Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. логіч. 09.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
444.42 Кб
Скачать

Тема 6. Сучасні політичні режими: основні типи та проблеми їх трансформації

Сутність політичних режимів та їх типи. Характерні ознаки демократичного, авторитарного та тоталітарного політичних режимів. Перехідні політичні режими. Політичний режим сучасної України.

Запитання та завдання до теми

  1. Аристотель виділяв на правильні та неправильні типи влади. Який критерій він закладав в основу цієї класифікації?

  2. В чому сутність класифікації політичних режимів за М.Вебером.

  3. Які критерії використовують щодо класифікації політичних режимів?

  4. Чому виборча система виступає основним фактором при визначенні сутності політичного режиму?

  5. Демократія має свої переваги та недоліки. Назвіть головні ознаки демократії .

  6. Сформулюйте основні риси авторитарного політичного режиму. Чи може авторитарний режим спричинити позитивні зрушення в суспільстві?

  7. Визначте спільні риси та відмінності у функціонуванні тоталітарного та авторитарного політичних режимів.

  8. Який тип політичного режиму визначає Конституція України?

  9. Назвіть особливості політичного режиму в Україні.

Логічні завдання та проблемні питання

  1. Принципи якого політичного режиму виражає думка:

“Декілька ідей необхідно зробити постійними, непорушними, з метою гіпнотизування всієї нервової та інтелектуальної системи за рахунок цих непорушних ідей.” (Ф.Ніцше).

  1. Визначте типи політичних режимів, які могли б реалізуватись на ідеях:

а) колектократії В.Винниченка: “соціалізму можна досягти реформами за рахунок трансформації приватної власності в колективну, за рахунок кооперації всього господарства, за рахунок демократичного законодавства”

б) класократії В.Липинського : “владу повинна реалізовувати активна меншість – аристократія, яка формується з кращих представників усіх суспільних груп”.

в) націократії М.Сціборського: “панування нації у власній державі, що здійснює владу всіх суспільно-корисних верств, об’єднаних відповідно до їх соціально-продуктивної функції у представницьких органах державного управління”.

  1. Яка ознака, на ваш погляд, є головною умовою існування демократичної політичної системи?

а) існування багатопартійності;

б) ефективна система місцевого самоврядування;

в) вільні вибори, які забезпечують рівні можливості обирати і бути обраними в органи влади;

г) гарантії прав і свобод особистості.

  1. Одне з найбільш лаконічних визначень демократії зробив президент США А.Лінкольн: “Демократія – це є правління народу, обране народом і для народу”. Порівняйте це визначення з сучасною політичною практикою, зробіть висновки.

  2. «Революція – це прискорені фундаментальні зміни цінностей, міфів суспільства, політичних інститутів, соціальної структури, політики уряду» (С.Хантінгтон). На Вашу думку це висловлювання є формою минулого чи сучасного?

Основні терміни й поняття

Авторитаризм – політичний режим, який характеризується значною концентрацією влади в руках однієї особи або групи, а також обмеженням або звуженням політичних прав і свобод громадян.

Демократія – це правління народу, обране народом, для народу.

Деспотія – одна з різновидів авторитарного режиму, що існувала в країнах Стародавнього Сходу. Специфічними рисами цього режиму є: концентрація влади в руках деспота, що спирається на широке коло державних чиновників; теократичний характер держави; державна та общинна власність на землю.

Диктатура – необмежене політичне панування за допомогою сили, примусу.

Легітимність – здатність того чи іншого політичного режиму досягти суспільного визнання та виправдання обраного політичного курсу, прийнятих ним політичних рішень, кадрових або функціональних змін у структурах влади.

Політичний режим – сукупність характерних для певного типу держави політичних відносин, засобів і методів, що використовуються органами влади сформованих відносин державної влади і суспільства, пануючих форм ідеології, соціальних і класових взаємовідносин, стану політичної культури суспільства.

Поліархія – політичний режим, який відрізняється високим ступенем конкурентності та політичної участі громадян.

Тоталітаризм – це політичний режим, який характеризується повним контролем держави над усіма сферами людського життя, фактичною ліквідацією прав і свобод громадян, репресіями щодо опозиції та інакодумців.

Теократія – це форма здійснення політичної влади, при якій управління державою здійснюється духівництвом (або безпосередньо главою церкви).

Фашизм – політичний режим, що відрізняється крайнім етатизмом і націоналізмом.