Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. логіч. 09.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
444.42 Кб
Скачать

Тема 8. Громадські рухи й політичні партії

Походження і сутність політичних партій. Типи політичних партій. Функції та класифікація політичних партій. Громадсько-політичні рухи: умови формування. Розвиток багатопартійності в Україні.

Запитання та завдання до теми

  1. Визначте об’єктивні і суб’єктивні фактори виникнення політичних партій і громадсько-політичних об’єднань.

  2. Яку роль виконують партії, суспільні рухи у здійсненні функції політичної соціалізації і формуванні громадянського суспільства?

  3. За визначенням М.Вебера партії у своєму розвитку пройшли три стадії: аристократичне угруповання , політичний клуб, масові партії. На якій стадії становлення, на вашу думку, знаходяться політичні партії в Україні?

  4. Французький політолог М. Дюверже поділяв партії на партії парламентського і непарламентського типу. Яка різниця між ними?

  5. Які партійні системи існують в Україні, яка була в СРСР, яка існує в США?

  6. Чим відрізняються політичні партії від громадських організацій, а останні від громадських рухів?

  7. Чим відрізняються партійні системи в сучасних суспільствах?

  8. Який громадсько-політичний рух, пов’язаний з проблемами глобалізації, виник наприкінці ХХ ст.? Визначте зміст його вимог.

  9. В Україні існує більше 120 політичних партій, з яких тільки 10 мають ознаки загальноукраїнських. Визначте причини таких процесів.

  10. Визначте етапи становлення багатопартійної системи в новітній історії України.

  11. Назвіть особливості процесу розвитку сучасної партійної системи в Україні.

Логічні завдання та проблемні питання

1.Яке з названих тверджень сутності партії ближче, на ваш погляд, до істини:

а) “партія – це об’єднання людей, які поділяють одну політичну доктрину” (Б.Констант).

б) ”політичні партії – це союз однодумці, які ставлять перед собою одну мету і об’єднують свої сили для консолідованої діяльності в державному житті” (Ю.Мартов).

в) “ідеологія є головною і відіграє велику роль на початковому етапі формування партії, пізніше на перше місце виходить організація, закономірним стає субординація в партії” (Д.Юм).

г) “партії – це організації, які діють в системі держави” (М.Дюверже).

Які суттєві ознаки партії існують в наведених вище визначеннях?

2.При визначенні ролі політичної партії в суспільному житті, в умовах партійної конкуренції, важливо мати певні об’єктивні критерії. Як ви вважаєте, чи може таким критерієм бути формула:

“щоб розібратися у партійній боротьбі, не потрібно вірити словам, а необхідно вивчати дійсну історію партій, вивчати не стільки те, що партії про себе говорять, а те, що вони роблять, як вони діють при вирішенні різних політичних питань, як вони поводять себе у справах, які торкаються життєвих інтересів різних класів суспільства” (В.Ленін)

  1. Політичні партії у виборчій боротьбі використовують різні засоби впливу на масову свідомість. Які з принципів пропаганди за теорією американського вченого Е.Лі використовували політичні партії України на парламентських виборах:

а) принцип наклеювання ярликів: паплюження конкретних осіб, або їхніх ідей, образливими епітетами з метою підриву їх авторитету;

б) принцип “рекомендації”: використовуються з метою посилення ефекту впливу через артистів, спортсменів тощо;

в) принцип “прості люди”: ототожнення інтересів самого інформатора з інтересами “простих людей”, більшості виборців;

г) принцип “підтасовки карт”: відверта фальсифікація реальних фактів з допомогою засобів, непомітних для мас.

д) принцип “спільного вагона”: стимулювання певної реакції у населення шляхом прищеплення думки про її загальну прийнятність (типу ”усі так думають”).