Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. логіч. 09.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
444.42 Кб
Скачать

Логічні завдання та проблемні питання

    1. Які ідеї, що виражають взаємозалежність економіки і політики, сформульовані в ХIХ- на початку ХХ ст., на Вашу думку, зберігають актуальність в наш час?

а) “сукупність виробничих відносин складає економічну структуру суспільства, реальний базис, на якому піднімається юридична і політична надбудова і якому підпорядковуються форми суспільної свідомості. Засоби виробництва матеріального життя обумовлюють соціальні, політичні і духовні процеси життя взагалі” (К.Маркс)

б) “головним в історичному процесі є виробництво, але це не абсолютна умова. На хід історичної боротьби впливає і надбудова (політико-юридична сфера). Існує взаємозалежність цих елементів, двох неоднакових сил: економічного руху та нової політичної сили. На економічний рух впливають, з одного боку, державна влада, а з іншого – сила опозиції...” (Ф.Енгельс)

в) “політика не може не мати первинності щодо економіки, без правильного політичного підходу до справи жоден клас не утримає своєї влади, а тому, не зможе вирішити своїх виробничих завдань” (В.І.Ленін)

Аргументуйте свою відповідь.

    1. Яке місце відведено державі в економічному житті суспільства в наведених висловлюваннях:

а) А.Сміт у праці “Багатство народів” доводив, що: “завдяки вільній конкуренції, егоїзму, ринку, економіка, рукою, яку не бачуть, спрямовується до кращого результату”.

б) Ф. Хайєк: “Складна цивілізація вимагає, щоб індивідум пристосувався до швидких змін, природа яких йому невідома. Тому бідність – закономірна і необхідна умова розвитку”.

в) Дж.Кейнс: “Економіка не може існувати сама по собі, вона повинна регулюватися державою з допомогою економічної політики, яка утворює систему повної зайнятості за рахунок стимулювання розвитку внутрішнього ринку”.

Основні терміни і поняття

Блокада – військова, економічна, політична ізоляція об’єкта з метою примусу до виконання певних вимог.

Глобалізація - процес посилення взаємозв'язку світу, що характеризується розширенням взаємовпливу різних країн і народів на основі сучасних інформаційних технологій. Глобалізація - процес інтенсифікації економічних, фінансових, політичних, військових, культурних, ідеологічних зв'язків і залежностей між співтовариствами, що веде до уніфікації світу у всіх сферах, появи соціальних зв'язків, солідарності та ідентичності в наднаціональному масштабі.

Державний бюджет – основний фінансовий план утворення і використання централізованого грошового фонду держави.

Державне регулювання – форма цілеспрямованого впливу на економіку з метою забезпечення або підтримки її функціонування в необхідному режимі (для одночасного вирішення економічних і соціальних завдань через ціни, податки, банківський процент...)

Диференціація доходів населення – різниця в умовах середньодушових доходів, як наслідок суспільно-економічних, демографічних та інших факторів.

Неолібералізм - сучасна ідеологія, що виходить із визнання необхідності державного регулювання економічної діяльності, соціальних і економічних процесів при збереженні механізмів вільного ринку й конкуренції. Наприкінці XX ст. істотно зближається з ідеями консерватизму й соціал-демократії.

Тіньова економіка – нефіксована державно-статистична звітність і не обкладені податками виробництво, розподіл, обмін товарів і послуг, прибутків.

Планування – процес формування цілей, визначення пріоритетів, засобів і методів їх досягнення. Планування може бути директивним та індикативним.

Інноваційна політика – комплексний процес створення, розповсюдження і використання нових практичних засобів для задоволення людських потреб, які змінюються під впливом суспільства.