Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. логіч. 09.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
444.42 Кб
Скачать

Тема 3. Політична свідомість і політична культура

Вивчається сутність та соціальна роль політичної свідомості в суспільстві, складові елементи теорії, політичної свідомості та її протиріччя у сучасних умовах..

Політична культура як невід’ємна частина політичної системи. Історичні типи політичної культури. Особливості формування політичної культури різних соціальних груп, її вплив на соціалізацію особистості.

Сутність, предмет, соціальні функції політичної ідеології.

Запитання і завдання до теми

  1. Назвіть головні умови активізації процесу соціалізації особистості і суспільства.

  1. Як впливають на процес соціалізації історичні, національні, культурні особливості країни?

  1. Наведіть приклади того, як рівень політичної культури в суспільстві впливає на політичний устрій, організацію влади в окремих країнах.

  2. Назвіть найбільш характерні риси політичної культури у політичних лідерів України.

  3. Назвіть матеріальні та ідеологічні компоненти політичної культури.

  4. З’ясуйте причини появи ідеології. Які чинники впливають на формування тієї, чи іншої ідеології в межах конкретної країни?

  5. Поясніть трансформацію ідеологічних доктрин у разі перетворення їх на партійні або державні.

  6. Чим відрізняються ліві ідеології від правих?

  7. Як уявляють собі розвиток суспільства центристи?

  8. Сформулюйте головні положення політичної доктрини соціалізму.

  9. Як впливають ідеологічні доктрини на розвиток політичного 9роцессу в Україні?

Логічні завдання та проблемні питання

  1. Україна – багатонаціональна держава. Чи означає це, що її політична соціалізація повинна мати характер конфлікту? Які фактори допомагають запобіганню конфліктності?

  2. Головним чинником політичної соціалізації В.Ленін вважав знання: “…Неписьменна людина стоїть поза політикою, їй необхідно набути освіти. Без цього не може бути політики, без цього є тільки чутки, плітки, козні, але не політика”. Чим, на Ваш погляд, обумовлена зростаюча роль політичних знань у процесі соціалізації?

  3. Як Ви вважаєте, чи існує взаємозв’язок між рівнем матеріального становища і типом політичної культури? Американський політолог С.Липсет обстоює тезу про природну схильність незаможних прошарків населення до політичного екстремізму, схильності до вирішення соціальних проблем насильницькими засобами. Ліберальні цінності, на його думку, недоступні неосвіченому робітнику через їх складність. Аргументуйте свою відповідь.

  4. За результатами досліджень Г.Алмонда і С.Верби, регулярно за політичними загальнонаціональними подіями слідкують 27% американців, 23% англійців, 35% німців, 15% мексиканців. Чи можливо за цим показником робити висновок про рівень політичної культури?

  5. Сучасна ідеологічна ситуація на Заході характеризується взаємо переплетінням ліберальної і консервативної ідеологій. Чим, на Ваш погляд, це викликано?

  6. Американській політолог Д.Белл у книзі “Кінець ідеології” робить висновок про те, що настав кінець ери ідеології. Інший американський дослідник У.Ростоу вважає, що рушійною силою розвитку суспільства завжди виступає світогляд і ідеї правлять світом. Наведіть аргументи “за” і “проти”.

  7. Ідеологія за відомим визначенням Ф.Енгельса, означає «необ’єктивна свідомість»; за М.Лернером - «перетворення ідей у соціальні важелі»; примушення мас до перетворення дійсності за аграмши. Ідеологія – це система ідей, пов’язаних з дійсністю. За К.Фрідріхом в ідеологічній системі упор робиться на мету а не засоби. Дайте оцінку визначень наведених ідеологічних формул?

  8. В африканських державах є популярна ідеологія яка сприяє організації країни із центру. Мова іде про доктрини державної ідеології яка формує культуру і порядкування. Це одне із важливих відповідей на питання, яким чином утворюються колонії. Яке місце займає ідеологія в наш час?