професійні і промислові - (гільдії, цехи, профспілки), виникають на основі розподілу праці.

У науковий обіг поняття «соціологія» було введено французьким соціологом О. Контом. Його точка зору на соціологію як науку про суспільство панувала в літературі до кінця XIX ст. Але на рубежі XIX / XX ст. в наукових дослідженнях предмет соціології почав звужуватись до вивчення соціальних сторін суспільного розвою. Рубіж XIX / XX ст. характеризується переходом соціології як самостійної науки, яка існує поряд з політичною і економічною теоріями, філософією, історією, яка вивчає соціальні явища і відносини суспільного життя.

Соціологія СІЛА сконцентрувала основну увагу на проблемах урбанізованого індустріального суспільства, зокрема, таких як злиденність, злочинність, знеособлення громадського життя.

Українські соціологи - соціологія як наука вивчає реальну суспільну свідомість, діяльність, поведінку людей, їх потреби, інтереси, умови в яких розвивається людина.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]