Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. логіч. 09.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
444.42 Кб
Скачать

Основні терміни та поняття

Аристократія – на сучасному етапі узагальнююча назва представників панівних класів і станів, а також духовної еліти суспільства.

Демократія – форма політичної організації суспільства, яка визнає народ джерелом влади, його право вирішувати державні справи, водночас захищаючи громадські права і свободи.

Політологіяце наука про політику, закономірності і випадковості розвитку політичного процесу, про функціонування політичної системи і влади, про сутність, форми і методи діяльності суб’єктів політики, проблеми міжнародних відносин.

Політика – сфера людської діяльності, що пов’язана з відносинами між суспільними групами, партіями, державами з приводу завоювання, утримання, використання влади. Охоплює як певні настанови й цілі, якими суб’єкти керуються у своїх справах, так і практичну діяльність щодо їх реалізації.

Поліс – це спільність людей, побудована на принципах свідомого й воле встановленого підпорядкування людей спільній волі та однакової й відповідальної участі у здійсненні спільних справ.

Просвітництво - широкий суспільно-політичний рух в Європі та Росії гуманістичного характеру.

Лібералізм – система соціально-економічних та політичних поглядів, яка захищає свободи та права особистості, її приватну власність, договірний характер державної влади, громадянське суспільство.

Консерватизм – ідеологія і практика політичного життя, яка орієнтується на забезпечення і підтриманні існуючих форм держави і суспільного ладу, морально-правових основ, заперечує радикальні зміни.

Марксизм – один із напрямків в теорії політичної думки, який визначає головним соціально-класовий підхід до аналізу політичних явищ. Згідно з марксистськими поглядами люди не вільні у виборі форм суспільного розвитку. Їх вибір залежить від ступеню розвитку продуктивних сил і характеру виробничих відносин. Зміст останніх визначається формами власності, які визначають і зміст політики.

Соціал-демократизм – система соціально-економічних і політичних поглядів, які ґрунтуються на ідеях багатоманітності форм розвитку, справедливого вирішення соціальних проблем з точки зору суспільства як єдиного цілого, в якому свобода не може бути обмежена тільки політичною сферою.

Тема 2. Розвиток української політології та її основні напрямки

Розглядається процес становлення й розвитку української політичної думки, аналізуються провідні ідеї українських мислителів, аналізуються особливості становлення державно-політичних інститутів, з’ясовуються основні політичні процеси в Україні в контексті політологічної науки в умовах сучасних політичних відносин.

Запитання і завдання до теми

  1. Назвіть основні твори, в яких відображені політичні ідеї періоду Київської Русі.

  2. Визначте основні концепції суспільно-політичної думки Київської держави. Проаналізуйте причини їх виникнення.

  3. Які політичні ідеї буди сформульовані у “Слові о полку Ігоревім”?

  4. Чому центральною політичною проблемою часів Київської Русі була проблема взаємовідносин світської і державної влад?

  5. Охарактеризуйте основні періоди розвитку української політичної думки ІХ - поч. ХІХ ст. Назвіть видатних мислителів цього періоду.

  6. Які дві основні тенденції другої пол. ХVІ ст. існували в політичній думці України? Назвіть представників.

  7. Хто з українських вчених першим, в умовах російської держави, став ідеологом теорії освіченого абсолютизму, спираючись на принципи природного права та суспільного договору?

  8. Охарактеризуйте основні риси політичної думки України козацько-гетьманської доби.

  9. Ідея об’єднання слов’ян в єдину державу на засадах федералізму була сформульована в першій половині ХІХ ст. Назвіть автора цієї політичної доктрини.

  10. Чому М. Драгоманова вважають засновником політичної науки в Україні?

  11. Назвіть головні напрямки української політичної думки 20-30-х рр. ХХ ст.

  12. У чому полягає зміст політичної доктрини М.Грушевського?

  13. Проаналізуйте зміст Ш і ІУ Універсалів Центральної Ради. Які зміни в Україні й Росії зумовили політичні ідеї викладені в ІV Універсалі?

  14. Зробіть порівняльний аналіз політичних ідей Центральної Ради, Гетьманської держави й Директорії.

  15. Охарактеризуйте основні напрямки і зміст сучасних політичних змін в Україні.