Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. логіч. 09.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
444.42 Кб
Скачать

Основні терміни і поняття

Буддизм - релігія, що сповідує уникнення від страждань шляхом відмови від бажань і досягнення вищого просвітління - нірвани.

Іслам - віра в єдиного бога (аллаха), творця небес та землі, з волі якого відбуваються всі події у світі; впливає на долі людей.

Партикуляризм - принцип соціальної та політичної активності, орієнтованої на захист приватних та вузькогрупових інтересів.

Політизація церкви – втягування церкви, віруючих в активну політичну боротьбу.

Релігія - специфічна форма суспільної свідомості, відображення у свідомості людей панівних над ними зовнішніх сил.

Соціально-політична доктрина - відображення такого бачення суспільного та державного облаштування, яке відповідає інтересам певних політичних течій, рухів, партій та соціальних груп, що стоять за ними.

Секуляризація - процес звільнення різних сфер суспільного життя, держави, політики, права, культури, освіти, національних відносин від впливу релігії та церкви, від їх санкціонування релігійними нормами.

Секта - релігійна група, община, що відокремилася від офіційної церкви або конфесії.

Тоталітарні секти – псевдорелігійні структури, які застосовуючи технології психологічного зомбування, руйнують особистість і сім’ю.

Християнство - одна з трьох світових релігій поряд з буддизмом та ісламом. Напрями-католицизм та православ'я.

Церква - це тип релігійної організації.

Тема 13. Світовий політичний процес і міжнародні відносини

Міжнародна політична система. Глобальні проблеми людства. Функціональні принципи міжнародної політики. Нові тенденції у світовому розвитку: глобалізація. Міждержавні та міжнародні організації, їх роль у світовій політиці. Геополітичне становище та зовнішньополітична діяльність України.

Запитання та завдання до теми

  1. Геродот вважав в боротьбі і взаємовідносинах Сходу та Заходу основний стрижень історії людства. Як на Вашу думку історія визначає ідею Геродота?

  2. З чим пов’язані та в чому полягають кардинальні зміни в міжнародній політиці наприкінці ХХ ст.?

  3. Визначте основні тенденції та форми розвитку сучасних міжнародних відносин.

  4. Назвіть пріоритетні напрямки зовнішньополітичної діяльності України.

  5. Проаналізуйте відносини Росії й України після 1991 р. Які етапи окреслюються в цих стосунках, які проблеми постали перед країнами?

  6. Які міжнародні організації, що входять до структури ООН? Охарактеризуйте напрямки їхньої діяльності.

  7. Американський філософ Ф. Фукуяма вважає, що у ХХІ ст. світ буде розділено на дві частини: розвинутий “центр”, - країни Заходу та відсталу “периферію”. Якщо це буде так, то як, на вашу думку, може змінитися роль ООН та система міжнародного права.

  8. Які завдання вирішують такі геополітичні структури, як НАТО, ГУАМ, Євразійський Економічний Союз? Чиї інтереси вони відстоюють?

  9. Назвіть чинники, що вимагають трансформації однополюсного світу в багатополюсний?

Логічні завдання та проблемні питання

  1. Н.Макіавеллі писав: “Немає більш важкої справи, як заміна старих порядків новими. Для того, щоб розібратися в цьому, необхідно визначитись в тому, чи самодостатні такі перетворення, чи залежать вони від підтримки ззовні”. Визначте умови та проблеми пов’язані з інтеграцією України до ЄС та НАТО.

  2. У сучасній політології існує приблизно три точки зору на проблему співвідношення внутрішньої та зовнішньої політики. Прибічники першої не бачать відмінностей між ними :( Г.Моргенау). Друга точка зору – зовнішня політика визначає внутрішню (Л.Гумплович). Треття точка зору на проблему співвідношення внутрішньої і зовнішньої політики представлена прибічниками марксизму, згідно з якою зовнішня політика визначається внутрішньою і є віддзеркаленням і продовженням внутрішніх суспільних відносин. Як ви вважаєте, яка концепція є більш реалістичною в наші дні?

  3. Американський політолог С.Хантингтон надрукував статтю “Майбутнє зіткнення цивілізацій, або Захід проти останніх ”. Він зазначає: “Різні цивілізації по-різному дивляться на відносини між Богом і людиною, між державою і особистістю, між свободою і владою, між рівністю та ієрархією. Все це світоглядні розбіжності – продукт давньої історії, традицій, звичаїв. Тому в близькому майбутньому їх неможливо скасувати”. Який тип міжнародних відносин, на ваш погляд, склався сьогодні: відносини співпраці, чи відносини конкуренції?

  4. Яке значення в міжнародних відносинах має такий чинник, як енергоносії. Наведіть приклади, коли енергетичний важіль суттєво впливав на міжнародні відносини.

  5. Професор Маккіндер утворив поняття «світового острова» (Wold islond) які охоплює об’єднані континенти Європи, Азії та Африки. Іншим важливим поняттям Маккіндера є «серце землі» (Heartlond), складаючи центр острова світу. Чому Україна є «Хартлендом»?